A 2,4 milliárdos elzárt csarnok, amiről azt mondták: hatalmas ugrás volt Németh Szilárdnak

Legfontosabb

2022. június 9. – 12:54

A 2,4 milliárdos elzárt csarnok, amiről azt mondták: hatalmas ugrás volt Németh Szilárdnak
A csepeli Kozma István akadémia épülete kordonnal elkerítve – Fotó: Hevesi Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Forr a hangulat Csepelen: a kerület fideszes vezetése és a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd egy ideje nyilvánosan üzenget egymásnak, a konfliktus középpontjában pedig az újonnan felhúzott birkózócsarnok áll. Az akadémia 2,4 milliárdból épült fel, és pont az a csepeli klub szorult ki belőle, amelyik az egész beruházást elindította. A két fideszes fél között korábban jó volt a hangulat, aztán valahol megromlott a kapcsolat, a csarnokot pedig kordonnal kerítették be. Most mi is megnéztük az akadémiát.

„Az adófizetők pénze itt azért elég jól fel lett használva” – mutat a 2,4 milliárd állami forintból felhúzott csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémiára Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezetője, aki azért hívott meg minket, hogy körbevezessen a Németh Szilárd szívügyének tekintett akadémián.

A birkózócsarnok az elmúlt időszakban nagy konfliktust okoz Csepel fideszes vezetése és a Fidesz alelnöke, a birkózó szövetség elnöke, Németh Szilárd között. Annyira, hogy a két oldal már egy ideje nyilvánosan üzenget egymásnak. Még egyszer: a fideszes vezetésű csepeli önkormányzat szerint a fideszes Németh Szilárd kordonnal kerítette körbe az akadémiát, ahonnan pont az a csepeli klub szorult ki, amelyik az egész beruházást elindította. A másik oldal ezt tagadja.

Amikor május legvégén megérkezünk az akadémiára, a kordonok tagadhatatlanul körbekerítik az épületet. Az ajtóban Bacsa fogad minket, ő nyitja ki nekünk résnyire a kordont is, hogy valahol egyáltalán eljussunk a bejáratig.

Németh és Borbély – kéz a kézben

Németh Szilárd és a jelenlegi fideszes polgármester, Borbély Lénárd sokáig együtt vezette az XXI. kerületi önkormányzatot. Németh négyéves polgármestersége alatt Borbély volt a helyettese, amikor pedig Németh 2014-ben az országgyűlési képviselőséget választotta, Borbély lett az utódja.

Németh nem egyéni jelöltként lett országgyűlési képviselő, hanem listáról, így miután a körzetet elbukta, úgy döntött, a birkózásban kezdi újjáépíteni magát. (Korábban ő maga is birkózott, de profi szintig nem vitte.) Ekkor lett egy évre a Csepeli Birkózó Club elnöke, amiről lemondott, miután a Magyar Birkózó Szövetség elnöke is lett. Egyik fontos tervének a csepeli birkózás fejlesztését gondolta, ehhez pedig eleinte remekül összedolgozott a fideszes kerületvezetéssel, terveiket pedig a kormány is támogatta.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Gál Balázs, a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány kurátora, Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelõs helyettes államtitkár, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Martz József, a Csepeli Birkózó Club elnöke, valamint Lõrincz Viktor és Szilvássy Erik válogatott birkózók a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapkõletételén 2018. március 13-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Gál Balázs, a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány kurátora, Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelõs helyettes államtitkár, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Martz József, a Csepeli Birkózó Club elnöke, valamint Lõrincz Viktor és Szilvássy Erik válogatott birkózók a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapkõletételén 2018. március 13-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Először még szó sem volt akadémiáról Csepelen, 2015 áprilisában a fideszes önkormányzat még arról döntött, hogy a kerületi Csepeli Birkózó Clubnak építenek új csarnokot a Hollandi út 8. alatt. Ehhez azt a 400 millió forintot akarták lehívni, amit a kormány már korábban odaígért nekik a projekthez, és a pénzhez az önkormányzat önerőből maga is hozzácsapott még plusz százmillió forintot.

Multifunkciós csarnok az akadémiának, edzőcsarnok a klubnak

Két évvel később már egy módosított terv mellé állt be Csepel: egy multifunkciós és országos szintű csarnok, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) építését támogatták. Az önkormányzat arról döntött, hogy a Németh Szilárd alapította Magyar Birkózó Akadémia Alapítványt is bevonja a projektbe. Ahhoz viszont ragaszkodtak, hogy az eredeti terv is megvalósuljon, tehát a csepeli birkózóknak is épüljön edzőcsarnok a létesítményen belül.

