Manipulált fotók, hamis állítások – hat sajtópert nyert Mártha Imre az Origo és a Metropol ellen

2022. március 3. – 06:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Metropol és az Origo Mártha Imrét lejáratni próbáló cikksorozatai miatt a közműholding vezére jó pár sajtóhelyreigazítási pert indított, amelyek közül hatban már elsőfokú ítélet is született, egyetlen eljárásban nincs még ítélet, de csak azért, mert a bíró megbetegedett – tudta meg a Hvg Mártha Imre ügyvédjétől.

A Fővárosi Törvényszék hat különböző eljárásban hat különböző bírája által hozott ítéletek mindegyike megállapította, hogy a Metropol és az Origo valótlanságokat közölt, és helyreigazítás közzétételére kötelezte a lapokat. Az ítéletek nem jogerősek, a lapok még fellebbezhetnek.

A Metropol és az Origo valótlanul állította, hogy Mártha Imre ellen korábban büntetőeljárás volt. Továbbá egyes róla nyilvánosságra hozott fotók eredetijein a lapok által közzétett változatokkal ellentétben nem volt „home office” felirat, tehát a Metropol és az Origo manipulált képeket közölt. A lapok valótlanul állították azt is, hogy a BKM Budapesti Közművek vezérigazgatója munkaidőben posztolt szabadidős fotókat, és a lapok valótlan tényeket közöltek vagyoni helyzetével kapcsolatban is. Az sem igaz, hogy magánnyomozót fogadott, hogy megtudja, ki juttatta el a privát képeit a kormányközeli újságokhoz.

A perekben a Metropol és az Origo általánosságban azzal védekeztek, hogy véleményeket közöltek, a sajtó- és véleményszabadságra hivatkoztak. Miközben a fent sorolt ügyekben valójában tényállításként közöltek állítólagos információkat.

Február elején a bíróság nyomozást rendelt el a Metropol újság kiadójánál egy Mártha Imre által, rágalmazás vádjával indított perben a feljelentő indítványa alapján. Mártha azután indított rágalmazási pereket a Metropol és az Origo ellen, hogy a lapok luxus életmódját kritizáló, lejárató hangvételű cikkeket jelentettek meg róla. Az ügy több szálon folyik, Mártha ugyanis a sajtóhelyreigazítási pereken felül személyes adattal való visszaélés miatt is tett feljelentést.

A kormányközeli média még decemberben lendült egész pályás letámadásba Mártha Imre ellen fényűző életviteléről árulkodó közösségi médiás posztjai miatt. Mártha korábban arról beszélt, több mint 20 sikeres évet húzott le a magán- és az állami szférában is, van egy jól menő családi cégük, ezek együttesen már bőven fedezik a képeken látható életvitelt, a KESMA-lapokban tárgyalt drága dolgok (pl. svábhegyi villa, Bentley) közül semmit sem az elmúlt két évben vásárolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!