Kétharmados győzelmet aratott az ellenzék Jászberényben

2023. január 15. – 21:28

Kétharmados győzelmet aratott az ellenzék Jászberényben
Budai Lóránt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A vártnál jóval simábban nyert Budai Lóránt ellenzéki polgármesterjelölt a vasárnapi jászberényi időközi önkormányzati választáson, és tízből tíz egyéni körzetben is az ellenzéki szövetség képviselőjelöltje győzött.

A Közösen Jászberényért színeiben induló jobbikos polgármesterjelölt közel 60 százalékos részvétel (59,75%) mellett több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a Fidesz által támogatott, ám függetlennek nevezett Besenyi Orsolya.

A jászberényi polgármester-választás végeredménye:

  1. Budai Lóránt (Közösen Jászberényért): 8267 (67,24%)
  2. Besenyi Orsolya (a Fidesz–KDNP által támogatott független): 3671 (29,86%)
  3. Nagy Tímea (független): 185 (1,5%)
  4. László Péter (Mi Hazánk): 172 (1,4%)

Mind a tíz egyéni választókerületben a Közösen Jászberényért képviselőjelöltje nyert a fideszes és mi hazánkos jelöltekkel szemben. A szövetségben a DK kivételével minden ellenzéki párt részt vett. A Jobbik, az MSZP, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje is az egyesület színeiben jutott a képviselő-testületbe.

Az újonnan felálló képviselő-testületben a polgármesterrel együtt 11 tagja lesz a Közösen Jászberényért egyesületnek, a Fidesz–KDNP pedig négy helyet szerzett kompenzációs listáról. A Mi Hazánk Mozgalom nem jutott be a testületbe.

Jobbik: A helyi politikát mérgező Gyurcsány-párt nélkül is lehet nyerni

A Jobbik már a szavazatszámlálás befejezése előtt gratulált Budai Lórántnak. „Jászberény életében egy új időszak kezdődhet el a lakosoknak köszönhetően, hiszen nemcsak vezetőjüknek szavaztak bizalmat újra, de kisebbségbe kerültek azok is, akik eddig arra használták a felhatalmazásukat, hogy akadályozzák a szakmai munkát. Jászberény végre a béke városa lehet egy erős vezetővel és egy lokálpatrióta csapattal” – fogalmazott közleményében a párt.

A Jobbik szerint „a büszke jászokat nem tudta megvezetni a Fidesz médiagépezete, és bár hatalmas volt az ellenszél, de győzni tudott Dávid Góliát ellen”. A választás tanulsága a párt szerint az, hogy „kétharmados győzelmet tud aratni egy igazi lokálpatrióta csapat a pártérdekekkel a helyi politikát mérgező Gyurcsány-párt nélkül, a Fidesszel és kollaboránsával, a Mi Hazánkkal szemben”.

A MSZP is üdvözölte a jászberényiek döntését. „A Jobbik, a Kossuth Kör, a Momentum és az MSZP összefogása bebizonyította, hogy a mai választási rendszerben kizárólag akkor van esély a sikerre, ha együttműködnek a demokratikus ellenzéki pártok, és ez még akkor is igaz, ha ezt nem mindenki vállalja közülük, mint ahogy most a DK sem tette” – áll a szocialisták közleményében.

A párt szerint világossá vált, hogy az önkormányzati választásokon az a helyes, ha helyben és nem a pártközpontokban döntenek a jelöltekről. „Akár úgy, mint Jászberényben, hogy megállapodtak, akár úgy, hogy megállapodás híján helyi előválasztáson választják ki a legalkalmasabb jelöltet.”

Eltűntek a logók a kampányból

A 27 ezres jászsági városban azért kellett időközi választást kiírni, mert a Demokratikus Koalíció és a Fidesz közös kezdeményezésére feloszlatta magát a képviselő-testület.

Jászberényben 2019 óta meglehetősen viharos volt a politikai helyzet. Az akkori választáson ugyanis úgy alakult az eredmény, hogy az ellenzéki szövetség (Közösen Jászberényért) és a Fidesz–KDNP frakciójának is hét-hét tagja került be a képviselő-testületbe, és a mérleg nyelve sokáig a Mi Hazánk képviselője, Dobrán Gyula volt.

Kampány Jászberényben – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kampány Jászberényben – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A DK képviselője, Gedei József tavaly januárban – sokak szerint személyes konfliktus miatt – kilépett az ellenzéki szövetségből, és a városvezetés így végképp elvesztette a többséget a testületben. A DK nem vett részt a mostani választáson sem.

A jobbikos Budai Lóránt igyekezett távol tartani a kampánytól az ellenzéki pártokat.

„Én azt látom, hogy országosan, de itt helyben is elvesztették a hitelüket a pártok” – mondta ennek okairól a Telexnek Budai.

A Fidesz a helyi kórház orvosigazgatóját, Besenyi Orsolyát támogatta, aki szintén pártlogó nélkül indult. A térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Pócs János teljesen a háttérben maradt a kampányban, a Fidesz több prominens politikusa – mások mellett Varga Judit, Varga Mihály és Gulyás Gergely – viszont közös fotóval vagy videóval segítette a polgármesterjelölt kampányát, aki még Fásy Ádámmal is együtt főzött a TV2 műsorában.

A Jobbik politikusa 2019 óta harmadszor nyert Jászberényben. 2019 októberben sokak meglepetésére legyőzte a várost kilenc évig vezető kormánypárti jelöltet, Szabó Tamást, még ha csak 14 szavazat is volt a különbség kettejük között. A Fidesz nem fogadta el az eredményt, kifogással élt a választási bizottságnál, és novemberben meg kellett ismételni a polgármester-választást. Az ismétlésből Budai jött ki jobban,

a mostanihoz hasonlóan magas részvétel (62 százalék) mellett nagyot nyert: a 14 szavazatos előnyből 3758 lett.

A jászberényi választás előzményeiről és a kampányról a héten helyszíni riportban jelentkeztünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!