Rogán: A háborús propaganda felderítése is a nemzetbiztonsági szolgálat feladata lesz

2022. május 18. – 13:49

Rogán: A háborús propaganda felderítése is a nemzetbiztonsági szolgálat feladata lesz
Rogán Antal a nemzetbiztonsági bizottság meghallgatásán – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán hallgatta meg a nemzetbiztonsági bizottság Rogán Antalt, aki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyeli a jövőben. Ez a terület korábban Pintér Sándor belügyminiszter alá tartozott. Közleményében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai államtitkára azzal indokolta a változást, hogy „hatékonyan segíti majd a kormányfőt abban, hogy minden fórumon érvényesítse a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékot”.

„Újságírókon kívül képviselők is vannak?”

– viccelődött Rogán, amikor belépett a terembe, ahol a szerdai meghallgatást tartottak. A meghallgatás elején Rogán röviden felvázolta, hogy miért volt szükség arra, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelje a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat.

Mint elmondta: 2010 után azért tartoztak a Belügyminisztérium alá a nemzetbiztonsági szolgálatok, mert rossz volt a közbiztonság, ezért fő feladatuk a bűnüldözés volt. Mára viszont Európa legbiztonságosabb országává vált Magyarország, de ami ennél is fontosabb, hogy új időszak jön, a háború lesz a legfontosabb kihívás. Az ország fizikai és anyagi biztonságát kell garantálni, Rogán szerint ezt tükrözi az átszervezés.

Rogán három elvárást fogalmazott meg a nemzetbiztonsági szolgálatok felé:

  • Magyarország szuverenitásának, az ország és a magyar emberek érdekeinek védelme, „ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát.”
  • Tartsák tiszteletben a választások eredményét, vagyis tegyenek meg mindent azért, hogy Magyarország ne keveredjen bele az orosz–ukrán háborúba. A háborús propaganda feltárását várja a szolgálatoktól, „kik csinálják, miért csinálják”.
  • Legyenek tekintettel a szövetségi együttműködési rendszerre.

Rogán azt is elmondta, hogy bővülni fog a TIBEK feladatköre, új szakembereket vonnak be az annak helyén létrejövő Nemzeti Információs Központba. Kiemelt terület lesz az energiabiztonság. Ennek irányítása Papp Károly államtitkár feladat lesz.

Azt is elmondta, hogy számos európai országban, többek között Franciaországban, Németországban és Olaszországban is hasonló struktúrában működnek a nemzetbiztonsági szolgálatok, valamilyen formában a Miniszterelnökséghez tartoznak.

Rogán arról is beszélt, hogy az ukrajnai menekülthullámmal szervezett bűnözői csoportok is érkezhetnek Magyarországra. Fegyvereket osztottak ki a lakosság között, köztörvényes bűnözőket is engedtek harcolni Ukrajnában, külföldi zsoldosok jelentek meg mindkét oldalon. A háború miatt fokozódhat az embercsempészet és az illegális fegyverkereskedelem, sorolta a veszélyeket.

Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnöke azt kérdezte Rogántól: nem tartja-e visszásnak, hogy a kampányban olyan lejárató anyagok jelentek meg ellenzéki politikusokról, amelyek felvetik a titkosszolgálati módszerek gyanúját? Példaként a Városháza-ügyet említette. Rogán szerint a baloldal saját magát járatja le, nem ő vagy a kormányzati kommunikáció a felelős az ellenzék választási vereségéért.

A momentumos Hajnal Miklós arra volt kíváncsi, Rogán hogyan definiálja a nemzetbiztonsági kockázat fogalmát, mivel a kormányhoz kötődő szakértők, elemzők előszeretettel bélyegeznek meg ezzel civil szervezeteket, újságírókat. Hajnal szerint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is erre utalt a meghallgatáson, amikor külföldről finanszírozott civil szervezeteket és médiafelületeket emlegetett. Hajnal azt is megkérdezte, hogy mit tesz a kormány az orosz dezinformációval és az orosz energiafüggőséggel.

Rogán ezekre azt válaszolta, hogy Magyarországon nincs orosz befolyás, 2010 előtt volt jellemző az ilyesmi.

Rogán bevezetőjében azt is elmondta, hogy az új kormányzati struktúrában a Miniszterelnöki Kabinetiroda lesz a miniszterelnök kizárólagos szervezete. Ide tartozik majd a kormányiroda, a miniszterelnöki programiroda, a kommunikációs feladatok, az általános politikai koordináció, a turizmus, a digitális fejlesztés. És itt még nincs vége: szintén Rogánék alá tartozik a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, a koncessziós iroda, a Nemzeti Filmintézet és a mozgóképes kultúra, az elektromos hírközlés és a médiaszabályozás is. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő vezetésével pedig létrehoznának egy „országmárkát építő” központot is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!