Nem indul újra a polgármesteri székért Déri Tibor Újpesten, a Momentum felfüggesztette a párttagságát

2022. szeptember 8. – 17:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem indul el a 2024-es önkormányzati választáson Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere – derült ki abból a közös levélből, amit az Újpesti Ellenzéki Pártok aláírással küldtek a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd újpesti szervezeteinek vezetői, önkormányzati és országgyűlési képviselői. Később a Momentum is megerősítette Déri visszalépését.

A levél szerint az újpesti polgármester hétfőn tájékoztatta döntéséről a hatpárti frakciót, és családi okokra hivatkozva nem indul el újra a polgármesteri címért. A szövetséges pártok a döntést tudomásul vették, és a levélben azt írják: a ciklus végéig biztosítják a képviselő-testületi többséget és az önkormányzati döntésképesség feltételeit, mindeközben pedig megkezdik a felkészülést a 2024-es önkormányzati választásra.

Déri Tibor, Újpest polgármestere, valamint Trippon Norbert és Bedő Kata alpolgármesterek a Nyár utcai óvoda udvarán 2021 szeptemberében – Fotó: Trippon Norbert / Facebook
Déri Tibor, Újpest polgármestere, valamint Trippon Norbert és Bedő Kata alpolgármesterek a Nyár utcai óvoda udvarán 2021 szeptemberében – Fotó: Trippon Norbert / Facebook

A levél szerint már az is megvan, ki lesz két év múlva a közös jelölt: a DK-s Trippon Norbertet támogatják, aki jelenleg a kerület alpolgármestere. Trippon a közlemény szerint húsz éve szolgálja képviselőként Újpestet és a második ciklusát tölti alpolgármesterként. „Munkával és teljesítménnyel bizonyította és bizonyítja alkalmasságát, vezetői felkészültségét, valamint Újpest, az újpestiek iránti elkötelezettségét” – írják. Trippon 2010-ben és 2014-ben MSZP-s színekben indult a polgármesteri székért a IV. kerületben, mindkétszer kikapott a fideszes Wintermantel Zsolttól.

A DK elnöksége egyébként nemrég felkérte a párt regnáló polgármestereit, hogy folytassák a munkát 2024 után is, azaz induljanak a következő önkormányzati választáson. Gyurcsány Ferenc pártjának jelenleg hat képviselője ül a fővárosi közgyűlésben.

Déri 2019-ben a hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) támogatásával nyerte meg a polgármester-választást, a szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg, és közel 2 ezer szavazattal kapott többet, mint fideszes ellenfele, Wintermantel Zsolt.

Kerestük Déri Tibort és a Momentum sajtóosztályát is. Utóbbi helyről azt a választ kaptuk, hogy csak később tudnak tájékoztatást adni az ügyben.

Frissítés 21:40-kor: A Momentum Mozgalom Elnöksége felfüggeszti Déri Tibor párttagságát – derült ki a Momentum csütörtök este kiküldött közleményéből. Azt írják, az elmúlt időszakban kialakult bizalmi válság miatt a Momentum vezetése pár napja vizsgálatot kezdeményezett a kialakult helyzet tisztázására.

A vizsgálat eredményét azonban a párt szerint Déri Tibor nem várta meg, és hétfőn arról tájékoztatta az újpesti frakciószövetséget, hogy nem indul 2024-ben a polgármesteri pozícióért. „Tette mindezt a Momentum vezetésének jóváhagyása nélkül, tovább mélyítve a felek között fennálló bizalmatlanságot” – fogalmaznak a közleményben. Emiatt döntött úgy a Momentum elnöksége, hogy felfüggesztik a polgármester párttagságát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!