A CIA és Joe Biden is előkerül az ellenzéki kampánypénzeket vizsgáló titkosszolgálati jelentésben

2022. november 23. – 17:00

A CIA és Joe Biden is előkerül az ellenzéki kampánypénzeket vizsgáló titkosszolgálati jelentésben
Matricák és kitűzők Márki-Zay Péter ellenzéki előválasztási eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Feloldották a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak küldött amerikai támogatásokról szóló titkosszolgálati beszámoló titkosítását, így végre kiderült, mire jutott a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Információs Központ az elmúlt hónapokban. Azt továbbra sem tudják, honnan kapott pénzt az Action for Democracy, az elemzésben viszont feltűnik a CIA és Joe Biden neve is. Márki-Zay Péter szerint befuccsolt a Fidesz blöffje, Kocsis Máté szerint ez csak a feltáró munka eleje, és az ördög a részletekben rejlik.

Több mint 1,8 milliárd forintnyi támogatást kapott a választási kampányban Márki-Zay Péter civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Action for Democracy (A4D) nevű amerikai szervezettől. A szervezet elnöke Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója, korábban pedig Bajnai Gordon miniszterelnöki tanácsadója volt.

A Fidesz a rendszerváltás óta történt legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányról, külföldi beavatkozásról, a magyar szuverenitás súlyos sérelméről beszél, hiszen a magyarországi törvények szigorúan tiltják pártok külföldi finanszírozását. Márki-Zay Péter szerint azonban ők mindenben jogszerűen jártak el, mert nem az őt támogató pártok, hanem a civil szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kapta a pénzt, amit külföldön élő magyarok körében gyűjtött az Action for Democracy.

Kocsis Máté megdöbbentő tényekről beszélt

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálatot indított költségvetési csalás gyanújával, a Készenléti Rendőrség pedig pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt nyomoz. A Fidesz kezdeményezésére a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalja az ügyet, a Rogán Antal alá tartozó titkosszolgálati csúcsszerv, a Nemzeti Információs Központ vezetője múlt héten zárt ülésén tartott beszámolót a nemzetbiztonsági szolgálatok vizsgálatáról.

A titkosszolgálati anyag 2051-ig titkos lett volna, ám Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte ennek feloldását, „hiszen az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekről és tranzakciókról van szó, melyekről joga van tudni a teljes magyar nyilvánosságnak”. Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnöke a kérésnek eleget is tett, és miután a titokgazda hozzájárult a titkosítás feloldásához, szerda délután feltettek két dokumentumot a nemzetbiztonsági bizottság honlapjára.

Az egyik egy másfél oldalas levél, amit Kovács Zoltán András, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója küldött Sasnak a vizsgálat eddigi eredményeit összefoglalva, a másik pedig az a prezentáció, amit a nemzetbiztonsági bizottság november 17-i, zárt ülésen mutattak be a képviselőknek.

Másfél milliárd forintot kapott a DatAdat

Az elsődleges vizsgálatok megerősítették, hogy az Action for Democracy nyolc alkalommal, összesen 1,8 milliárd forint támogatást utalt a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak – írja a levélben Kovács. Ebből az összegből

Márki-Zay mozgalma 1,4 milliárd forintot fizetett a DatAdat Csoportnak, amely az ellenzék kampányában aktív szerepet vállalt.

A 24.hu cikke szerint a DatAdat kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában kötött szerződést az MMM-el márciusban. A DatAdat Csoport bonyolult tulajdonosi hátterében amerikai szereplők mellett Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, Szigetvári Viktor, az Együtt volt politikusa és Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egykori kabinetfőnöke, a Bajnai-kormány polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli minisztere is feltűnik.

Az Action for Democracy az MMM-nek küldött támogatáson felül a Nemzeti Információs Központ vizsgálata szerint

  • 1 milliárd forintot fizetett az Oraculum 2020 Kft.-nek,
  • 148 milliót a DatAdat Professional Kft.-nek és
  • 3,5 milliót utalt a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft.-nek.

A 24.hu cikke szerint az Oraculum 2020 Kft. az Ezalenyeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója, amelynek tulajdonosa Páva Zoltán, a volt MSZP-s országgyűlési képviselő és Komló polgármesterének fia. A Facebook adatai szerint a lap 227 millió forintot költött hirdetésekre a választási kampányban.

Az eddig feltárt információk szerint tehát az A4D több mint 3 milliárd forint támogatást utalt magyarországi civil szervezeteknek és vállalkozásoknak. Azt azonban még mindig vizsgálják, hogy a szervezetek és cégek mire használták ezt a pénzt. A Nemzeti Információs Központ elvégezte az Action for Democracy intézmény- és személyközpontú kapcsolati hálójának elemzését, amit november 17-én mutatott be a nemzetbiztonsági bizottságnak.

„Már az adatok ezen, kezdeti szintjén is egyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az A4D, valamint az Amerikai Egyesül Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői között”

– írta Kovács Zoltán András a nemzetbiztonsági bizottság elnökének, és azt ígérte, a Nemzeti Információs Központ a későbbiekben is rendszeresen tájékoztatást ad a bizottságnak.

A CIA-szál

A nemzetbiztonsági bizottságnak bemutatott, most nyilvánosságra került prezentáció szerint a legfőbb kérdés továbbra is az, hogy honnan kapott pénzt az Action for Democracy. A nyilvánosságban korábban Márki-Zay Péter és Korányi Dávid is arról beszélt, hogy külföldön élő magyarok mikroadományaiból gyűlt össze az 1,8 milliárd forintos támogatás. A titkosszolgálatok azonban, úgy tűnik, ezt nem hiszik el.

