Döntött a Kúria, Karácsony megnyerte a Tiborcz-adó ügyét

2022. május 11. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sem fizetnie nem kell, sem bocsánatot nem kell kérnie Karácsony Gergelynek, a főváros főpolgármesterének, a Kúria ugyanis megvizsgálta a másodfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezést, és azt indokoltnak találták – beszélt a Kúria határozatáról a Telexnek Karácsony jogi képviselője, Schiffer András.

Schiffer a felülvizsgálati kérelemben azzal érvelt: nincs olyan a hatályos Ptk. alapján, hogy a közszereplői klauzula szerint Tiborcz István becsülethez való jogát nem sértette meg a Tiborcz-adózás, de a névviselési jogát meg igen. „Ezt az érvelést osztott a Kúria is, így a másodfokú ítélet fellebbezett részét megváltoztatták, a felperes fellebbezését pedig elutasították.”

Az ügy még 2020 decemberében indult, amikor is az elsőfokú bíróság elutasította Tiborcz István keresetét, amit a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtott be Karácsony Gergellyel szemben. Tiborcz azt sérelmezte, hogy a főpolgármester 2019-ben, az önkormányzati választási kampányban Tiborcz-adónak nevezte el azt a javaslatát, amely szerint a fővárosban minden 500 millió forint feletti értékű ingatlan után adót kellene fizetniük az önkormányzat felé a tulajdonosoknak. A per 2020 december 1-jén indult a Fővárosi Törvényszéken.

Első fokon arra jutottak, hogy Karácsony sem a névhasználathoz való jogot, sem Tiborcz becsületét és jó hírnevét nem sértette meg azzal, hogy javaslatát Tiborcz-adónak nevezte el.

Másodfokon azonban nem dobták vissza Tiborcz keresetét, az eredmény nagyjából döntetlen lett. Schiffer András úgy magyarázta akkor, hogy „a legfontosabb kérdésekben a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, egyedül egy pontban, a névjog kérdésében marasztalta el Karácsonyt”. Emiatt viszont pénzbüntetést is fizetnie kellett volna, és bocsánatot is kellett volna kérnie.

Ezután kérték meg Schifferék az ítélet végrehajtásának halasztását, és benyújtották a fellebbezést, aminek a Kúria helyt is adott.

Noha előző év decemberében a Fővárosi Törvényszék még elutasította Tiborcz István keresetét a Karácsony Gergely ellen indított polgári perben, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla Orbán Viktor vejének adott igazat. Tiborcz azt sérelmezte, hogy az önkormányzati választási kampányban Karácsony Gergely Tiborcz-adónak nevezett el egy ingatlanokat érintő adófajtát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!