7,8 milliós prémiumot kapott Mártha Imre, a főváros közműcégének vezetője

2023. október 5. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzet írta meg, hogy Mártha Imre a Budapest Közművek Zrt. (BKM) vezérigazgatója 7,8 millió forintot kaphatott prémiumként, amit Karácsony Gergely hagyott jóvá. Az ügyben kerestük a BKM-et, akik szerint a lap csúsztat: a Márthának járó prémium nem eseti döntés alapján történt, annak mértékét pedig munkaszerződés rögzíti.

A BKM a Telexnek írt válaszában nem tagadta a vezérigazgató jutalmát, azonban hangsúlyozták, hogy annak feltételei vannak: a társaság éves beszámolójának a BKM igazgatósága, felügyelőbizottsága, majd ezek alapján a Fővárosi Közgyűlés általi elfogadása. Ha ezek megtörténtek, és teljesültek a prémium feltételeként rögzített további konkrét célkitűzések, kizárólag akkor jár a pénz.

„A prémium mértéke a vezérigazgatói bérhez kötött, a vezérigazgató bérezése a hasonló méretű, állami tulajdonú nagyvállalatoknál jelenleg általános bérhez képest lényegesen alacsonyabb mértékű”

– írták. Kiemelték, hogy a BKM jogelődjének több milliárdos veszteségével szemben „2021-ben és 2022-ben is egyaránt stabilan, szolid adózás utáni pozitív eredménnyel működött”. Szerintük a Magyar Nemzet azon állítása „öngól”, hogy a tavalyi hulladékszállító sztrájkra „szemétkáoszként” utalnak, mert a 2019-es önkormányzati választások óta „a budapesti hulladékgazdálkodás súlyos forráselvonással küzd”. Ezt többek közt azzal indokolták, hogy Kukaholding mintegy 15 százalékkal kevesebb forrást juttat vissza a budapestiek által befizetett szemétszállítási díjból.

A BKM válaszában azt írta, hogy Budapesten a szemétszállítás rendben zajlik, ahogyan a többi fontos közszolgáltatás is. „Mindez nem mondható el az állami tulajdonú közszolgáltatásokról, elég csak a MÁV lassan összeomló személyszállítására, az MVM ügyfélszolgálatai előtt kígyózó sorokra gondolni” – tették hozzá.

Mártha Imre és a Budapest Közművek legutóbb tavaly ősszel került be a hírekbe, mikor előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió Ecseri úti telephelyén. A főváros és a BKM végül tárgyalni kezdett a munkavállalókkal, így sikerült megegyezni a munkavállalókkal – ekkor már egy hete tartott a munkabeszüntetés. Mártha az egyik egyeztetésre az FKF egyik kukásautójával érkezett a rákospalotai hulladékégetőbe, ahol a sztrájkolók gúnyos tapssal fogadták.

A BKM vezérigazgatója az elmúlt években a kormánymédia visszatérő témája. Több sajtóterméke is manipulált fotókat és hamis állításokat terjesztett Mártha Imréről. A vezérigazgató tavaly márciusban összesen hat sajtópert nyert a Metropol és az Origo ellen, akik luxus életmódját kritizáló, lejárató hangvételű cikkeket jelentettek meg róla.

Néhány napja derült ki, hogy többmilliós prémiumot hagytak jóvá a BKV és a BKK egyes vezetőinek is a főváros és cégei nehéz gazdasági helyzetének ellenére. A BKK, illetve a BKV felsővezetői összesen 65 millió forint prémiumot vehetnek fel. A főváros akkor azzal indokolta az extra juttatást, hogy a felsővezetők prémiuma egy adott teljesítményhez volt kötve, egyébként pedig „budapesti közösségi közlekedés minőségét a COVID, az energiakrízis és a száguldó infláció ellenére is fenntartották, sőt javították”.

Az ügy érdekessége, hogy Wintermantel Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője egy felháborodott posztban reagált a prémiumokra. Nem sokkal később Karácsony Gergely közzétette azt a felügyelőbizottsági határozatot, amiből kiderült: Wintermantel is megszavazta a prémiumokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!