Nem lesz karácsonyi díszkivilágítás a fővárosban, érkeznek az új villamosok

2022. október 26. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az idén nem lesz a Budapesten karácsonyi díszkivilágítás – legalábbis a főváros részéről biztosan nem. Érkezik 20 új CAF-villamos, idei költségei rendezésére pedig újabb folyószámlahitelt vesz fel Budapest – többek közt ezekről döntött mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Idén a Budapesten biztosan nem lesz karácsonyi díszkivilágítás. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslata szerint a Fővárosi Önkormányzat ezzel valamivel több mint 28 millió forintot tud megspórolni, ezt egyelőre általános tartaléknak csoportosítanák át. Korábban arról már döntött a közgyűlés, hogy a díszkivilágítás idejét csak két órával csökkentik, de ahogy Tüttő javaslata fogalmaz: jelenlegi gazdasági helyzet további intézkedések meghozatalát teszi szükségessé. Azonban ettől független a kerületek saját büdzséjükből csinálhatnak majd díszkivilágítást.

A karácsonyi díszkivilágítás kérdéséről a főpolgármester minikonzultációt is tartott korábban Facebook-oldalán. Karácsony Gergely azt írta, hogy mivel Budapest éves bevétele még a főváros éves villanyszámlája kifizetésére sem elég, ezért újra kell gondolni mindent. Hozzátette: ő is szereti a díszkivilágítást, de szerinte erről le kell mondani. Úgy néz ki, ezzel a Facebook-oldalát követők is egyetértettek: a több mint ötezer reakcióból mindössze 350-en ragaszkodtak a díszkivilágításhoz. Az már korábban kiderült, hogy idén nem a főváros rendezi a karácsonyi vásárt.

A díszkivilágításért felelős cég eredeti költségvetésében bruttó 58,45 millió forint szerepelt erre a célra. A feladat megszüntetésével a teljes összeget nem vonhatják el. Ennek több oka is van: az egyik, hogy a díszítésre fel nem használt karácsonyi eszközök értékcsökkenésével, amortizációjával összefüggő költségigényt a cégnek meg kell téríteni. Emellett a tavalyi díszkivilágítás leszerelésének költségeit már kiszámlázta a főváros.

Új villamosok és „Tiborcz-adó”

Azt már kedden bejelentette Karácsony Gergely, hogy 20, teljesen új CAF-villamos érkezhet a fővárosba. Az erről szóló javaslatot a közgyűlés is jóváhagyta, így valóban jöhetnek majd az új villamosok. Ez az a szerződés, aminek első és második üteméből hívták le a ma fővárosban közlekedő hosszabb és rövidebb CAF villamosokat is. A szerződés alapján még 51 darab ilyen villamost hívhatna le Budapest, ezekből a „főváros szűkös költségvetési mozgásterére” való tekintettel húszat hívnak le. A tervek szerint az új alacsonypadlós villamosokat a kevés pályaátalakítást igénylő 3-as, 24-es, 42-es, 50-es és 61-es vonalakon közlekedtetnék.

Ehhez a napirendi ponthoz Wintermatel Zsolt fideszes képviselő nyújtott be módosítót: azt szerették volna, hogy a főváros csatlakozzon a Szita Károly által küldött levélhez, amit a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként küldött Ursula von der Leyennek, amiben azt kérik, hogy az Európai Bizottság gondolja át a szankciós politikát, mert az „legyengíti és kiszolgáltatottá teszi Európát”. A Fővárosi Közgyűlés többsége nem támogatta a javaslatot.

Döntöttek még a főváros fizetőképességének fenntartása érdekében egy legfeljebb 25 milliárdos folyószámlahitelről. Ezt a beérkező bevételek, illetve a teljesítendő kifizetések ütemezésével indokolja a javaslat. Ezentúl elfogadták az építményadó módosítását is, amiről a főpolgármester úgy számolt be, hogy elfogadták, „bevezethető a Tiborcz-adó Budapesten”. A „Tiborcz-adó” kifejezés használata miatt a főpolgármestert perelték is, azonban ezt a pert megnyerte. A csak a Margitszigeten érvényes adóról ebben a cikkben számoltunk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!