„Az egész mögött Pócs János személyes bosszúja áll” – időközi választásra készülnek Jászberényben

2023. január 14. – 12:31

„Az egész mögött Pócs János személyes bosszúja áll” – időközi választásra készülnek Jászberényben
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap időközi önkormányzati választás lesz Jászberényben, ahol a DK és a Fidesz közös kezdeményezésére feloszlatta magát a képviselő-testület. A jobbikos Budai Lóránt ismét elindul, de az ellenzéki pártokat igyekszik távol tartani a kampánytól. A Fidesz egy papíron független jelöltet támogat: a helyi kórház orvosigazgatóját, Besenyi Orsolyát. A térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Pócs János tanult a 2019-es hibájából, és most a háttérben maradt, Budai szerint azonban az ő személyes bosszújáról szól ez a választás. A Fidesz Fásy Ádámot is bevetette a kampányba, ahol Márki-Zay Péter és az amerikai pénzek is előkerültek. 2019-ben a megismételt választáson nagyot nyert Budai Lóránt, most jóval szorosabb eredményre számítanak a Jászság fővárosában.

Új lendülettel Jászberényért! - hirdeti az óriásplakát Besenyi Orsolya polgármesterjelölt mosolygós arcával, alighogy beérünk a jászsági városba a Zagyva folyón átkelve.

Bár logó nincs rajta, a narancssárga háttér árulkodó: a Fidesz megpróbálja visszavenni a Jászság fővárosát, ahol 2019-ben meglepetésre az ellenzék nyert. Január 15-én időközi választás lesz Jászberényben, miután októberben feloszlatta magát a képviselő-testület.

A javaslatot Gedei József, a DK önkormányzati képviselője nyújtotta be a fideszes képviselők támogatásával.

A szavazásnál azonban már elég volt egy fideszes képviselő is a többséghez, mert a jobbikos polgármester, Budai Lóránt és az ellenzék helyi szervezetének (Közösen Jászberényért) képviselői is támogatták a testület feloszlatását.

Felbomlott az ellenzéki egység, a DK kilépett a szövetségből

Az nem volt kérdés, hogy a 2019-es győzelme után Budai Lóránt újraindul a polgármesteri székért. A DK azonban nem állt be mögé, és a párt helyi szervezete egy személyes konfliktus miatt tavaly kilépett a Közösen Jászberényért nevű jelölőszervezetből is.

A polgármester szerint Gedei József megsértődött rá, mert nem őt támogatta az ellenzéki előválasztáson 2021-ben. Az MSZP-s Kertész Ottó mögé állt be, aki az előválasztást megnyerte, az áprilisi országgyűlési választáson azonban a fideszes Pócs Jánostól nagyon simán kikapott.

Gedei – aki 2006 és 2010 között volt Jászberény polgármestere – a 24.hu-nak tagadta, hogy megsértődött volna Budaira az előválasztás miatt. Szerinte akkor már látható volt, hogy Pócsot egyikük sem tudja legyőzni. Azt mondta, azért kezdeményezte a testület feloszlatását, mert az elmúlt három évben szerinte nem sikerült az előző, fideszes polgármesternél jobban vezetniük a várost. „Budai nem volt képes megtalálni a szükséges kompromisszumokat, és folyamatosan megsérti a jogi normákat. Jogászként ebben én nem tudok részt venni” – fogalmazott a DK-s képviselő, aki néhány hónappal korábban Pócs János karácsonyi rendezvényén is feltűnt.

„Budai, szegény, csinálta, amit kellett, de nem kapta meg a támogatást a szövetségeseitől sem”

– mondta a jászberényi piac előtt egy idősebb nő. Nincs egyedül ezzel a véleménnyel a városban, más is úgy látja, hogy a polgármester ellenszélben dolgozott az elmúlt három évben.

A jelöltek plakátjai Jászberény egyik utcáján – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
A jelöltek plakátjai Jászberény egyik utcáján – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A képviselő-testületben hét-hét tagja volt az ellenzéki szövetség (Közösen Jászberényért) és a Fidesz–KDNP frakciójának, a mérleg nyelve sokáig a Mi Hazánk képviselője, Dobrán Gyula volt, aki a polgármester szerint az esetek döntő többségében a kormánypárti képviselőkkel szavazott együtt. A Mi Hazánk képviselője ugyanakkor állítja: ő mindig a város érdekeit nézte, és például a költségvetést – még ha nem is értett vele egyet – minden évben megszavazta, hogy a város működőképes maradjon.

