Bevezette a főváros a Tiborcz-adót, de az csak a Margitszigeten lesz érvényes

2022. október 26. – 15:39

Másolás

Vágólapra másolva

Példaértékűnek szánt döntéssel elfogadta szerdán a fővárosi közgyűlés a Tiborcz-adóként elhíresült értékalapú ingatlanadót; az előterjesztésre (amit itt olvashatnak) 18-an szavaztak igennel, 12-en nemmel, 2 képviselő tartózkodott. A konkrét intézkedésnek a politikai üzenete fontosabb, mint a pénzügyi, maga az előterjesztés is azt írta, hogy a módosítás célja „nem is elsősorban a többletbevétel elérése, hanem az arányosabb közteherviselés elvének fokozottabb érvényre juttatása”.

Karácsony Gergely még a 2019-es önkormányzati választási kampányban ígérte meg a budapesti luxusingatlanok megadóztatását, és az új adónemet Tiborcz-adóként emlegette (a miniszterelnök veje emiatt pert is indított, ám a Kúria idén májusban a főpolgármesternek adott igazat).

A fővárosi közgyűlés azonban ingatlanadót csak a Margitszigeten vethet ki, ugyanis az az egy terület van a kezelésében, így csak ott van adóügyi hatásköre (a szigetet 2013-ban, még Tarlós István főpolgármestersége idején adta át a XIII. kerülettől a fővárosnak a fideszes többségű országgyűlés). A közgyűlés most elfogadott rendelete viszont jó lehet arra, hogy ennek mintájára a kerületek is bevezessék az értékalapú ingatlanadót.

A fővárosi értékalapú ingatlanadó az ingatlan korrigált értékének – ez a piaci érték felét jelenti – 2 százaléka (maximum 3,6 százalék lenne), vagyis a forgalmi értékre vetítve 1 százalék. Az előterjesztés szerint a közgyűlés ráadásul magánszemélyek tulajdonában álló ingatlan esetén csak az egymilliárd forint fölötti részt adóztatja meg ezzel az 1 százalékkal.

A mostani közgyűlési döntés az egymilliárd forintot meghaladó értékű ingatlanokat adóztatja. Ha a jelentősebb ingatanokat nézzük, a Margitszigeten két szálloda működik (az északi részen, az Árpád hídhoz közel, az Ensana Thermal Margitsziget Health Spa Hotel és az Ensana Grand Margitsziget Health Spa Hotel), továbbá a Hajós Alfréd uszoda, a Margitszigeti Atlétikai Centrum, valamint a fővárosi tulajdonú Palatinus strand számít még nagyobb értékű ingatlannak. Hogy az adó névadójának, Tiborcz Istvánnak van-e bármiféle ingatlanérdekeltsége a Margitszigeten – pláne egymilliárd forintot meghaladó értékű –, azt nem tudni.

Magyarországon elméletben kétféle törvényi típusa van az ingatlanadónak, az egyik az, ami négyzetméter alapon adóztat, a másik pedig a forgalom érték szerint. A gyakorlatban jellemzően a terület szerinti adóztatást használják, a főváros döntése tehát ilyen értelemben is úttörő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!