Feloszlatta magát a jászberényi képviselő-testület, új választást fognak tartani a városban

2022. október 17. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Feloszlatta magát a jászberényi képviselő-testület a hétfő délutáni, rendkívüli ülésen. A jobbikos Budai Lóránt polgármester és több ellenzéki képviselő, valamint egy fideszes képviselő is a testület feloszlatására szavazott. Ez azt jelenti, hogy hamarosan új önkormányzati választást fognak tartani a városban – írja a Szoljon.hu.

A testület feloszlatását dr. Gedei József, a DK helyi erős embere kezdeményezte, ebben támogatták a fideszes képviselők is. Gedei korábban alpolgármester, még korábban, még MSZP-s színekben pedig polgármester volt Jászberényben.

Gedei szerint a várost 2019 óta vezető jobbikos polgármester, Budai Lóránt alkalmatlan, és úgy látja, a város törvényellenesen működik, emiatt támogatta a képviselő-testület feloszlatását.

A 2019-es önkormányzati választás után a jászberényi képviselő-testületben az ellenzéki Közösen Jászberényért Egyesületnek 6 képviselője volt – a polgármester nélkül –, a Fidesznek szintén 6, a Mi Hazánknak 1. Az egyesület képviselői között egy DK-s, Gedei József volt. A testület feloszlatásáról szóló előterjesztést 8 igen szavazattal fogadták el.

A képviselő-testület feloszlása azt jelenti, hogy hamarosan időközi választást írnak ki, ahol a jászberényiek új képviselő-testületet és polgármestert választanak.

A Demokratikus Koalíció már előre jelezte, hogy elfogadhatatlan tartják, ha Gedei szavazatával lesz többsége a Fidesznek. „Nincs kiegyezés a Fidesszel sem országosan, sem Jászberényben. Szövetségeseink cserbenhagyása árulás” – írta a párt hétvégi közleménye.

Frissítés 18:55: A DK hétfő délutáni közleménye azt írja, az előterjesztés körül az elmúlt hetekben ellentmondásos helyi és országos vita alakult ki.

„A vita alapvető forrása az volt, hogy korábban a város polgármestere maga is többször kezdeményezte a testület feloszlatását, mi több, annak megszavazását helyezte kilátásba. A most napirendre került előterjesztést Gedei József, a DK képviselője kezdeményezte. A nyilvánosságra került vádak szerint Gedei az előterjesztést a Fidesz támogatásával kívánta volna elfogadtatni a képviselő-testülettel.

A mai képviselő-testületi ülésen a képviselők nyílt szavazással, egymást követően, személy szerint szavaztak. A kezdeményezést végül Gedei Józsefen kívül támogatta maga a polgármester, a polgármester mögött álló úgynevezett ellenzéki szövetség, melyben a Jobbik, az MSZP és a Momentum képviselői ülnek, és egy fideszes képviselő is. Ily módon a többség a testület feloszlatása mellett döntött és utat nyitott egy későbbi időközi választásnak” – áll a DK közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!