A prezentáció szerint az Action for Democracy intézményi kapcsolathálóján feltűnik az Atlantic Council nevű amerikai think-thank, ahol korábban Korányi Dávid, az A4D elnöke is dolgozott. Az Atlantic Council pedig a titkosszolgálati elemzés szerint kapcsolatban áll a National Endowment for Democracy (NED) nevű szervezettel, amelynek működését javarészt az Egyesült Államok kormányzati szervei támogatják. Éves előirányzatot kap az Egyesült Államok költségvetéséből, és az USA Külügyminisztériumának egyik költségvetési fejezetében is szerepel.

Korányi Dávid egy 2021-es vele készült interjúnk alatt – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Korányi Dávid egy 2021-es vele készült interjúnk alatt – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Az 1983-ban alapított amerikai NED fő célja a prezentáció szerint a demokratikus folyamatok támogatása világszerte. A szervezet részt vett például a 2006-os belarusz ellenzéki elnökjelölt kampányában, nagyobb összeggel támogatta az ujgur csoportokat Kínában, és 2019-ben hongkongi civil alapítványokat is finanszírozott.

„Amerikai elemzők szerint a NED programjai a 2020-as évtől kezdve kevésbé agresszív célokat követnek” – áll a Nemzeti Információs Központ jelentésében, amelyben azt is megállapították, hogy

„a nyílt forrásokban gyakran visszatérő állítás szerint a NED lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön”.

Magyarul ez azt jelenti, hogy az online elérhető sajtóhírekben ezt állítják róla.

Márki-Zay egyébként úgy fogalmazott egy keddi sajtótájékoztatón, hogy Orbán már börtönben ülne, ha a CIA beavatkozott volna a választásba, míg Korányi Dávid korábban azt mondta a Telexnek, hogy „nem a CIA által vezérelt gyíklények támogatták” az MMM-et.

A NED az ezredforduló környékén fejezte be a magyarországi tevékenységét, amikor biztossá vált a NATO-csatlakozásunk. „2014-ben a NED vezetősége úgy értékelte, hogy a magyar belpolitikai helyzet annyira aggasztóvá vált, hogy intenzív gondolkodási folyamat kezdődött a magyarországi tevékenységük újrakezdéséről” – folytatja mindeközben a prezentáció, amelyben azt is megjegyzik, hogy ebben az esetben a NED magyar partnereken keresztül érvényesítheti céljait.

A Joe Biden-szál

Nemcsak a CIA kerül elő a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati anyagban, hanem az amerikai elnökkel is kapcsolatba hozták az ellenzéket. Az A4D kapcsolati hálóján szerepel ugyanis az Albright Stonebridge Group nevű cég, amelyről szintén részletes elemzést készítettek. Mint ugyanis a „felderítésből” kiderült, az Action for Democracy alelnöke, Korányi Dávid régi munkatársa Chris Maroshegyi 2014 és 2020 között dolgozott az amerikai tanácsadó cégnél.

A titkosszolgálatok szerint gyanúra ad okot, hogy 2021-ben – azaz Maroshegyi távozása után – „a cég számos vezető munkatársa csatlakozott Joe Biden elnöki adminisztrációjához”.

„Számottevő az adminisztrációra gyakorolt hatása”

– jegyzik meg, bármit is jelentsen ez. Azt is kikutatták, hogy Márki-Zay Péter korábbi, még a választási kampányt (és a világjárványt) megelőző amerikai útját Maroshegyi szervezte, és részben az Albright Group finanszírozta.

Maroshegyi a prezentáció szerint Korányi Dáviddal már 2016-ban együtt dolgozott.

„Közösen adtak ki egy véleménycikket az Atlantic Council égisze alatt, melyben élesen kritizálták a Magyarországot irányító kormányt”

– fogalmaznak a beszámolóban.

Ezen túl elkészítették még a DatAdat céges és személyi kapcsolati hálóját is, amelynek alján feltűnik – többek között – Czeglédy Csaba, akit egyszerűen csak „Gyurcsány ügyvédjeként” mutatnak be a hivatalos jelentésben.

Márki-Zay csattanós válaszról, Kocsis ördögi részletekről ír

„Befuccsolt a Fidesz blöffje” – reagált Márki-Zay Péter a nyilvánosságra hozott dokumentumokra Facebook-oldalán. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje szerint a jelentés megerősíti, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom átláthatóan működött és működik most is, mert minden információt nyilvánosságra hoztak korábban, a hozzájuk érkező támogatásokkal pedig tételesen és átláthatóan elszámoltak.

„Fideszes politikusok az elmúlt hónapokban rengeteg váddal illettek engem és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, amikre most a titkosszolgálati jelentés csattanós választ adott, hiszen abban szó sincs nemzetbiztonsági kockázatról, hazaárulásról vagy tiltott pártfinanszírozásról”

– írja Márki-Zay, aki egyúttal élő vitára hívta Kocsis Mátét a köztévébe.

Kocsis is reagált a titkosítás feloldására. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint „ez csak a feltáró munka eleje” és „az ördög a részletekben rejlik”. Facebook-oldalán arról ír, hogy a „dollárbaloldal” a választások előtt elhallgatta a külföldi pénzt, és később még azt is tagadták, hogy külföldi finanszírozókkal kapcsolatban lennének. Miután pedig kiderült, hogy mégis jött pénz külföldről, letagadták a felét.

„Ha csak a választáson induló baloldali pártok számára juttatott külföldi finanszírozás összegét nézzük, az is nagyjából a négyszerese annak, amit a magyar költségvetés biztosít a pártok kampánykiadásaira”

– fogalmazott Kocsis, aki szerint önmagában már ez a tény súlyosan sérti az ország szuverenitását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!