Karácsonyék 506 milliója és a 30x30x30-as dobozok: Fidesz: ᕙ( ︡'︡益'︠)ง Karácsony: ( ͡❛ ᴥ ͡❛) Mindenki: (͠◉_◉᷅)

Legfontosabb

2023. október 3. – 19:14

Karácsonyék 506 milliója és a 30x30x30-as dobozok: Fidesz: ᕙ( ︡'︡益'︠)ง Karácsony: ( ͡❛ ᴥ ͡❛) Mindenki: (͠◉_◉᷅)
Karácsony Gergely főpolgármester bemutatja a 99 mozgalom jóvátételi programját Budapesten, a mozgalom alapítóinak Változás és Jóvátétel című rendezvényén 2021. június 12-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy június végén nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés óta a Fidesz a „Budapesten eluralkodott a káosz” típusú cikkek mellett a 99 Mozgalom 506 milliós adománygyűjtésével is kritizálja a főpolgármesteri székért újrainduló Karácsony Gergelyt. A Fidesz szerint Karácsony hazudik, és mikroadományokból nem lehet ennyit összegyűjteni, Karácsony viszont magabiztosan állítja: a nyomozások mindent rendben fognak majd találni.

A Fidesz és a kormánypárti sajtó hosszú hónapok óta igyekszik napirenden tartani a 99 Mozgalom körüli nyomozást, még akkor is cikkeznek róla, amikor semmi érdemi nem történik az ügyben.

Az eljárás lényege, hogy a Karácsony Gergely által létrehozott, a 2021-es ellenzéki előválasztás ideje alatt aktív 99 Mozgalom számláját vizsgálva a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Információs Központ (NIK) azt találta, hogy 2021. augusztus vége és 2022 szeptembere között 19 részletben, összesen 506 millió forintot fizetett be Perjés Gábor párbeszédes önkormányzati képviselő, az egyesület ügyvezető igazgatója. A befizetések jelentős része a NIK szerint valutában történt: állítólag 917 ezer eurót és 3900 angol fontot tett Perjés a bankszámlára.

Karácsony a titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalakor röviden annyit reagált, hogy „az Egyesület a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat”. Az adománygyűjtő ládát, illetve a gyűjtés módjának megkérdőjelezését rövid idő alatt központi témává tették a kormánypártok.

Rogánék titkosszolgálati jelentését június 26-án hozták nyilvánosságra, a Fidesz gyakorlatilag azonnal egész pályás letámadást indított Karácsonyék ellen. A június 28-ai Fővárosi Közgyűlésen már szinte csak erről beszélt a fővárosi Fidesz-frakció: Wintermantel Zsolt frakcióvezető vizsgálóbizottság felállítását javasolta, és azt hangoztatta, hogy ennyi pénz nem gyűlhetett össze mikroadományokból. „Nem lenne egyszerűbb bevallani, hogy Soros György és a külföldről beavatkozni kívánó erők pénzét használták?” – kérdezte. A Fidelitas akcióval is készült az ülésre „500 millió mikroadományokból? Kit néztek hülyének?” – állt a molinójukon.

Karácsony ekkor annyival hárította az ügyet, hogy ő a Fővárosi Közgyűlésen Budapest ügyeivel szeretne foglalkozni, illetve hangsúlyozta, hogy a jelentés nem állapított meg semmilyen jogsértést. Hozzátette:

„ráadásul amit mi ebben a kampányban összegyűjtöttünk, azt önök egy hónap alatt elköltik rám a Megafonban”.

A NAV nyomozni kezd, az ellenzéki pártok elhatárolódnak

Nem sokkal később az ügyben nyomozást indított a NAV, miután Tényi István, az ország főfeljelentője költségvetési csalás gyanújával feljelentést tett. Augusztus elején a Telex is kérdezte Karácsony Gergelyt az ügyről, aki arra a kérdésre, hogy honnan van az 506 millió forint, azt mondta:

„Az anonim adománygyűjtés eszközével éltünk, ennek megfelelően az adományozók anonimok, tehát nem tudom, és nem is akarom megmondani, hogy kik ők”.

Hozzátette: szívesen látna egy olyan vizsgálatot is, ahol például a Mediaworks vagy a Megafon finanszírozását nézik meg. Karácsony a vádakat egyébként abszurdnak tartja, és örül annak, hogy több vizsgálat is zajlik, mivel szerinte annál több esély van arra, hogy kiderüljön, mindenben szabályosan jártak el.

„Nem kis ládika, nyilván nagy ládika” – mondta az ügyről Karácsony az Index műsorában a sokat vitatott adománygyűjtő dobozokról. Szerinte sok olyan gazdag ember van Magyarországon, aki euróban vagy angol fontban tartja a pénzét, és szeretnék leváltani Orbán Viktort.

A 2022-es választáson közösen induló pártok időközben látványosan igyekeznek távol maradni az egész ügytől, de akadt olyan is, aki beleállt a kérdésbe. Az LMP részéről Ungár Péter korábban azt mondta a Telexnek, hogy Karácsony „az ellenzéki szavazók számára megalázóan hihetetlen” magyarázattal állt elő. Ungár szerint ez a magyarázat egy „elmeszülemény, bohózat”. A DK és a Jobbik magyarázatot vár, a Momentum viszont a 99 Mozgalom belső ügyének tartja a kérdést.