A kormány 2016 végén ítélt oda 2,4 milliárdos támogatást a KIMBA-nak. Ez az összeg aztán végül nem az önkormányzathoz, nem is a birkózó szövetséghez került, hanem Németh Szilárd saját alapítványához, amit az ő csepeli lakcímére jegyeztek be.

A kormány 2019-ben aztán újabb kétmilliárdot adott a KIMBA építésére.

A multifunkciós csarnok beruházását a Csepeli Birkózó Club indította, a kivitelezések alatt végig arra számított, hogy a megbeszéltek szerint beköltözhet majd az akadémia földszintjére. Ezt támasztotta alá az is, hogy az egyik bejárat fölött ott virított a felirat: Csepeli Birkózó Club, ami alatt a klub tagjai fotózkodtak is. Az alapkőletételnél a csepeli kerületvezetés és a klub vezetője is ott volt még, de az átadásra már egyiküket sem hívták meg. Az akadémia végül 2021 szeptemberében kezdett el működni, de a klub azóta sem edzett az akadémián, az épületet pedig egy fémkordon zárja el az emberektől.

Bacsa Péter ügyvezető és Lőrincz Tamás szakmai igazgató – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Bacsa Péter ügyvezető és Lőrincz Tamás szakmai igazgató – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Kiszorulásukat már az épületen is látni lehet: amikor megérkezünk, az első feltűnő dolog, hogy arról eltűnt a Csepeli Birkózó Club felirat. Amikor erről kérdezzük Bacsát, csak annyit mond, ő nem erre a feliratra szeretne koncentrálni, hanem inkább az épület főfeliratára, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szövegre.

A viszony megromlik

Információink szerint Borbély ugyan sokáig mentorának tekintette Némethet, de miután váltotta őt a polgármesteri székben, úgymond öntudatra ébredt. Úgy tudjuk, a szakítás konkrét oka az volt, hogy

Németh azt kérte, a hozzá köthető embereket nevezzék ki több önkormányzati cég élére, de Borbély ezt nem tette meg, mert inkább a saját csapatával akart dolgozni.

Ábel Attila csepeli alpolgármester erről a Telexnek annyit írt, 2019-ben valamiért elkezdtek leállni az önkormányzat fejlesztései, ezért „a beruházásokat kézben tartó Süle László irányában megszűnt a polgármester bizalma”, aki ezután a KIMBÁ-hoz ment, az akadémia kurátora lett, és vitte magával a munkatársait is. Az önkormányzat ezután kirúgta a csepeli szakrendelő vezetőjét is, mert „korábban soha nem tapasztalt várólisták alakultak ki, amikre nem kaptunk értelmes magyarázatot”.

Az alpolgármester szerint Némethet az is zavarta, hogy már nem ő a csepeli polgármester, ezért elkezdte támadni utódját, Borbélyt. „Kiderült, hogy nem tud lemondani a polgármesteri hatalomról, nem tudja elviselni, ha más dönt helyette. Semmit nem tudott elfogadni, amit nem ő javasolt, és mindenbe belekötött, amiről Borbély Lénárd polgármester döntött.

Először úgy viselkedett, mint egy értetlen, hisztis kamasz, aztán ez sokkal rosszabb lett”

– írta Ábel. Egy ponton pedig a rezsibiztos őt is megkereste, hogy segítsen neki megbuktatni a polgármestert.

Csak fokozta az ellentéteket, hogy Németh Szilárd nemcsak a birkózócsarnokot szerezte meg a KIMBA-nak, hanem a csepeli stadiont és a több ezer négyzetméternyi sporttelepet is. Az önkormányzat szerint nekik semmi rálátásuk nincs, milyen fejlesztéseket terveznek a sporttelepen, Németh Szilárd már nem is válaszol a kerület vezetésének. Az alpolgármester azt is mondta, három éve próbálnak egyeztetni a Fideszen belül is, hogy segítsenek a kialakult helyzet rendezésében, eddig sikertelenül.

A csepeli alpolgármester szerint a kerület most már ott tart, hogy a fideszes többségű önkormányzatban a fideszesek néha együtt szavaznak az ellenzékiekkel a fideszes polgármester, Borbély ellen. Ezzel pedig szerinte meg fogják buktatni a Fideszt Csepelen.

2021 elején aztán a nyilvánosság előtt is egyértelmű vált, hogy Németh Szilárd és a csepeli fideszes vezetés kapcsolata megromlott, Németh ekkor egy iskolafelújítás miatt szólt be nyilvánosan a polgármesternek. A kordonok ellen pedig Borbélyék elvileg már tavaly is tiltakoztak, de akkor állításuk szerint rendőrt hívtak rájuk. Amikor erről kérdezzük a helyszínen Bacsáékat, ők azt felelik, erről semmit sem tudnak.

