Kör alakú zöldterületet alakítanak ki a budapesti Városháza parkolójából

2022. április 29. – 13:03

Kör alakú zöldterületet alakítanak ki a budapesti Városháza parkolójából
Az új Városháza park látványterve a Deák Ferenc tér felől – Forrás: Budapest Városháza / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A Lépték-Terv Tájépítész Iroda munkája nyerte a Városháza park kialakítására kiírt pályázatot egy olyan tervvel, ami a tér közepére egy nagy, kör alakú zöldterületet képzelt el. A téren „parkosított agórát” fognak kialakítani, ami „az aktív közéleti részvétel, a nyílt társadalmi vita helyszíne lesz”, jelentette be a városvezetés péntek délelőtt.

Az eseményen Erő Zoltán, Budapest főépítésze elmondta: meg kell fordítani a városházát, a tér felé néző oldal ugyanis eddig az épület háta volt, de mostantól az eleje kell, hogy legyen. Ez egyébként már a pályázat kiírásakor is fontos szempont volt, ezért már ott is célként határozták meg, hogy

a földszinti helyiségeket a tér felé megnyissák, és azoknak közösségi funkciót találjanak.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint a Városháza tér kialakítása azért is fontos, mert Budapest az Erzsébet híd megépítésekor elvesztette központi főterét, és azóta sem találtak helyette újat. A mostani, új közterület kialakításakor így szempont, hogy az a városi élet kiemelt színtere lehessen, ami rendezvények megtartására is alkalmas.

A pályamű ismertetésekor Karácsony Gergely kiemelte, hogy a kiválasztáskor a klímavédelem is fontos szempont volt, ez a terv pedig kifejezetten figyelt erre. A főpolgármester arról is beszélt, hogy ő személy szerint egy Quimby-koncertet is el tud képzelni az újonnan kialakított térre, de azon tüntetések is lehetnek, sőt, sportmérkőzések kivetítői is helyet kaphatnak majd.

Forrás: Budapest Városháza / Facebook Forrás: Budapest Városháza / Facebook
Forrás: Budapest Városháza / Facebook
Forrás: Budapest Városháza / Facebook

A Városháza park kialakítására még 2021 végén írtak ki tervpályázatot, akkor Karácsony Gergely Budapest szégyenfoltjának nevezte a parkolóként használt részt. Azt, hogy a Városháza parkolóját megnyitja a nagyközönség előtt, Karácsony már a főpolgármester-választás kampányában megígérte. Később azt is elárulták, hogy igazából nem is egy szó szerint vett parkot képzeltek el, hanem egy „fásított köztér” kialakítása a cél.

A tervpályázaton három fő célt határoztak meg, amelyeket a jelentkezőknek szem előtt kellett tartani. Ezeknek megfelelően szempont, hogy

  • a Városháza Park legyen Budapest zöld főtere,
  • a „Nyitott Városháza” részeként legyen hely társadalmi és politikai rendezvényeknek,
  • és a köztér szolgáljon a budapestiek találkozóhelyeként is.

Mostanra a park kialakítása mellett a területen három másik, összefüggő projekt is tervben van. Az egyik a Városháza Károly körútra néző homlokzatának felújítása, ami a rossz állapotok miatt már régóta napirenden van. A másik a Budapest Galéria kialakítása a Városháza most üresen álló, Gerlóczy utcai szárnyában. A harmadik pedig a most szintén használaton kívüli Merlin épület közösségi térré alakítása és megnyitása.

A parkra kiírt tervpályázatra 19 pályamű érkezett, amiből a legjobb hatot díjazta is a zsűri. A második helyezett a Can Architects Studio és az Újirány Tájépítész Kft. terve lett, amely a terület közepére, mintegy a Madách tér meghosszabbításaként egy keresztirányú rendezvényteret is tartalmaz.

A második helyezett pályamű – Forrás: Főpolgármesteri Hivatal
A második helyezett pályamű – Forrás: Főpolgármesteri Hivatal

A pályázaton két harmadik helyezettet hirdettek; az egyik a Lima Design pályaműve lett, ami egy hagyományosabb értelemben vett parkot képzelt el. A másik „harmadik” a Mókembé építészkollektíva és az OpenSpace tájépítészeti stúdió terve, amelyik a valamikori városfal vonalát követve a külső részre parkot, a belsőre díszköves teret szánt volna.

A két harmadik helyezett pályamű – Forrás: Főpolgármesteri Hivatal A két harmadik helyezett pályamű – Forrás: Főpolgármesteri Hivatal
A két harmadik helyezett pályamű – Forrás: Főpolgármesteri Hivatal

Karácsonynak ugyan már a 2019-es választási kampányában az volt az egyik fő ígérete, hogy megnyitják a városlakóknak a korábban parkolóként hasznosított lezárt területet, erre eddig csak egyes rendezvények keretein belül nyílt lehetőség. Talán nem véletlen, hogy a következő önkormányzati választás évére, 2024-re tervezik a park átadását.

Arról, hogy milyen alternatív elképzelések voltak még korábban a Városháza átalakítására és továbbfejlesztésére, még a régi Indexen jelent meg ez a hosszabb összesítés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!