Ungár Péter: A magyar ellenzékben én vagyok jelenleg az egyetlen, aki nem tartja Orbán Viktort egy mitikus lénynek

2023. szeptember 11. – 20:27

Ungár Péter: A magyar ellenzékben én vagyok jelenleg az egyetlen, aki nem tartja Orbán Viktort egy mitikus lénynek
Ungár Péter, az LMP társelnöke a Partitán műsorában – Fotó: Partizán / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ungár Péter is nyaralt idén a nővére abbáziai villájában, ahol augusztus elején levideózták Orbán Viktort, de nem ugyanakkor voltak ott. Az LMP társelnöke volt a Partizán vendége hétfő este, ahol arról beszélt: a miniszterelnök Schmidt Mária, Ungár édesanyja vendégeként nyaralt az abbáziai villában. Arra azonban nem válaszolt, hogy Orbán fizetett-e az üdülésért.

Abban semmi újdonság nincs Ungár szerint, hogy más ellenzéki politikusokhoz képest többször találkozik Orbán Viktorral, a miniszterelnök ugyanis évtizedek óta jó viszonyt ápol Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával.

„Szerintem nekem nagy előnyöm az, hogy láttam már ezt az embert közelről, hogy hallottam már beszélni, mert a magyar ellenzékben én vagyok jelenleg az egyetlen ember, aki nem tartja őt egy mitikus lénynek, aki nem szenved az ő betegségében, nem érez fanatizmust iránta, ellene”

– fogalmazott az LMP politikusa. Azt is elmesélte, hogy gyerekkorában – a kilencvenes évek végén – családja és az Orbán-család együtt nyaraltak a volt balatonöszödi kormányüdülőben, de ő a mai napig magázza a miniszterelnököt. Egy rendkívül jó képességű, intelligens embernek ismerte meg Orbánt, aki sok rossz döntést hozott, ám Ungár nem gondolja, hogy a Fidesz politikusa önmagában irányítaná a világot.

Azt nem volt hajlandó kimondani Ungár a műsorvezető, Gulyás Márton többször kérdésére sem, hogy korrupciónak tartja-e a miniszterelnök abbáziai nyaralását. Amennyiben ingyen üdült ott Orbán Ungár Anna villájában, olyantól fogadhatott el ajándékot, akinek a családi cége jó pár állami megrendelést kapott az elmúlt években – többek közt az Agrárminisztérium is a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt-től (a BIF főrészvényese a Pió-21 Kft., amely tulajdonosa Schmidt Mária és gyerekei: Ungár Péter és Ungár Anna) bérli az épületét.

Az LMP politikusa úgy tudja, a BIF Nyrt. bevételeinek nagyjából egytizede érkezik állami megrendelésekből, azt pedig abszurd állításnak tartja hogy a családi cégük Orbán Viktor miatt menne jól. Szerinte a cég édesapja, a 2006-ban elhunyt Ungár András tehetségéből futott fel, és nővére, Ungár Anna rendkívül tehetséggel vitte tovább az örökséget. Úgy fogalmazott: nem fog elnézést kérni azért, mert pénzt örökölt, és azért, mert kik a rokonai.

„Az én jövedelmem, minden egyes forintom transzparens, a legtárgyaltabb jövedelem ma Magyarországon”

– fogalmazott Ungár, aki szerint az egész ügy nem Orbánnak ártott, hanem egyedül az LMP EP-kampányának szombati elindítását igyekezett befolyásolni. A képviselő szerint a Momentum politikai ügyet akart csinálni belőle, miközben az ő családi cége már akkor is kapott állami megrendeléseket, amikor a 2022-es választáson az ellenzéki listán együtt szerepelt a Momentum jelöltjeivel.

Arról is beszélt Ungár az interjúban, hogy az LMP-nek stratégiai vitája van a többi ellenzéki párttal. „Az a nagyon komoly politikai vitánk, hogy Magyarországot túszul ejtette egy gyűlöletszekta, amely posványozik, amelyik folyamatosan azt várja el az ellenzéki politikától, hogy az ő gyűlöletét jelenítse meg” – fogalmazott a képviselő. Szerinte az LMP az egyetlen, amely nem akar több gyűlöletet, nem akar revansot venni a Fideszen, és amely szerint helytelen az ellenzék moralizáló pozíciója.

„Mi nem a radikális ellenzéke vagyunk ennek a rendszernek, hanem a higgadt ellenzéke”

– jelentette ki Ungár.

A radikális ellenzéki oldalon sok pártot lát, ám egyedül a DK rendelkezik szerinte intellektuális erővel. Az pedig kifejezetten frusztrálja, hogy a Momentumnak nincs gondolata, a párt Ungár szavai szerint olyan mint „a chatGPT kihányadása, minden mondatuk egy közleménygenerátor”. Épp ezért legtöbbször a DK elnökével tud vitatkozni.

Gyurcsány azt mondta pár hónapja, hogy „nincsenek ügyek, csak Orbán Viktor van”. Ungár szerint azonban nem Orbán Viktor van, hanem ügyek, az ordibálás pedig soha nem old meg semmit, csak elfedi, hogy valakinek nincs gondolata.

„Az O1G az ellenzék fő programja, nincs jelenleg a többi pártnak más mondása”

– mondta az LMP társelnöke. A Párbeszéd is sokszor radikális, O1G-politikát visz, ez pedig megnehezíti a két zöld párt összefogását a 2024-es EP-választásra. Ungár szerint az a baja a Párbeszédnek és a Momentumnak, hogy egyetértenek Gyurcsánnyal abban, hogy „nincsenek ügyek, csak Orbán Viktor van”, csak ők éppenséggel nem Gyurcsány Ferencek. „Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor kimagasló tehetségű és intellektuálisan felvértezett emberek” – mondta Ungár.

Azt nem ígérte meg Ungár, hogy lemond, ha az LMP nem éri el az öt százalékot a 2024-es EP-választáson. „Nem engedhetjük meg magunknak mint párt, hogy egy ugyanolyan blama legyen a következő EP-választás, mint az előző volt” – fogalmazott Ungár, és arról is beszélt: a 2022-es választás óta az LMP volt az egyetlen párt, amely megpróbálta levonni a tanulságokat, és másként politizálni. „A tanulság része az, hogy a szar-szappan-szalámi nem jó” – fogalmazott Ungár, aki inkább konkrét ügyekről, például az akkumulátorgyártás elutasításáról akar beszélni.

Az önkormányzati választáson Pécsen, Veszprémben, Szolnokban, Pesterzsébeten és Soroksáron biztosan saját jelölttel indul az LMP, de nem lesz saját főpolgármester-jelöltje.

„Nem látom, hogy lenne Karácsony Gergelynek alternatívája”

– mondta Ungár, és megerősítette, hogy az LMP támogatja a főpolgármestert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!