Nyomoz a rendőrség a Mártha Imréről megjelent lejárató cikkek ügyében

2022. február 4. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság nyomozást rendelt el a Metropol újság kiadójánál a Mártha Imre által, rágalmazás vádjával indított perben a feljelentő indítványa alapján – tudta meg a Hvg.hu Mártha ügyvédjétől. A BKM Budapesti Közművek vezérigazgatója azután indított rágalmazási pert indított a Metropol és az Origo ellen, hogy a lapok luxus életmódját kritizáló, lejárató hangvételű cikkeket jelentettek meg róla. Az ügy több szálon folyik, Mártha ugyanis a sajtóhelyreigazítási pereken felül személyes adattal való visszaélés miatt feljelentést is tett.

A kormányközeli média még decemberben lendült egész pályás letámadásba Mártha Imre ellen fényűző életviteléről árulkodó közösségi médiás posztjai miatt. A fővárosi cégvezető szerint meghamisították a fideszes sajtóban közölt fotókat, azokra szöveget montázsoltak (pl. az eredeti medencés, nyaralós fotók közül egyetlen egyre sem volt ráírva a „home office”). Mártha azt mondta a Hvg-nek adott interjújában, több mint 20 sikeres évet lehúzott a magán- és az állami szférában is dolgozva, van egy jól menő családi cégük is, ezek együttesen már bőven fedezik a képeken látható életvitelt, a KESMA-lapokban tárgyalt drága dolgok (svábhegyi villa, Bentley) közül semmi sem az elmúlt két évben lett vásárolva.

Mártha Imre elsősorban azért a Metropol.hu munkatársai ellen indított pert, mert a vele foglalkozó anyagok túlnyomó többsége ott jelent meg először. Az Origo.hu aztán alkalmanként „még inkább rágalmazó részekkel” egészítette ki a szövegeket Mártháék szerint. A BKM vezérigazgatója ügyvédje útján mindkét laptól helyreigazítást kért, ám a megkeresésekre választ sem kaptak.

„A nyomozás elrendelése még nem jelenti, hogy a bíróság megállapította volna, hogy bűncselekmény történt, de segít kideríteni az elkövetők személyét”, mondta a BKM-vezér ügyvédje a Hvg.hu-nak.

Hogy ez mennyire lesz sikeres, az az utóbbi évek tapasztalatai alapján minimum kérdéses. Nemrég például megállapította a bíróság, hogy Hadházy Ákos ellenzéki képviselőt alaptalanul rágalmazta a kormányközeli propagandasajtó, de emiatt a 888, a Lokál és az Origó szerzőinek nem kell felelniük. Ennek oka, hogy a rendőrség képtelen volt kinyomozni, kik írták az ominózus cikkeket, és ez ellen ilyen esetben panasszal sem lehet élni. Hogy ilyesmi hogyan történhet meg, az érdekes kérdés annak tükrében, hogy a szerzők visszakereshetősége az online médiában manapság elterjedt rendszerekben jellemzően akkor is pár kattintással megoldható, ha az olvasók kívülről nem láthatják a szerzőket, mert a lap anonim cikként jelentette meg az anyagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!