Megszavazták: vizsgálóbizottság áll fel a Városháza feltételezett eladásának ügyében

2021. november 24. – 14:26

Megszavazták: vizsgálóbizottság áll fel a Városháza feltételezett eladásának ügyében
A Városháza épülete – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megszavazta keddi ülésén a fővárosi közgyűlés, hogy vizsgálóbizottság álljon fel az úgynevezett Városháza-ügyben. A héttagú vizsgálóbizottság elnöke Kovács Péter fideszes polgármester, és rajta kívül még két fideszes tag van: Láng Zsolt és Bagdy Gábor. A városvezető koalíciót Soproni Tamás (Momentum) képviseli alelnökként, Horváth Csaba (MSZP), Szaniszló Sándor (DK) és V. Naszályi Márta (Párbeszéd) pedig tagként.

A vizsgálóbizottság felállításáról szóló javaslatot a közgyűlés egyhangúan támogatta a keddi ülésen. Láng Zsolt a Fidesz részéről a javaslat elfogadása előtt kifogásolta, hogy a vizsgálatra alig két hét áll majd rendelkezésre, valamint azt, hogy Berki Zsolt és Gansperger Gyula szerepét lehet vizsgálni majd, de Bajnai Gordonét nem.

Karácsony Gergely főpolgármester az ülésen napirend előtt elmondta, hogy a kormány az önkormányzatiság, a főváros megfojtására törekszik, majd rátért a Városháza eladásáról szóló hírekre. Mint közölte, a főváros tavaly év végén foglalkozott a Városháza jövőjével, és akkor egyértelműen kizárt minden értékesítési lehetőséget.

A főpolgármester kijelentette: az ügy a NER és az orosz titkosszolgálatok beavatkozása a magyar belpolitikába. Hozzátette: a gázértékesítésből meggazdagodott Rahimkulov család működött közre azokban a kamutárgyalásokban, amikből most sokan azt vélelmezik, hogy el akarták adni az épületet. Karácsony szerint a pénzember úgy csinált, mintha meg akarná venni az ingatlant, titkos tárgyalásokat kezdeményezett, felvette a tárgyalásokat, összevágta, kirakta a felvételeket, hogy látszatot keltsen. A főpolgármester leszögezte: a család beszélgetéseit nem lehetett kiszivárogtatni az orosz vezetés tudta nélkül, és súlyos bűncselekménynek tartja, hogy titkosszolgálati módszerekkel megfigyelnek embereket.

Végül Karácsony elmondta, hogy az összes vizsgálat elé készségesen áll, nincs takargatnivalója: nyilvánosak az ügyben a döntések és a döntés-előkészítő anyagok.

Láng Zsolt, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője is hozzászólt. Mint mondta: három hét telt el az első hírektől, a „fake news” helyett azóta ott tartunk, hogy a Városháza-botrány a legbotrányosabb ügy a magyar politikában. Hozzátette, Karácsony Gergely riogathatja őket az orosz titkosszolgálattal, űrlényekkel vagy marslakókkal, már a szavát nem hiszik, mert sorozatosan önmagával keveredik ellentmondásba.

Láng közölte, Bajnai Gordon, Karácsony egykori főnöke ment el tárgyalni „ehhez az emberhez”, nem a Fidesz, beszéljen vele, tudja meg tőle, miről beszéltek. Hozzátette: ha igaz, amit a fővárosi vagyonkezelő vezetője a felvételeken mondott, akkor a taktikai fegyelmi, amit kapott, az semmi. Elhangoztak továbbá olyan durva vádak a felvételeken Gansperger Gyula részéről, hogy a fővárosban jutalékrendszer működik, amit Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes üzemeltet, ezért Láng szerint Kiss jól tette, hogy feljelentést tett. Sőt, Láng felidézte a felvételekről Bajnai Gordon szavait, amelyek szerint Gansperger „fontosabb, mint egy barát, harcostárs”, a rendszer pedig különböző gazdasági cápákat tart fenn, akik gyorsan rácsapnak a lehetőségre.

Ezek után a frakcióvezető elmondta, hogy ezek mind súlyos vádak, ezeket az ügyeket fel kell deríteni. Láng szerint jó lesz, hogy feláll a vizsgálóbizottság, de azt várják Karácsonytól, hogy álljon az élére.

A főpolgármester válaszában arról beszélt, hogy támogatják Láng Zsolt javaslatát a vizsgálóbizottság felállításáról, előrevették a napirendek között, ennél többet egyelőre nem tudnak tenni az ügyben.

Miről szól a Városháza ügy?

  • November 4-én furcsa szerződésből szivárgott ki két oldal az Index portálon. Egy ingatlaniroda és egy, ma már kényszertörlési eljárás alatt álló cég a Városháza épületéről kötött valamilyen megállapodást, írtuk.
  • Karácsony Gergely főpolgármester hamar reagált a cikkre, amelynek tényállítása szerinte mindössze annyi, hogy a Városháza eladása érdekében „a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök” megtették az első lépéseket, ebből következtet arra, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak van értékesítési szándéka. A főpolgármester hozzátette, nem tudják, kik azok az üzleti körök, és milyen lépéseket tettek, az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat.
  • Másnap Karácsony feljelentést tett az ügyben. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte, szerinte is nonszensz hogy lett volna eladási szándék.
  • November 9-én újabb hangfelvétel szivárgott ki, amely alapján úgy tűnik, mégis volt olyan időszak, amikor a főváros a Városháza épülete eladásának lehetőségét vizsgálta.
  • Felmerült, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetője, Barts J. Balázs eljárt egy ilyen verzió ismertetésének ügyében. Karácsony magyarázatot kért Bartstól, majd fegyelmiben részesítette.
  • Később Bajnai Gordonról is kikerült egy nyári felvétel, amelyen valakivel a Városházáról beszél – jelezve, hogy ő az ügybe nem folyik bele, de tudomása szerint gondolkodik a városvezetés az épület racionális hasznosításán, ám ezt a volt kormányfő csak politikai konszenzussal tartja elképzelhetőnek.

Az, hogy a 150 éves, eredetileg kaszárnyának épült és nem is teljes egészében megvalósult épülettel valamit kezdene a főváros, már a 2000-es években is felmerült. 2008-ban egy nemzetközi pályázatot is kiírtak, amelynek győztese Erick van Egeraat építészirodája lett. A korábbi átalakítási tervekről itt olvashatja cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!