Karácsony Gergelynek bocsánatot kell kérnie Tiborcz Istvántól, fizetnie is kell neki

2021. június 8. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha előző év decemberében a Fővárosi Törvényszék még elutasította Tiborcz István keresetét a Karácsony Gergely ellen indított polgári perben, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla Orbán Viktor vejének adott igazat. Tiborcz azt sérelmezte, hogy az önkormányzati választási kampányban Karácsony Gergely Tiborcz-adónak nevezett el egy ingatlanokat érintő adófajtát.

A Hirado.hu a Perfect Partner Communication közleményére hivatkozva azt írja, hogy a jogerős, másodfokú ítélet indoklásában a bíróság kifejtette: Karácsony Gergely új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy Karácsony választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla.

A közlemény szerint a személyiségi jogi per alapjául egy korábbi kúriai döntés szolgált, amiben kimondták, hogy Tiborcz hiába Orbán Viktor veje, ettől még nem minősül közszereplőnek. A másodfokú döntés értelmében Karácsonynak minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell, valamint a jogsértés miatt 500 ezer forint kártérítést is meg kell fizetnie Tiborcz Istvánnak. Emellett egy bocsánatkérő közleményt is közölnie kell, ezzel a szöveggel:

„A kampányom során a közösségi médiában több alkalommal is súlyosan megsértettem Tiborcz István névviseléshez fűződő jogát, amikor az általam bevezetni kívánt adónemet róla neveztem el. Mindezért elnézést kérek.”

A döntés tartalmáról megkérdeztük a Fővárosi Ítélőtáblát, ahol megerősítették a határozatot. A Hirado.hu Tiborcz Istvánt is idézte, aki reméli, hogy Karácsony tiszteletben tartja a jogerős döntést, és a jövőben tartózkodik „a további politikai haszonszerzés céljából elkövetett jogsértésektől. Továbbá, eleget tesz a bíróság által előírt nyilvános bocsánatkérésnek is. A jogvita lezárásaképp elegendő elégtételt jelent számomra, hogy Karácsony Gergely által a részemre fizetendő sérelemdíjat felajánlhatom a Bókay Gyermekklinikának.”

Az ítéletre Schiffer András, Karácsony Gergely jogi képviselője, illetve maga Karácsony is reagált, ezt itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!