Az OTP is feljelentést tett Karácsony Gergelyék kampánytámogatásának ügyében

2023. szeptember 20. – 13:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az OTP Bank Nyrt. ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt feljelentést tett a 99 Mozgalom adományainak ügyében – számolt be róla elsőként a Magyar Nemzet. A feljelentésről szóló dokumentumot az Index is megkapta. Az ügyben kerestük az OTP-t, de azt a választ kaptuk, hogy „az Önök által jelzett témában nem tudjuk munkájukat segíteni”.

Az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozásáról szóló titkosszolgálati vizsgálat június végén nyilvánosságra hozott jelentésében tűnt fel a 99 Mozgalom. A mozgalmat Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányára hozták létre az előválasztás előtt, de miután visszalépett Márki-Zay Péter javára, a mozgalom is elhalt.

Az egyesület számláját vizsgálva a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Információs Központ (NIK) azt találta, hogy 2021. augusztus vége és 2022 szeptembere között 19 részletben, összesen 506 millió forintot fizetett be Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi önkormányzati képviselője, az egyesület ügyvezető igazgatója. A befizetések jelentős része valutában történt: 917 ezer eurót és 3900 angol fontot tett Perjés a bankszámlára. Az ügy következményeiről ebben a cikkünkben olvashatnak.

A Magyar Nemzet birtokába jutott feljelentés szerint az OTP a júniusi sajtóhírek után indított belső ellenőrzési vizsgálatot, ami többek között arra a megállapításra jutott, hogy:

  • A mozgalom számlájára a megnyitása óta 526 millió forint érkezett.
  • Perjés Gábor olyan jegyzőkönyveket adott át a banknak, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak; a jegyzőkönyvek szerint „az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történik egy kb. 30×30×30 centiméteres nagyságú adománygyűjtő-ládába”, egy ládába pedig 2-3 ezer bankjegyet tettek.
  • A jegyzőkönyvek többségén a forintbankjegyeken kívül csak 50 és 100 eurós címletű bankjegyek szerepeltek, két jegyzőkönyvön pedig megegyező darabszámú volt a 100 eurós bankjegyek száma.
  • Angol font csak egy alkalommal volt a bankjegyek közt, akkor kizárólag 50 fontos bankjegyek.
  • A befizetések rendre megegyeztek a közvetlenül a befizetést követően az egyesület egyik kiemelt partnere részére történő átutalások összegével.
  • „A ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat).”
  • „Álláspontunk szerint a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését.”

Ezeket a megállapításokat összegezte az OTP Bank Nyrt. a feljelentésben, amit ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt tett.

„Felmerül a gyanú, hogy a 99 Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról” – írják a feljelentésben.

Frissítés: A Fővárosi Önkormányzat a Telex megkeresésére azt közölte, hogy az OTP-s feljelentés ügyében semmilyen illetékességgel és semmiféle információval nem rendelkeznek.

Karácsony Gergely főpolgármester egy szerda délutáni Facebook-posztban azt írta, a Fidesz propagandistái szakmányban gyártják róla a lejárató kampányokat. „A közpénzözön luxusából csócsálják a jogszerű adománygyűjtést, most éppen egy olyan anyaggal – amelynek állításait a pénzintézetnek majd két éve elküldött dokumentáció is tételesen cáfolja-, de amiben nem elég, hogy az Orbán-kormány rendeletének megfelelő adománygyűjtésre használt láda méretét nem találják el, de még az időgépet is feltalálták. Mással aligha magyarázható, hogy két évvel(!) egy pénztári befizetés után tudni vélik, milyen állapotúak voltak az akkor befizetett bankjegyek. De tudom, sok helyről jelezték már nekem, nem fognak válogatni az eszközeikben a következő hónapokban” – írta.

Az 506 milliós támogatás utáni nyomozásról korábban a Lánchíd átadásán kérdeztük a főpolgármestert:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!