Karácsony: Budapesten annyira leamortizálta magát a Fidesz, hogy mindegy, kit indítanak

2023. október 18. – 21:05

Karácsony: Budapesten annyira leamortizálta magát a Fidesz, hogy mindegy, kit indítanak
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Fotó: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely szerint néhány hét múlva megszülethet a megállapodás, hogy a 2024-es önkormányzati választáson melyik kerületben kit indítanak. A főpolgármester a tárgyalóasztal melletti megállapodást preferálja, csak ott támogatja az előválasztást, ahol nem tudnak megállapodni. Szerinte a Fidesz a fővárosban „leamortizálta” magát, így teljesen mindegy, hogy kit indítanak ellene. A fővárosi cégvezetők prémiumáról, mozgalma 506 milliójáról, és pártokkal ápolt kapcsolatáról is beszélt a főpolgármesteri pozícióért újrainduló Karácsony Gergely a Partizán műsorában.

Karácsony Gergely saját magára az ellenzéki pártok közös jelöltjeként tekint, annak ellenére, hogy ezt nyilvánosan még egyikük sem erősítette meg. Szerinte ennek egyetlen oka az, hogy egy-két kerületben még vita van a pártok között a jelöltek személyéről, és egyben, „paktumként” akarnak kiállni azzal, hogy hol, és kit támogatnak. „Tárgyalások nincsenek, beszélgetések vannak, én mindenkivel beszélgetek és ebből tudok levonni következtetést” – mondta. Arra készül, hogy jövőre inkább a civilek fognak mellette kampányolni, mivel az ellenzéki pártoknak az EP-választás fontos mérföldkő lesz, ezért arra összpontosítanak majd.

Arról a pletykáról Karácsony Gergely is hallott, hogy a Fidesz Pokorni Zoltánt indíthatja vele szemben. Azonban szerinte a XII. kerület polgármesterének még a kerületéért is meg kell majd küzdenie, mert ők ott is ellenzéki győzelemre készülnek.

„Budapesten annyira leamortizálta magát a Fidesz, hogy teljesen mindegy, kit indítanak, ennek nincs semmi jelentősége, különösen az én kampányom szempontjából”

– mondta. Biztos abban, hogy meg fognak nyerni olyan kerületeket is, amiket 2019-ben nem tudtak. Karácsony szerint ahol a Fidesz 2019-ben kikapott „máig nem rendezték a soraikat”, mivel „ott nem tudják kezelni ezeket a helyzeteket, mert nem tudnak veszteni”. A politikai helyzet a főpolgármester szerint azért is kedvezőbb most számukra, mert a kerületekben nem ellenzékből kell politizálniuk. A kampányról azt mondta, hogy biztosan nagyon nehéz lesz, támadásokat fognak kapni, de a végén ők nyernek majd.

„Annak a politikai képnek, amit a Fidesz létrehozott az országban, annak eredménye, hogy Budapesten nyerni nekik szinte lehetetlen.”

– mondta. A Kétfarkú Kutya Párt jelöltjeivel és az ellenzékből kiábrándult választókkal kapcsolatban azt mondta, hogy a Kétfarkúakra „lázmérőként” tekint: akkor szavaznak rájuk a választók, ha valamiből nagyon kiábrándultak, de szerinte most tudnak olyan alternatívát mutatni, hogy erre ne legyen szükség.

Inkább a tárgyalóasztal, mint az előválasztás

A kerületi előválasztásokkal szemben Karácsony inkább a tárgyalóasztalt preferálja: szerinte most más a helyzetük mint 2019-ben, mivel hatalmi pozícióból indulnak. Az előválasztást csak akkor tartja szükségesnek, ha valahol végképp nem tudják eldönteni a pártok, hogy ki induljon. Elmondása szerint neki az az érdeke, hogy legyen megállapodás, minden párt megbízott képviselőjével aktívan tartja a kapcsolatot.

„Még idén ősszel lesz megállapodás a jelöltekről – én ezt reálisnak tartom –, de lehet lesz egy-két kerület, ahol előválasztás kell majd”

– mondta. Véleménye szerint a 2022-es választás óta „nem népszerű”, hogy közös tárgyalóasztalhoz üljenek, de azon dolgozik, hogy megegyezzenek, ő pedig próbál „mediátor” lenni ezekben a konfliktusokban. Karácsony Gergely szerint azért is fontos, hogy a hetekben mindenhol megegyezzenek, mert ha előválasztásra lesz szükség, az időt vesz el.

„Azt nem tudom, hogy miből fogok most kampányolni” – mondta, ezért is készülnek arra, hogy transzparens módon adományokat fognak gyűjteni. „Szükségem van egy erős civil bázisra, egy olyan aktivista kampányt kell csinálni, ami a pártok aktív támogatása nélkül is képes megnyerni ezt a választást.” Az önkormányzati választással egy nap tartott EP-választásról azt mondta, hogy annak örülne a legjobban, ha a pártok együtt indulnának. Kiemelte, hogy neki ezzel nem feltétlenül kell foglalkoznia, de főpolgármester-jelöltként ez lenne az érdeke. Az, hogy a két választást együtt tartják, szerinte nem lesz probléma, sőt szerinte akár érdemben is növelheti az ellenzék esélyeit.