Az ügy egyébként annyiban okozhat még nehézséget a főpolgármesternek, hogy a Fővárosi Közgyűlésben együtt kell dolgoznia az ellenzéki pártokkal, ráadásul közeleg a választás, és a pártok jelentős része továbbra sem mondta ki egyértelműen, hogy támogatják a főpolgármester újraindulását. A pártok reakciójáról, illetve arról, hogy miért okozhat még az ügy fejfájást Karácsonynak ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az OTP új részletekkel száll be

A kormánypártok által napról napra ismét számonkért ügynek újabb lendületet adott, hogy szeptemberben a NAV bejelentette: már nemcsak költségvetési csalás, hanem pénzmosás gyanúja miatt is nyomoznak.

Ezzel egy nappal azután rukkoltak elő, hogy kiderült: az OTP is feljelentést tesz Karácsony Gergely, illetve mozgalma kampánytámogatásának ügyében.

A Magyar Nemzet birtokába jutott feljelentés szerint az OTP a júniusi sajtóhírek alapján indított belső ellenőrzési vizsgálatot. Ez egyebek mellett a következőket állapította meg:

  • A mozgalom számlájára a megnyitása óta 526 millió forint érkezett.
  • Perjés Gábor olyan jegyzőkönyveket adott át a banknak, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak; a jegyzőkönyvek szerint „az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történik egy kb. 30×30×30 centiméteres nagyságú adománygyűjtő-ládába”, egy ládába pedig 2-3 ezer bankjegyet tettek.
  • A banknak átadott jegyzőkönyvekben a forintbankjegyeken kívül csak 50 és 100 eurós címletű bankjegyek szerepeltek, két jegyzőkönyvön pedig megegyező darabszámú volt a 100 eurós bankjegyek száma.
  • Angol font csak egy alkalommal volt a bankjegyek közt, akkor kizárólag 50 fontos bankjegyek.
  • A befizetések rendre megegyeztek a közvetlenül a befizetés után az egyesület egyik kiemelt partneréhez érkezett átutalások összegével.
  • „A ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat).”
  • „Álláspontunk szerint a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését.”

Ezeket a megállapításokat összegzi a bank a feljelentésben: „Felmerül a gyanú, hogy a 99 Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról. Ezért ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt feljelentést tettek.

A Fidesz június vége óta igyekszik minden alkalmat kihasználni, hogy a főpolgármestert szembesíthesse az 500 millió forint miatt indult nyomozással. A Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésén Wintermantel Zsolt első felszólalása is erről szólt, ami után gyakorlatilag megismétlődött a júniusi fidelitasos akció is. A kormánypártok leginkább azt a kérdést feszegetik, hogy hogyan gyűlhetett össze a pénz, illetve az OTP által közölt részleteket – sorszámozott pénz, láda mérete – kérik számon.

Karácsony Gergely nyilvánosan annyit reagált az újabb fejleményekre, hogy ő továbbra is teljes nyugalommal várja a vizsgálatok végét, mert biztos benne, hogy minden rendben volt.

Hozzátette: „Mindenki biztos lehet, hogy ebben a kampányban egyetlen forint közpénz sem volt”.

A Magyar Nemzet az ügy friss fejleményire vonatkozó kérdéseire Perjés Gábor a 99 Mozgalom ügyvezetője válaszolt, de az ügy részleteiről nem derültek ki érdemi újdonságok. Perjés megismételte, hogy a forinton kívül volt euró és font is, de szerinte Magyarországon az embereknél törvényesen van más fizetőeszköz is. Arra a vádra, hogy ezeket a bankjegyeket sorszámozták, Perjés azt mondta: ő ezzel nem találkozott, emellett továbbra is elfogadja a jegyzőkönyv állítását, miszerint a pénz mikroadományokból származik.

A kormánypárti sajtó és politikusok most elsősorban azzal foglalkoznak, hogy az OTP szerint kötegelt, sorszámozott pénzt hogyan gyűjthették össze, és az hogyan került bele az „adománygyűjtő ládikába”. Egyáltalán beleférhet-e az OTP feljelentésében szereplő 30x30x30 centis ládába 2000-3000 bankjegy, és hogy lehet, hogy a bankjegyek sorszámai néha egymást követik? Az OTP feljelentésében azt írja, hogy „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el”. A bank szerint „a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését”.

Az OTP korábban azt írta megkeresésünkre, hogy az ügyben „nem tudják a munkánk segíteni”. A NAV szerint az ügyben nincs nyilvánosságra hozható információ. A Főpolgármesteri Hivataltól azt kérdeztük, hogy Karácsony Gergely továbbra is kitart-e amellett, hogy adománygyűjtő ládákban érkezett 506 millió forint a 99 Mozgalomhoz. A hivatal azzal hárította a kérdést, hogy „a Városháza, úgy is mint a Fővárosi Önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal, a feltett kérdések kapcsán semmilyen illetékességgel, így semmiféle információval nem rendelkezik”.

Kerestük Perjés Gábort, a 99 Mozgalom ügyvezetőjét az OTP feljelentésében szereplő információkkal kapcsolatban. Többek közt azt szerettük volna megtudni, hogy valóban 30x30x30-as ládákban gyűjtötték-e a pénzt, azokba szerintük tényleg belefér-e 2-3 ezer bankjegy. Arról is kérdeztük Perjést, hogy miért állítja az OTP, hogy „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el”. De arra is kíváncsiak voltunk, kik végezték a gyűjtés, illetve kitől kapta meg Perjés az összegyűjtött adományt. Perjés Gábor a cikk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!