Kiss Ambrus: A BKV-nál szóba sem jöhet külföldi munkavállalók foglalkoztatása

2023. október 6. – 07:41

Másolás

Vágólapra másolva

„A BKV esetében szóba sem jöhet külföldi munkavállalók foglalkoztatása. Külsős szolgáltató esetén, ahol nem a főváros a munkáltató, szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes reagálva arra, hogy novembertől indonéz és Fülöp-szigeteki buszsofőrökkel is lehet találkozni az ArrivaBus Kft. által üzemeltetett járatokon Budapesten. Kiss Ambrus szerint nem jó irány a külföldi munkaerő alkalmazása.

A Népszava információi szerint a külföldi járművezetőket egy munkaerő-kölcsönző cég fogja alkalmazni, amely csoportosan toboroz és vesz fel buszsofőröket Magyarországra. Kiss Ambrus szerint ez szembemegy a fővárosi és a szélesebb értelemben vett társadalompolitikai célokkal, és ezzel lemondanak a hazai munkaerő tartalékról.

A főpolgármester-helyettes álságosnak tartja annak hangoztatását, hogy kölcsönzött munkaerő alkalmazása esetén nem gyengülnek a munkavállalói jogok, és a lépésnek nincs bérleszorító hatása, hiszen alternatív foglalkoztatási keretek és bérezési rendszer jön létre.

Kiss Ambrus szerint a kölcsönzött munkaerő nélkül is elég buszvezető lesz, mert a vállalkozó szerződésben vállalta a szolgáltatás üzemeltetését, így utólag nem állhat elő azzal, hogy nincs hozzá elég munkavállalója.

A budapesti buszok egyharmadát, mintegy 450 járművet üzemeltet az ArrivaBus Kft., amely a BKK egyik legnagyobb szerződéses szolgáltatója. A cég szerint a fővárosi közösségi közlekedésben mindennapossá vált a sofőrhiány. Ezért októberben 20 Fülöp-szigeteki járművezető kezdi meg a képzési programot, akik leghamarabb 2024 januárjában állnak munkába. A külföldi munkavállalók ugyanannyi fizetést fognak kapni, mint a magyarok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!