Miután a DK-s Gedei tavaly januárban lemondott az alpolgármesteri posztról, és kilépett a közös szervezetből is, a városvezetés végképp elvesztette a többséget a testületben. „Hadsereg nélkül nem lehet győzni” – foglalta össze a helyzetet egy idősebb férfi, akivel beszéltünk.

Megnyílhat a pénzcsap a Fidesz győzelemével

Budai Lórántnak most harmadszor kell megharcolnia a polgármesteri posztért. 2019 októberben sokak meglepetésére legyőzte a Fidesz jelöltjét, még ha csak 14 szavazat is volt a különbség kettejük között. A Fidesz nem fogadta el az eredményt, kifogással élt a választási bizottságnál, és novemberben meg kellett ismételni a polgármester-választást. Az ismétlésből Budai jött ki jobban, magas részvétel mellett nagyot nyert: a 14 szavazatos előnyből 3758 lett.

A városközpontban egy férfi arról beszélt, szerinte azért is szavaztak olyan sokan az ellenzéki jelöltre a megismételt választáson, mert felháborította a várost, hogy a Fidesz mindenféle kamu indokokkal megtámadta az eredményt.

„Olyan ismerőseim is elmentek szavazni, akik azelőtt soha nem voltak”

– fogalmazott Zoltán. Most is abban bízik, hogy Budai behúzza, attól viszont tart egy kicsit, hogy alacsonyabb lesz a részvétel, ami szorosabbá teheti az eredményt.

Többen azzal magyarázták az ellenzék 2019-es győzelmét, hogy a várost korábban irányító Szabó Tamás annyira megutáltatta a Fideszt „az arrogáns stílusával”, hogy sok kormánypárti választó nem ment el szavazni vagy inkább átszavazott Budaira.

Nem véletlen, hogy a Fidesz most egy függetlennek nevezett polgármesterjelöltet támogat az időközi választáson. Besenyi Orsolya a helyi kórház orvosigazgatója, fül-orr-gégész szakorvosa, akit szinte mindenki ismer a városban. Ez persze nem feltétlen csak előny, mert van, akinek kifejezetten negatív élményei voltak nála páciensként. Így volt az a nő is, akit meglepett a plakátokon, kampányújságban, hogy a doktornő mosolyogni is tud. Ezt az arcát azelőtt a kórházban nem látta.

„Én Fidesz-szavazó vagyok, de azt gondolom, hogy jobb lenne, ha a doktornő megmaradna orvosnak”

– mondta Dékány László, aki még hezitál, hogy kire adja a voksát vasárnap. Jó barátja a Besenyi családnak, régóta ismeri a doktornő édesapját. Közben viszont elégedett Budaival is. Szerinte a polgármester sok mindent megcsinált az elmúlt három évben, amit az előző vezetés elmulasztott. Az idős férfi attól tart, hogy Besenyinek a polgármesteri feladatok mellett nem marad ideje a betegeire. Más azt is hozzátette, hogy a jászberényi kórházban így sincs már elég orvos.

Dékány László – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza
Dékány László – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

Besenyi viszont azt ígéri, polgármesterként sem hagyná ott a kórházat, és erre a jogszabályi lehetősége is megvan, mióta Dézsi Csaba, a Fidesz által indított győri polgármester megválasztása után elfogadták a lex Dézsinek nevezett törvényt. A párhuzamra a Fidesz is rátalált, Besenyi kampányújságjában a győri polgármester is megszólalt: „Amióta polgármester lettem, mi fejlesztettük a Kardiológiai Osztályt, és neki is polgármesterként lehetősége lesz arra, hogy egy sokkal intenzívebb, jobban felépített fül-orr-gégészeti ellátást nyújtson az embereknek Jászberényben.”

Sokan azért szavaznak a Fideszre, mert abban bíznak, hogy Besenyi győzelmével végre megnyílik a pénzcsap, és a következő bő egy évben dögivel jönnek a fejlesztések Jászberénybe.

„Ha Budai Lóri nyer, nem kap egy fityinget se a város”

– fogalmazott Béla a piacon. Neki nincs problémája a mostani polgármesterrel, de szerinte szükség van jó kormányzati kapcsolatokra.

