Karácsony Gergely milliós prémiumokat adott a BKK és a BKV vezetőinek, miközben az önkormányzat rossz anyagi helyzetéről beszél

2023. október 3. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest főpolgármestere jelentős prémiumokat hagyott jóvá a BKK, illetve a BKV vezető tisztségviselői számára, amik egyes vezetők esetében közel tízmillió forintra rúgnak, írta meg a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely ugyanakkor rendszeresen arról beszél, nagyon rossz anyagi helyzetben van a fővárosi önkormányzat. A városvezető szerint a Fidesz-kormány „büntetőpolitikája” miatt van nehéz pénzügyi helyzetben a főváros, ahonnan szerinte jóval többet vonnak el, mint amennyit az állam ad Budapestnek.

A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy július 21-én a főpolgármester bejelentette: meg kell emelni a vonaljegy árát a kormány megszorításai miatt. A lap információi szerint ugyanakkor nem sokkal azelőtt engedélyezte három BKK-s, illetve hat BKV-s vezető részére a milliós prémiumok kifizetését.

A lap úgy tudja, Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat.

Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese pedig 8,6 millió forintot vihet haza.

Karácsony döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének prémiumáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forintot kaphat.

A BKK, illetve a BKV felsővezetői tehát összesen 65 millió forint prémiumot vehetnek fel.

Kérdésekkel fordultunk Karácsony Gergely hivatalához, arra voltunk kíváncsiak, a fővárosi önkormányzat jelenlegi pénzügyi helyzetében mi indokolta ezeket a milliós pluszjuttatásokat. A Főpolgármesteri Hivataltól a következő választ kaptuk:

„A főváros közlekedési cégei nagyjából tízszer annyi ember utazásáért felelnek, mint a MÁV, vezetőik alapbére azonban csupán a fele a MÁV vezetők alapbérének. A sajtóhíresztelésekkel szemben a főváros munkatársai nem jutalmat, hanem prémiumot kaptak, amelyre csak konkrét célkitűzések teljesülése esetén jogosultak. A budapesti közösségi közlekedés minőségét a COVID, az energiakrízis és a száguldó infláció ellenére is fenntartották, sőt javították. Ez, sajnos nem mondható el az állam által fenntartott szolgáltatásokról.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!