Hiába perelt Orbán Viktor veje, nem sérti Tiborcz István személyiségi jogait a Tiborcz-adó

2020. december 22. – 16:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megalapozatlannak ítélte a bíróság Tiborcz István keresetét, amelyet a kormányfő veje azért nyújtott be Karácsony Gergely ellen, mert a főpolgármester Tiborcz-adónak nevezte el a nagyértékű ingatlanok megadóztatását célzó javaslatát tavaly az önkormányzati választások előtti kampányban.

„Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó. Ezt bárhányszor leírhatom és mondhatom, mert a bíróság ma elutasította a miniszterelnök vejének keresetét. Ő igenis része a közéletnek” – írta kedd délutáni Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Orbán Viktor veje, Tiborcz István még tavaly indított személyiségi jogi pert Karácsony ellen, mert a főpolgármester a választási kampányban Tiborcz-adónak nevezte el azt a javaslatát, amely szerint a fővárosban minden 500 millió forint feletti értékű ingatlan után adót kellene fizetniük az önkormányzat felé a tulajdonosoknak. A per december 1-jén indult a Fővárosi Törvényszéken.

A Fővárosi Törvényszék szerint Karácsony sem a névhasználathoz való jogot, sem Tiborcz becsületét és jó hírnevét nem sértette meg azzal, hogy javaslatát Tiborcz-adónak nevezte el.

„Az igazi győzelem az, hogy a bíróság kimondta: az ingatlan piacon jelentős erejű vállalkozó, akinek a vagyona akkora, amellyel bizonyos piacokat tud befolyásolni, annak a politikusokhoz hasonló tűrési kötelezettséggel kell rendelkeznie” – kommentálta a bíróság egyelőre szóban közölt indoklását Schiffer András. Az ügyben Karácsony Gergely jogi képviseletét ellátó ügyvéd szerint érv volt az is, hogy a vállalkozó, önként lépett a nyilvánosság elé.

Lényegtelen, hogy Tiborcz kinek a veje

Schiffer szerint a szokatlanul hosszú indoklás egyértelműen kimondta, hogy a közszereplők köre szélesebb, mint a közhatalmat gyakorlók köre, azaz Tiborcz e tekintetben, már gazdasági súlyánál fogva közszereplőnek tekinthető – függetlenül attól, hogy kivel áll rokonságban.

„Mi azzal írásban nem is érveltünk, hogy ő a kormányfő veje” – mondta Schiffer, aki szerint az egyértelmű állásfoglalást nagyrészt az Alkotmánybíróság 2018-as döntése tette lehetővé, amely a Hajdú Péter és Puzsér Róbert közötti per nyomán kimondta: a közszereplők köre egyre szélesebben értelmezendő, így Hajdú is az – ennélfogva többet kell tűrnie egy átlag polgárnál, azaz az is belefér, hogy őt Puzsér médiapszichopatának nevezte.

Schiffer szerint az új alkotmány is Karácsonyékat erősítette: a korábbi alkotmánnyal ellentétben ugyanis a jelenlegi kimondja, hogy a tulajdon felelősséggel jár. „Következésképp a nagy tulajdon nagy felelősséggel jár” – mondta az ügyvéd.

Kampányban, közügyben még inkább lehet neveket bevetni

Tiborcz jogi képviselete érveléséhez bizonyítékként Karácsony egyik kampányvideóját csatolta, ám a bíróság döntése alapján ez valójában gyengítette a kifogást: a választási kampányban még inkább belefért a Tiborcz-adó, amely elnevezésnek az alapját a közteherviseléssel kapcsolatos politikai viták adták.

Ráadásul a bíróság szerint egyébként sem lehet megalázó, sértő, ha valakinek a nevét összekapcsolják az adózással, hiszen az adózás a társadalmi szolidaritásról szól. A közteherviselés módja kiemelt közügy ennek megvitatása megintcsak lehetővé teszi a Tiborcz-adó vagy ehhez hasonló más elnevezések használatát.

Tiborcz István arra hivatkozott, hogy a bíróság, majd a Kúria tavaly kimondta, hogy nem válik közszereplővé attól, hogy ő Orbán Viktor veje, vagy attól, hogy a hozzá köthető cégek közbeszerzéseken indulnak.

A Kúria szerint viszont ez okkal keltette fel a közvélemény érdeklődését, így közpénzt érintő vagy más közérdeklődésre számot tartó üggyel kapcsolatos üzleti megnyilvánulása kiemelt figyelmet kaphat, emiatt Tiborcz helyzete hasonlít egy közszereplőéhez, azaz tűrési kötelezettségének az átlagosnál tágabbnak kell lennie. Ezt vette figyelembe a Fővárosi Törvényszék is a keddi ítéletében.

>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

Karácsony Gergely bejegyzésében hozzátette: „Közben Tiborcz István apósa megtiltotta az önkormányzatoknak az ilyen adók kivetését. Pedig most lenne igazán szükség arra, hogy akik annyit kivettek a közösből, tegyenek vissza valamennyit.” Mint írja, egyetért Botka László szegedi polgármester felvetésével, hogy hozzanak létre egy olyan szolidaritási alapot, amelybe „a közbeszerzések nagy nyerteseitől, az oligarcháktól” várnak hozzájárulást a járvány és a válság kezelésének a költségeihez

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!