A 2,4 milliárdos átverés

2022 májusában aztán a kerületi alpolgármester, Ábel Attila Facebook-posztjaiból világosan kiderült, mennyire összekülönböztek Némethtel. Előbb azt írta, „Szilárd: vissza kellene térned a földre, az emberek, a csepeliek közé”. Ábel „2,4 milliárdos átverésnek” nevezte, hogy a csepeli birkózók nem kapták meg a csarnok egyik szintjét, pedig szerinte az önkormányzat is ezért támogatta ezen a területen az építkezést. Pár nappal később pedig már így írt:

„Hatalmas ugrás volt ez neked Szilárd, de csak kis lépés a csepelieknek. Talán, ha beengednéd az otthonukba a csepeli birkózókat... az már komolyabb lenne. A kordont meg szereltesd le: kitől véded azt, ami a csepelieknek készült a csepeliek pénzén?”

Bacsa korábban az adófizetők pénzéről beszélt, így rákérdezünk arra, ha már közpénzből húzták fel a csarnokot, akkor miért van kordonnal elkerítve. Bacsa mellett az akadémia szakmai igazgatója, az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás is ott ül, de láthatóan erről nem nagyon akarnak beszélni. Annyit mondanak róla, azt valószínűleg a KIMBA tette ki, és ez jelezheti a telekhatárt a csarnok és a terület láthatóan lerobbant önkormányzati részei között. Bacsa szerint a kordon azért van ott, hogy illetéktelenek ne menjenek be, Lőrincz ehhez pedig még azt a kérdést is felteszi:

máshova vajon csak úgy be lehet menni, ahol kerítés van?

A csepeli alpolgármester a kordonról a Telexnek azt írta, a kerület szerződésszegés miatt fog kötbért kivetni a KIMBÁ-ra: „vagy lebontják a kordont, vagy fizetnek, vagy ők pereskednek az önkormányzattal”.

Épült Orbán miniszterelnöksége idején

A kétemeletes modern épület szembeötlőn kiemelkedik a környezetéből. Felhúzásához az egyik bejárat melletti táblán adnak hálát:

„Megépült Orbán Viktor miniszterelnöksége idején, az építkezés kezdeményezője Németh Szilárd”

– áll rajta. Birkózószőnyegek két szinten vannak, az egyiknél nagy lelátó, ezek mellett pedig szauna, masszázsasztalok és konditerem is van. Hétköznap délben járunk a helyszínen, így mivel akkor edzés sincs, az épület eléggé üres.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A második szinten viszont meglátjuk Németh Szilárd irodáját, amit az ajtaja mellett egy kis tábla jelez. Úgy tudjuk, ebben elég sűrűn megfordul, sok találkozóját szervezi ide. És ha a rezsibiztos megnézne egy birkózóedzést vagy -meccset, irodájából egyenesen a lelátó VIP-részlegébe léphet. A Népszava szerint az Országgyűlés

ezt az irodát havi 588 ezer forintért bérli Némethnek.

Amikor még nem volt köztük mosolyszünet, Németh és a csepeli vezetés arról is megegyezett, hogy az akadémia mellé az elhanyagolt önkormányzati területre egy kollégiumot is felhúznak, ahol a vidékiek is lakhatnak. Ezt állítják Bacsáék is, bár Borbély Lénárd korábban úgy nyilatkozott, ő soha nem ígérte meg Némethnek, hogy építenek kollégiumot is, amit ráadásul szerinte egy felmérésben a csepeliek 80 százaléka elutasított.

Sőt, a kerület vezetése még tovább is ment, és azt mondták, ők csak olyan látványterveket láttak, amik alapján a kollégium inkább konferencia-központ és szálloda lenne franciaágyakkal. Bacsáék erre most úgy reagálnak, „hadd ne minősítsük” ezt az állítást. Szerintük egy szállodának itt nem lenne létjogosultsága, „különben hova raknánk az akadémistákat?” Az alpolgármester csütörtökön már úgy nyilatkozott, az önkormányzat egy kisebb sportkollégium felhúzására korábban azért engedélyt adott.

Az akadémisták jelenlegi kollégiuma – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Az akadémisták jelenlegi kollégiuma – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A KIMBA-nak tehát egyelőre nincs meg az önkormányzati engedélye ahhoz, hogy a területükön egy kollégiumot is építsenek, ezért Bacsa szerint a 2019-ben kapott plusz kétmilliárd forintot sem használták még fel. Azt nem tudja, hogy ezzel a pénzzel azóta mi van: visszaadták-e az államnak, vagy valahol parkol a rendszerben.