Budai Lóránt szerint a pártlogók csak rontanák az esélyeit

„Elég nagy probléma, hogy így működik a rendszer. Országos tendencia, hogy a baráti kör könnyebben kap a közjóból” – reagált nem sokkal később Budai Lóránt, aki a hivatali irodájában fogadott minket. Azt cáfolta, hogy eddig ne érkeztek volna pénzek a városba. Az év végén több mint 1 milliárd forintos fejlesztést nyert el Jászberény, és ebből a pénzből olyan elmaradásokat tudnak pótolni Budai szerint, amiket már évtizedek óta el kellett volna kezdeni.

Nemcsak Besenyi plakátjain nincs pártlogó, Budai is a Közösen Jászberényért egyesület színeiben indul. Már 2019-ben is így volt, ám akkor a plakátokon, kampányanyagokon ott volt a hat párt logója. Nem véletlen hagyták most le.

„Én azt látom, hogy országosan, de itt helyben is elvesztették a hitelüket a pártok”

– magyarázta Budai. Így tudják szerinte leginkább megmutatni, hogy teljesen kizárták a pártpolitikát. Bár még a Jobbik tagja, azt mondta, nincs jelen az életében és polgármesteri működésében a párt.

Az egyesületben résztvevő pártok mindegyike felajánlotta a segítségét a kampányba, de a polgármester csak pénzt fogadott el. Az pedig kifejezett kérés volt, hogy országos politikusok ne jöjjenek a városba.

Márki-Zay Péter január elején a Facebook-oldalán kezdett adománygyűjtésbe, majd az ATV-ben azt nyilatkozta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az amerikai pénzekből is támogatja a jászberényi kampányt. Budai is csak a Facebookon találkozott a volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt felhívásával. Mivel a jelölő egyesület része Márki-Zay mozgalma, és két MMM-es képviselőjelölt is van, a polgármester természetesnek vette a szervezet támogatását. Nem biztos azonban, hogy ebben a formában sokat segített. A kormánymédia ugyanis hamar ráugrott Márki-Zay nyilatkozatára, és napok óta azzal támadja a polgármesterjelöltet, hogy külföldi pénzekből kampányol.

Budai Lórant, a Közösen Jászberényért polgármesterjelöltje – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Budai Lórant, a Közösen Jászberényért polgármesterjelöltje – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Minden jó szándékú segítséget elfogadunk, mert elképesztő túlsúlyban vannak a Fidesz plakátjai és médiamegjelenései” – tette hozzá Budai, aki szerint ellenfele kampányát valójában Pócs János irányítja a háttérből pénzzel és kapcsolatokkal.

„Az egész választás mögött Pócs János személyes bosszúja áll.”

Budai és Pócs évek óta híresen rossz viszonyban van egymással. A polgármester szerint a fideszes képviselő minden áron megpróbálja őt ellehetetleníteni, mióta a 2014-es országgyűlési választáson a Jobbik jelöltjeként majdnem megszorongatta, több mint 30 százalékot ért ért, ami akkor országos viszonylatban is jónak számított ellenzéki oldalon.

Pócs a tavaly áprilisi választás után talán úgy érzi, hogy most kellő támogatottsága van ahhoz, hogy a választókerületi központot is visszahódítsa. 2022-ben ugyanis minden eddiginél nagyobb arányban nyert (59,81 százalék), és Jászberényben is több szavazatot kapott, mint az ellenfelére.

Pócs János tanult 2019-ből: most a háttérben maradt

A mostani kampányt azonban legfeljebb csak a háttérből felügyeli Pócs. A térség országgyűlési képviselője Besenyi kampányújságjában se szerepel, de a Facebookon, médiában sem szólalt meg eddig. Jászberényi képviselői irodáján azonban nagy LED-felirat hirdeti a Fidesz jelöltjét. Mivel előzetesen nem értük el a képviselőt, bekopogtattunk az irodába, ahol meglehetősen feszülten fogadott minket Pócs. Azt mondta, épp Szolnokra indul, és nincs ideje beszélni velünk, de amúgy sem róla szól ez a kampány, nem folyik bele.

Pócs János képviselői irodája Jászberényben – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Pócs János képviselői irodája Jászberényben – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A 444 cikke szerint azért is húzódhatott most a háttérbe Pócs, mert 2019-ben a megismételt választáson sokak szerint az ő túlmozgásos szereplése is hozzájárult az ellenzék győzelméhez. Akkor gyakorlatilag minden róla szólt, és a padlóra került a vereség után. Az ATV-nek arról beszélt, az eredmény alapján nem ment át az üzenetük a választóknak.

