Republikon: Tordai Bence átvette a vezetést Kálmán Olgával szemben

2021. szeptember 15. – 08:14

frissítve

Republikon: Tordai Bence átvette a vezetést Kálmán Olgával szemben
Tordai Bence szorgalmasan gyűjtötte az aláírásokat, a felmérés alapján sokakat meggyőzött Fotó: Tordai Bence Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A párbeszédes Tordai Bence 41 százalékos támogatottsággal bír a biztos előválasztók körében, így 7 százalékponttal vezet a DK-s Kálmán Olga előtt, akire 34 százalék szavazna az ellenzéki előválasztáson – derült ki a Telex birtokába került, a Republikon Intézet által végzett választókerületi közvélemény-kutatásból. A szeptember 8–9-i adatfelvétel során 800 embert kérdeztek meg, így az eredmény Budapest 4. számú választókerületének felnőtt lakosságára nézve reprezentatív a kutatóintézet közlése szerint. A hibahatár +/- 3,2%.

A felmérés arra is irányult, hogy a budai, II–III. kerületi választókörzetben milyenek a politikai erőviszonyok. Az adatok értelmében ebben a választókerületben az ellenzéki összefogás támogatottsága magasabb, mint a kormányzó pártoké: a teljes népesség körében 14, a pártválasztók között pedig 15 százalékkal erősebb az ellenzéki összefogás.

Az esetleges egyéni választókerületi jelöltek esetében mind Kálmán Olga, mind pedig Tordai Bence csaknem 20 százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP jelöltje, Gór Csaba előtt.

Kálmán Olga és Dobrev Klára az előválasztási aláírásgyűjtés indulásakor – Fotó: Huszti István/Telex
Kálmán Olga és Dobrev Klára az előválasztási aláírásgyűjtés indulásakor – Fotó: Huszti István/Telex

A jelenlegi fideszes önkormányzati képviselő Górt egyedüli jelöltként Kálmán 50, míg Tordai 51 százalékkal győzné le a mostani adatok alapján. Gór Csaba a DK-s jelölttel szemben 33, a Párbeszéd, MSZP, Momentum és az LMP, valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom által is támogatott Tordaival szemben 31 százalékot szerezne most a Republikon-adatok értelmében.

A kutatás alapján ebben a választókerületben a biztos előválasztók körében Karácsony Gergely a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, 36 százalék szavazna rá. Őt Dobrev Klára követi 20 százalékkal, harmadik helyen pedig Márki-Zay Péter áll 13 százalékkal. Jakab Péter 5, míg Fekete-Győr András 4 százalékot kapna a választókerületben.

A II–III. kerületi egyéni országgyűlési választókerületben egyébként már tavasszal is végzett reprezentatív kutatást a Republikon, akkor még eléggé mások voltak az erőviszonyok. Mint megírtuk, márciusban még Kálmán Olga vezetett 22 százalékkal, Tordai Bence 17 százalékon állt, az időközben visszalépett momentumos jelölt, Berg Dániel pedig 8 százalékon. Akkor 53 százalék nem tudott, nem akart válaszolni, a szeptemberi adatfelvételkor a versenyben maradt két jelölt neve mellett már csak 25 százalék volt a nem válaszolók aránya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!