Kiírják a pályázatot, parkolóból park lesz a Városháza udvara 2023 végére

2021. november 8. – 15:09

frissítve

Kiírják a pályázatot, parkolóból park lesz a Városháza udvara 2023 végére

Másolás

Vágólapra másolva

Novemberben pályázatot ír ki a fővárosi önkormányzat a főpolgármesteri hivatal hátsó, parkolóként működő udvarának parkká tervezésére, jelentette be a főpolgármester.

Budapest szégyenfoltja most a Városháza hátsó udvara, ami jelenleg parkolóként működik – mondta Karácsony Gergely sajtótájékoztatón. Ezért a fővárosi önkormányzat a választási ígéreteknek megfelelően szeretné, ha zöld park lenne a parkoló helyén. Ebből a célból novemberben pályázatot írnak ki az átalakítás megtervezésére.

Ha minden jól megy, a következő a menetrend:

  • Tervpályázat meghirdetése: 2021. november 24.
  • Pályaművek beadása: 2022. március 21.
  • Eredményhirdetés: 2022. április 29.
  • Átépítés megkezdése: 2023. tavasz
  • Park átadása: 2023. ősz

Közben 2022 őszén megnyitják a renovált Merlin Szinház épületét, ami Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes elmondása szerint rugalmas, vegyes funkciót kap. Itt lehetnek például városházi közösségi tevékenységek, így a közösségi gyűlések, de kulturális funkciót is betölt majd a hely.

A park átadását megelőzi a Városháza hátsó, Károly körútra néző, jelenleg omladozó homlokzatának átépítése. Erre 1,5 milliárd forintot szán a főváros Kerpel-Fronius tájékoztatása szerint. A felújított homlokzat alatt a majdani parkra néző kisebb, földszinti helyiségekben ügyfélszolgálatok, galériák, kávézók nyílnának 2023 őszén. Az új parkkal a parkoló autók beszorulnak a Városháza burkolt belső udvarára – legalábbis amennyi befér belőlük oda.

Időközben a Városháza Gerlóczy utcai szárnyában megnyílhat a Budapest Galéria is, aminek tervezésére már kiírták a pályázatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!