Helyi kollégium hiányában az akadémistákat buszokkal hozzák-viszik egy tíz percre lévő másikból. Ez egy régebbi épület, amiben a KIMBA újított fel szobákat a gyerekeknek. Bacsáék azt is mondják, ők mindenképp bentlakásos akadémiával terveztek, hogy egy helyen legyenek az edzések, az étkezés és a szállás is, és „ezt akarja az ide járó birkózó gyerekek szüleinek száz százaléka is”.

Kollégium egyelőre még nincs a területen, van viszont egy szabadtéri kondipark, a csepeli szemek elől elrejtve az akadémia épülete mögött. A drogprevenciós célból készült park megépítésére tízmillió forintot adott a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a KIMBÁ-nak. Az átadásnál a szervezet elnöke arról beszélt, azt nemcsak a birkózók használhatják, hanem bárki.

Kondipark kordonnal – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kondipark kordonnal – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

De ahogy az akadémia épületét, úgy a parkot is kordonok zárták el egy ideig: egészen addig, amíg a csepeli alpolgármester először be nem szólt nyilvánosan miatta Németh Szilárdnéknak. Akkor a rezsibiztos egy Facebook-poszttal jelentette be, hogy „mindenkit szeretettel várunk” a parkban.

Amikor arról kérdezzük Bacsáékat, ide vajon tényleg bejöhet-e bárki, azt felelik, igen, de ők még embert nem láttak benne edzeni, mire felhívjuk a figyelmüket, hogy Németh Szilárd még csak egy hete nyitotta meg, lehet, ennek ez az oka. Bár Bacsáék szerint az utcáról vagy a Kis-Duna partjáról bárki bemehet a fitneszparkba, ottjártunkkor azért elég egyértelművé válik, hogy azt az utcáról egyáltalán nem lehet látni, a másik oldalról pedig egyszerűen lelakatolták a kaput – előttünk legalábbis zárva volt, bár akkor valószínűleg nyitva lehet, amikor a Németh által „önkormányzati kocsmának” nevezett büfé kinyit.

BC versus TC

A Csepeli Birkózó Club nem egyszerűen kiszorult az akadémiáról, a helyét odaadták másnak: a Csepeli Torna Clubnak, így most már ennek a klubnak a neve virít a bejárat fölött. A Torna Club elég friss, alig fél éve alakult, tehát akkor még nem is létezett, amikor az egész beruházást elkezdték. A klub a Csepel az Ötkarikáért Mozgalomból nőtt ki, ami eredetileg azért jött létre, hogy az akkor még 2020-ra tervezett budapesti olimpia társadalmi elfogadottságát javítsa. Létrehozója Jenőfi Zoltán, aki a 24.hu szerint a birkózóakadémia gazdasági vezetőjének a férje.

Így miközben a beruházás elindítója, a csepeli önkormányzattal jó viszonyban lévő és közel százéves Birkózó Club nem edzhet a csarnokban, a friss Torna Club igen.

Ők nyíltan is élvezik Németh Szilárd támogatását, mert nemrégiben egy elég propagandaszagú videóban mutatták meg, mennyire bejön nekik a hely. Bacsa mindezt úgy reagálja le,

a klub „nem szorult ki, mert nem is volt bent”.

Visszautasították a KIMBA ajánlatát arról, hogy óránként négyezer forintért edzhetnek ott. A Torna Club viszont ezt elfogadta. „Nincs ingyen ebéd” – summázta Bacsa.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Birkózó Club elnöke, Märtz József két éve erről úgy nyilatkozott az önkormányzathoz közel álló Csepel.info blognak, „Süle László, az akadémia kurátora (…) egy etikátlan, elfogadhatatlan és kifizethetetlen bérleti díjat kínált egyesületünknek. Most az önkormányzatnak köszönhetően egy tornateremben edzhetünk, a helyünkre pedig mást költöztettek be”. Itt arról beszélt, a lerobbant birkózócsarnokuk felújítására adott pénzt beépítették az akadémiába, ezért azt várták volna, hogy térítésmentességet kapnak, de legalább felajánlják nekik, hogy a klub „lelakhatja” a pénzbeli hozzájárulását.

Így aztán felmerül a kérdés, ezt a pénzt visszakapják-e. Bacsa erre úgy felel, nem, mert arról lemondtak 2017-ben – tehát még akkor, amikor úgy gondolták, ők is használhatják az akadémiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!