A Jobbik meghirdette a pártmentes önkormányzati politikát

2023. január 17. – 11:52

A Jobbik meghirdette a pártmentes önkormányzati politikát
Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 8-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal az ellenzék kétharmados jászberényi győzelme után a Jobbik és az ellenzék jövőjéről hirdetett meg sajtótájékoztatót a párt parlamenti frakcióvezetője, Lukács László György.

Azzal kezdte, hogy a Jobbik az elmúlt időszakban felmérte és áttekintette a tavaly áprilisi országgyűlési választás óta eltelt időszakot.

„Őszintén szembenéztünk azokkal a hibákkal, amik ebben az időszakban voltak.”

A pártvezetés arról döntött, hogy „egy új politika irányvonalra van szüksége az országnak és az ország jobboldali közösségének”. Elsőként az önkormányzati politikáról beszélt Lukács, és azt ígérte, hogy mostantól hetente mutatják be, mi ez az új, konzervatív politikai irányvonal, amit a Jobbik képviselni fog.

Lukács szerint Jászberényben bebizonyosodott, hogy „mi az a sikeres modell, amivel a helyi közösségeket és a helyi politikát sikeresen lehet vinni”. A helyi lokálpatrióta erők egymásra támaszkodva vitték a kampányt, és „nem számíthattak a Gyurcsány-pártra, amely a helyi érdekeket pártérdekre cserélte volna”.

Az eredményből a Jobbik azt a tanulságot szűrte le, hogy az emberek kevesebb pártpolitikát szeretnének látni az önkormányzatokban. A Jobbik ezért a jövőben – már a 2024-es önkormányzati választáson is –

„egy pártpolitikától mentes (…) szabad helyi önkormányzati politizálást fog megvalósítani”, és ezt ajánlja a többi ellenzéki pártnak is.

Úgy fogalmazott Lukács: vissza kell adni a döntés lehetőségét a helyi közösségeknek, a pártok felelőssége pedig az, hogy olyan jelölteket, közösségeket támogasson a jövő májusi önkormányzati választáson, akik lokálpatrióták, a helyi embereket képviselik és elkötelezettek a helyi ügyek mellett.

„Ez talán az egyik legkorszerűbb hozzáállás most, Magyarországon talán ez az egyik legnagyobb innováció”

– mondta szerényen a Jobbik frakcióvezetője.

A pozitív példának Dunaújvárost tartja, ahol szerinte a jobbikos Pintér Tamás a helyi érdekek mentén, pártpolitika nélkül „egységes, sikeres várost vezet”. A szomorú példának pedig Egert nevezte, ahol a pártérdekek egymásnak feszülése miatt vannak problémák a közgyűlésben.

A Telex kérdésére Lukács azt mondta, abban az esetben tudják támogatni a Jobbikból 2020-ban távozó Mirkóczki Ádámot a 2024-es választáson, „ha a helyi közösség úgy gondolja, ő a legmegfelelőbb ember”.

A Jobbik frakcióvezetője Mirkóczkit jó polgármesternek tartja, de szerinte nem a Jobbiknak kell megmondania, hogy ki a jó jelölt, hanem teljes mértékben a helyi közösségre bízná a döntést.

A jászberényi időközi önkormányzati választás tanulságait itt foglaltuk össze, arról pedig itt írtunk, hogy mit gondol a többi párt az ellenzéki összefogás jövőjéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!