„A munkában, a kommunikációban, a megjelenésben – mindenben”

– válaszolta az ATV-nek arra a kérdésére, hogy min kell változtatni a jövőben.

Logó nincs a plakátokon, de a Fidesz korántsem maradt távol a kampánytól. Varga Judit, Varga Mihály és Gulyás Gergely is közös fotóval vagy videóval ajánlja Besenyit a választók figyelmébe. Sőt, a fideszes polgármesterjelölt karácsony előtt a TV2 műsorában Fásy Ádámmal főzött együtt hallal töltött káposztát, mindketten Jászberény feliratú kötényt viseltek.

Szerettünk volna Besenyi Orsolyával is találkozni Jászberényben, hogy a terveiről kérdezzük. A heti elfoglaltságaira hivatkozva azonban nem akart nyilatkozni, de a figyelmünkbe ajánlotta a Facebook-oldalát és a kampánykiadványát.

A Mi Hazánk senkivel nem akar szövetséget kötni

A vasárnapi választáson egyedül a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltje, László Péter indul pártszínekben. Kedd reggel szakadó esőben tartott fórumot Dúró Dórával és a párt helyi képviselőjelöltjeivel.

László 41 éves, és 40 éve nem él Jászberényben, de azt mondja, van kötődése a városhoz. „Itt születtem. Az őseim, felmenőim évszázadokra visszamenőleg itt éltek, itt gazdálkodtak. Negyven éve elköltöztem a városból, de a nyarakat gyerekkoromban mindig a nagyszüleimmel töltöttem Jászberényben.”

A tavaly áprilisi választáson a nagykátai (Pest megye 6.) választókerületben indult országgyűlési képviselőjelöltként, 6,62 százalékot ért el. Elsősorban a közbiztonságot javítaná a városban, mert ahogy fogalmazott „a városba betelepült ukrán állampolgárok a bűnügyi statisztikák negatív oldalán jelennek meg”. Megerősítené továbbá a helyi magyar kis- és középvállalkozásokat, és fejlesztené az úthálózatot, perspektívát adna a fiataloknak, hogy ne menjenek el a városból.

Dúró Dóra és László Péter tart utcafórumot Jászberényben – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Dúró Dóra és László Péter tart utcafórumot Jászberényben – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A helyi ügyekről azonban inkább Dobrán Gyula, a Mi Hazánk eddigi egyedüli önkormányzati képviselője tudott beszélni. Mint fogalmazott, az elmúlt három évben igyekezett az országos politikát kizárni, és csak a város érdekeit szem előtt tartani.

„Amikor nem a baloldallal szavaztam, akkor minden alkalommal belém álltak, és nagyon keményen kezdtek a médiában ostorozni.”

És hogy miért nem ő a polgármesterjelölt? „Nagyon egyszerű a válasz” – mondja Dobrán. „Amikor van egy jogi végzettségű szakembere a Mi Hazánk Mozgalomnak, akkor mindenképp őt kell indítani. Főleg Jászberényben, ahol olyan kaotikus helyzet alakult ki, hogy csak egy jogász tudja azt átlátni”.

Dúró Dóra ehhez még annyit tett hozzá, hogy szeretnék, ha minél több arcot ismernének meg a Mi Hazánkból a jövő évi önkormányzati választás előtt, és László Pétert alkalmasnak tartják. A párt országgyűlési képviselője kérdésünkre kizártnak tartotta, hogy helyben szövetséget kössenek akár a Fidesszel, akár az ellenzékkel, döntetlen esetén sem állnak be egyik tömb mellé sem.

Van még egy negyedik polgármesterjelölt is: Nagy Tímea szociálpedagógus. Sokan a Fideszt sejtik az ő indulása mögött, főként, hogy egyéni körzetben az MSZP-s alpolgármester, Balogh Béla ellen is jelölte magát. Mivel 2019-ben először csak 14 szavazattal nyert Budai Lóránt, könnyen eldöntheti az eredményt, ha elvisz pár szavazatot.

Márpedig abban mindenki egyetért a városban, hogy megjósolhatatlan a mostani választás kimenetele.

Budai abban a dacban bízik, ami 2019-ben győzelemre segítette. És mi van, ha veszít? A képviselő-testületbe biztosan nem ül be, ígéri. „Ha kellek a városnak, akkor nagyon szívesen folytatom. Ha a Fásy Ádám-féle politika kell, akkor viszont nem kérek belőle.”

Ehhez a cikkhez az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!