Megvan a Rogán alá rendelt új szuper-titkosszolgálat vezetője

2022. május 25. – 20:11

Megvan a Rogán alá rendelt új szuper-titkosszolgálat vezetője
Áder János köztársasági elnök 2015. augusztus 20-ai hatállyal – nemzetbiztonsági dandártábornokká nevezi ki Kovács Zoltán András nemzetbiztonsági ezredest, az Alkotmányvédelmi Hivatal információs és koordinációs főigazgató-helyettesét – Fotó: Soós Lajos / MTVA/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy volt nemzetbiztonsági vezető, Kovács Zoltán András dandártábornok lehet az újonnan létrehozott Nemzeti Információs Központ (NIK), azaz a Rogán Antal irányítása alá rendelt új szuper-titkosszolgálat vezetője – értesült a Hvg.hu.

A főigazgató-jelöltet csütörtökön már meg is hallgatja zárt ülésen az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Kovács Zoltán András korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgató-helyettese volt.

A nemzetbiztonsági szolgálatok korábban Pintér Sándor belügyminiszter alá tartoztak, az újonnan létrehozott Nemzeti Információs Központ a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) értékelő-elemző központ átalakulásával jön létre, és nemcsak átkerül a belügytől Rogán Antalhoz, hanem a jelenleginél jóval nagyobb hatalma lesz.

A NIK ugyanis nemcsak elemzi a hozzá befolyó információkat, hanem saját maga is végezhet titkos információgyűjtést. Ráadásul minden olyan információval rendelkezhet, amit a többi polgári titkosszolgálat összegyűjt.

Joga lesz arra, hogy bármelyik kormányzati szervtől, bármelyik titkosszolgálattól információkat kérjen, és azokat haladéktalanul megkapja. Ezeket a hírigényeket pedig csak Rogán Antal kérheti, és csak ő kaphatja meg

– írta a lap.

Kovács Zoltán András 2015-ben – Fotó: Soós Lajos / MTVA/MTI
Kovács Zoltán András 2015-ben – Fotó: Soós Lajos / MTVA/MTI

Egy másik titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) élén is változás lesz, oda is egy nemzetbiztonsági dandártábornok, Kiss Csaba kerülhet. Kiss a mostani főigazgató, Szabó Hedvig általános helyettese az NBSZ-nél.

Múlt héten Rogán Antalt is meghallgatta a nemzetbiztonsági bizottság, a miniszter arról beszélt, azért volt szükség arra, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelje a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat, mert új időszak jön, a háború lesz a legfontosabb kihívás, az ország fizikai és anyagi biztonságát pedig garantálni kell.

Rogán három elvárást fogalmazott meg a nemzetbiztonsági szolgálatok felé:

  • Magyarország szuverenitásának, az ország és a magyar emberek érdekeinek védelme, „ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát”.
  • Tartsák tiszteletben a választások eredményét, vagyis tegyenek meg mindent azért, hogy Magyarország ne keveredjen bele az orosz–ukrán háborúba. A háborús propaganda feltárását várja a szolgálatoktól, „kik csinálják, miért csinálják”.
  • Legyenek tekintettel a szövetségi együttműködési rendszerre.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!