Nem park lesz a fővárosi Városháza parkolójából, hanem fásított köztér

2021. december 3. – 19:33

Nem park lesz a fővárosi Városháza parkolójából, hanem fásított köztér
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A majdani Városháza park egyelőre még belső hivatali parkolóként működő területét mutatta be a főváros vezetése egy sajtóbejáráson. Az eseményen kiderült: a park nem is park lesz, hanem inkább fásított köztér.

Több nagy belső vita előzte meg a Városháza jelenleg parkolóként üzemelő hatalmas belső udvarának átalakítására-parkosítására kiírt pályázatot, tudtuk meg a koncepciót ismertető helyszíni bejáráson pénteken.

Ilyen dilemma volt, hogy legyen-e mélygarázs a 18 000 négyzetméteres terület alatt, vagy sem. A mélygarázs ötletét Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szerint végül elvetették, több okból is: nem akartak további autóforgalmat bevonzani a tömegközlekedéssel amúgy jól ellátott városközpontba, továbbá kikerülhették az ásással járó régészeti kockázatokat is.

A másik kérdés – miszerint továbbépítsék-e a Városháza Bárczy István utcai szárnyát, mint a régi tervekben szerepel, vagy maradjon a mostani közpark állapotában – nem dőlt el véglegesen. Azt találták ki, hogy a park olyan lesz ott, hogy ha a későbbiek során egyszer lesz rá pénz és politikai akarat, folytatható legyen az épület.

„Az viszont eldőlt, hogy a területen nem klasszikus park lesz, hanem inkább fásított köztér”

– mondta Erő Zoltán főépítész. Hozzátette: azt érzékelik, hogy a városban „iszonyatosan nagy igény van” rendezvényszervezésre, és most a nagyrendezvények jobb híján olyan zöldterületeket tesznek tönkre, mint például a Tabán vagy az Erzsébet tér.

Így a Városháza parkban el kell majd férniük maximum 10 000 fős rendezvényeknek, ez pedig azt jelenti, hogy a 18 ezer négyzetméterből arányaiban mintegy 5000 négyzetmétert le kell burkolni. Ilyen nagyrendezvény lehet például egy könyvhét vagy kulturális fesztivál, tette hozzá a főépítész.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

2023-ra az átalakított belső parkoló tere összenő a Károly körút mentén fekvő, jelenlegi (ideiglenesnek tervezett) Városháza törpeparkkal. Elbontják a paravánokat, és láthatóvá teszik a régi városfalat. A nyugati nagyvárosokban már ismert „szivacsváros koncepció” alapján a csapadékvizet nem fogják elvezetni a csatornákba, hanem megtartják, és elpárologtatják a zöldfelületeken.

Mint elhangzott, 2023-ra a park készül el, valamint a Károly körútra (és a majdani parkra, azaz fásított köztérre) néző homlokzat felújítását fogják befejezni. A későbbi tervekben az szerepel, hogy a homlokzat földszinti helységeit kinyitják, és kávézók, kisebb boltok költözhetnek be.

Szó esett arról is, amit a mostani városházi botrány kapcsán emlegettek az egyik felvételen, miszerint „azért csinálnak egy közparkot, hogy egy év múlva szétrombolják”, de Kerpel-Fronius szerint meg lehet oldani az üzlethelyiségek kialakítását később a zöldfelület különösebb szétrombolása nélkül is.

Mint arról beszámoltunk, a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén megszavazta, hogy vizsgálóbizottság álljon fel a Városháza feltételezett eladásának ügyében. Az ügyet ebben a cikkben foglaltuk össze.

Maga a Városháza épülete a terv szerint átjárható lesz a Városháza utca és a Károly körút között az új köztéren keresztül. Mint a főpolgármester-helyettes elmondta, ezt már korábban is meg akarták lépni, de közbelépett a Covid: egyelőre maradnak a beléptetőkapuk. Később azonban, még nem meghatározott időben „intenzív városi használatot” terveznek a Városháza belső (átjáró) udvaraiban, például vetítéseket, rendezvényeket.

Maga az egyébként fajlagosan nagyon kihasználatlan Városháza-épület is több ponton meg lesz nyitva. Az épület gerincének számító templomszárny (ennek végében helyezkedik el a Városháza tornya) ülésterme alatti, jelenleg raktárnak használt, szép boltozatos terébe „beengednék az embereket”, „vendéglátó funkció is elképzelhető”.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Gerlóczy utca felőli rész üres helyiségeiben nyílik majd meg a Budapest Galéria. A Merlin Színház most szintén üres épületét felújítják, közösségi-kulturális központot terveznek ide. Nem kell különösebb átépítésre számítani Erő Zoltán szerint, „újra-használatbavétel lesz józan megoldásokkal”.

A várhatóan 2022 őszén nyitó Merlin lesz a Városháza-koncepció első, nagyközönség által is érzékelhető eleme. A következő évben készül el a park, azaz fásított köztér a rá néző felújított homlokzattal. Az átalakítás ezután következő elemei még a homályba vesznek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a fővárosi önkormányzat novemberben írt ki pályázatot a főpolgármesteri hivatal hátsó, parkolóként működő udvarának áttervezésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!