Elégedettek a fővárosi cégvezetők munkájával, ezért is jár nekik a prémium

Karácsony Gergely szerint a fővárosi cégvezetők milliós jutalmai nem visszásak, mivel a prémium benne van a szerződéseikben, emellett pedig elégedettek a munkájukkal. „Ezek a cégvezetők óriási politikai felelősséget viselnek, a cégek pedig nagyon jól működnek” – mondta. Hozzátette: a MÁV vezérigazgatója kétszer annyit keres, mint például a BKK vezérigazgatója, így a prémiuma is kétszer annyi, azonban Karácsony szerint a BKK jól teljesít, a MÁV pedig nem. Kiemelte, hogy a főváros cégeinél is volt bérfejlesztés: „mi egy rendes, a munkavállalóit megbecsülő szervezet vagyunk”.

Fotó: Partizán
Fotó: Partizán

A BKV-ban folyton dolgoznak azon, hogy legyen elég buszsofőr, igyekeznek elérni, hogy ez ne okozzon problémát. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes mondatában, miszerint „a BKV esetében szóba sem jöhet külföldi munkavállalók foglalkoztatása”„ Karácsony szerint semmilyen xenofóbia vagy rasszizmus nem volt. Ők ezzel kizárólag azt akarták mondani, hogy nem akarnak beszállni a ”negatív bérversenybe„. A lényeg Karácsony szerint az, hogy a főváros nem szeretne munkaközvetítőkön keresztül olcsó munkaerőt behozni Budapestre, mert ez a típusú munkaerő-kölcsönzés szerinte kizsákmányolás. A fővárosi pénzügyi helyzetével kapcsolatban felmerült, hogy idén lesz-e karácsonyi díszkivilágítás a fővárosban, mivel tavaly gazdasági okok miatt elmaradt.

A főpolgármester azt ígérte, hogy idén lesz karácsonyi díszkivilágítás, de nem fogják a fákat “villanyoszlopnak használni”.

A főpolgármester 2019-es programjából előkerült egyik ígérete, miszerint Budapesten nem épülhet új stadion. Hangsúlyozta, hogy ő azt ígérte: addig nem lehet új stadion, amíg nincs minden kerületben CT berendezés. Azonban állítása szerint most van, ezért is épülhetett meg például az atlétikai stadion. ”Ha nem kezdek el »hisztizni« idén nyáron, akkor a korábban letárgyalt pénzek biztos nem érkeznek meg” – utalt az Egészséges Budapest Programra a kormány által ígért 50 milliárdra. Szerinte az ígért pénz maradék része biztosan meg fog érkezni, erről Pintér Sándor belügyminisztertől is ígéretet kapott. Szóba került egy esetleges budapesti olimpia is:

állítása szerint budapesti olimpiáról nincs egyeztetés a főváros és a kormány között. Szürreális feltevésnek gondolja, hogy a kormánnyal arról tárgyaljon, hogy milyen feltételeket szabnának egy budapesti olimpiának.

Karácsony Gergely a miniszterelnöki kampányára létrehozott 99 Mozgalom 506 milliós adománygyűjtéséről azt mondta, „az egy minden szempontból jogszerű adománygyűjtés volt, Magyarországon adományt gyűjteni anonim módon ezzel a módszerrel lehet”. Majd arról beszélt, hogy büszke arra, hogy a főváros esetében egyetlen esetben sem merült fel a korrupció vádja. Karácsony azt nem tudja, hogy az OTP részéről valóban valóban történt-e feljelentés a mozgalom pénzügyei miatt, de jelezték a banknak, hogy a kiszivárgott feljelentésben vannak valótlanságok. A 99 Mozgalomról és arról, hogy a Fidesz, hogy kéri számon a főpolgármesteren a „pénzgyűjtő ládikákat”, itt írtunk.

Karácsony megígérte, hogy november 17-én, azaz Budapest 150. születésnapjára átjárható lesz a Városháza Park: a felújított Merlin Színház melletti részt megnyitják majd, így a Fővárosi Önkormányzat eddig elzárt parkjába is bárki besétálhat. Ez nem az egész Városháza park, annak felújításához külön tervek készültek, azt a következő ciklusban szeretnék megvalósítani.

Karácsony az önkormányzati választás kampányában arról szeretne beszélni, hogy a várost hogyan lehet felkészíteni az előtte álló klímaválságra, ez egy 2050-ig tartó víziót jelentene. Olyan jövőképpel akarja megnyerni a választókat, amivel „a város a saját eszközeivel képes megvédeni magát a várható válságokban”. Karácsony Gergely az előző hétvégén már értékelte négyéves főpolgármesteri munkáját. A felújított, átadásra váró Merlin Színházban arról beszélt, hogy Budapest az elmúlt négy évben a válságok és a kormány „sarcpolitikája” ellenére működképes tudott maradni. A főpolgármesteri értékelőről, és arról, hogy mi valósult meg Karácsony Gergely 2019-es programjából, itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!