Vadsztrájk kezdődött az FKF-nél, bérrendezést követelnek a dolgozóik

2022. október 4. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió Ecseri úti telephelyén. A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül működő társaság legalább száz munkavállalója nem vette fel a munkát. A Blikk beszámolója szerint kiabálásig fajuló vita alakult ki a telephelyen.

A BKM közleménye szerint a munkavállalók azt mondták, hogy az első rezsiszámláik kézhezvétele után szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedése felemésztette.

„A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vadsztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel” – áll a közleményben.

Azt írták, a Fővárosi Önkormányzat és a szakszervezetek 2021 júniusában bérpolitikai megállapodást kötöttek, amely az összes fővárosi önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. A megállapodás alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai 15 százalékos átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől.

Hozzáteszik, hogy a BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között, közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait.

„Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását”

– írják.

A BKM kitér arra is, hogy szerintük a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a társasághoz. „A Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenységének finanszírozására” – zárul a BKM közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!