Pénz a NER-től, pozíció az ellenzéktől – a Momentum vezető politikusa szerint ez az LMP-modell

2023. szeptember 12. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

„Érzem – hiszen minden pórusából süt, süvít – az elkényeztetett, címeres pólyába született milliárdosgyerekekre jellemző fennhéjázó gőgöt, a mély intellektuális megvetést és lenézést. Ő jobban tudja. Ő látta, ő találkozott vele, ő hallotta beszélni. Ő levonta a következtetést. Ő, ő, ő. A világ közepe. A bezzeggyerek” – így jellemezte a Facebookon Kele János, a Momentum elnökségi tagja Ungár Pétert, az LMP társelnökét, aki hétfő este a Partizán műsorában az ellenzéket és azon belül a Momentumot is élesen bírálta.

Ungárt hétfő este a nővére adriai villájáról kérdezték a Partizánon, ahol Orbán Viktor is megfordult augusztusban, de szóba kerültek a családi cége állami megrendelései is.

Kele szerint Ungár nem adott az interjúban megnyugtató, komolyan vehető magyarázatot arra, hogyan lehet „ellenzéki” pártvezér úgy, hogy „jövedelme tekintélyes része a NER-től függ, a hatalom jóindulatán és támogatásán áll, vagy bukik”.

„Az LMP az ő vezetésével ma: társutas és élősködő párt” – írta Kele Ungárról. A LMP-elnök szerinte kiegyezett a rendszer kereteivel, a jövedelme és vagyona pedig összenőtt, összemosódott a rezsim gazdasági holdudvarával. „Bár Ungár minden második mondata a borzalmas ellenzék kibírhatatlanságáról szól, saját szavazók híján politikai pozíciót, sarzsit, posztot, kvártélyt kizárólag a többi – szerinte borzalmas – ellenzéki párt hátára fölkapaszkodva remélhet. Pénz a NER-től, pozíció az ellenzéktől – ez az LMP-modell” – folytatta a Momentum elnökségi tagja, majd Facebook-posztjában leszögezte:

nem tudja elképzelni, hogy a Momentum elnökségi tagjaként valaha támogasson egy olyan előterjesztést, ami az LMP jelöltjeinek támogatásáról szól.

Az EP-választáson a tervek szerint külön listán indul az LMP és a Momentum, ám az önkormányzati választáson a legtöbb településen és kerületben közösen indulna az ellenzék. Épp ezért viharos folyamatot indítana el, ha még az ellenzéki tárgyalások legelején a Momentum nyíltan szembefordulna az LMP-vel.

A Momentum sajtóosztálya a Telex megkeresésre pontosította, hogy Kele János csak a saját álláspontját fogalmazta meg a posztban, a párt vezetése még nem döntött arról, hogy támogatja-e az LMP jelöltjeit a 2024-es önkormányzati választáson. „Az, hogy a Momentum 7 tagú elnökségében Kele János hogyan fog dönteni és szavazni, az ő dolga, ahogyan az is, hogy a másik 6 elnökségi tag hogyan szavaz az adott kérdésről” – tették hozzá.

Azt is írták lapunknak, hogy a Momentum kész együttműködni „minden olyan szervezettel, párttal, politikussal és civillel, amely/aki a Momentum értékrendjével azonos vagy hasonló módon ítéli meg a hazai politikai helyzetet, a közelgő választásokat és a legfontosabb közpolitikai, valamint ideológiai kérdéseket”.

„Sajnos az utóbbi időben minden jel arra mutat, hogy az ellenzéki térfélen is vannak olyan politikai aktorok, amelyek – immáron nyíltan is – belekényelmesedtek a NER 13 éve tartó hatalmába, vagy éppen a jelenlegi, illetve a volt miniszterelnököt ajánlják a választók figyelmébe”

– fogalmaztak, hozzátéve: ezzel nem tud és nem is fog a Momentum azonosulni.

A Momentum és Ungár Péter viszonya évek óta az ide-oda szólogatásról szól, az utóbbi napokban Kele mellett több momentumos politikus is bírálta Ungár gazdasági tevékenységét. Ungár a konfliktust azzal magyarázta a Partizán műsorában, hogy a média a mai napig sztárolja a Momentumot, miközben szerinte semmilyen gondolata nincs a pártnak, olyanok mint „a chatGPT kihányadása, minden mondatuk egy közleménygenerátor”.

A Momentum erre válaszul elküldte lapunknak a párt néhány gondolatát az elmúlt időszakból: a Holnap Magyarországáról; a háborúval kapcsolatban; a kormány hazug konzultációiról; az egri elkerülő útról; a szolidaritásról; az akkugyárakról; a NATO-ról; Európáról; a környezetvédelemről; az offshoreozásról; a vasútról; a kastélyok privatizációjáról, a magyar oktatásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!