Fideszes kiszorítósdi: Németh Szilárd gőzerővel castingol, és keresi a pártból kitett polgármester kihívóját Csepelen

Legfontosabb

2023. október 10. – 07:38

Fideszes kiszorítósdi: Németh Szilárd gőzerővel castingol, és keresi a pártból kitett polgármester kihívóját Csepelen
Németh Szilárd és Borbély Lénárd 2018-ban még együtt avatott szobrot Csepelen – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Csepelen tavaly decemberben Németh Szilárd inkább feloszlatta a Fidesz-alapszervezetet, csak hogy kizárhassa onnan Borbély Lénárd polgármestert. Némethtel ellentétben azonban Borbély Lénárd népszerű Csepelen, ezért 2024-ben egy civil egyesület színeiben újraindul a kerület vezetéséért, és még az sem zárható ki, hogy ebben hallgatólagosan a Fidesz is támogatja. Németh Szilárd közben gőzerővel castingol és keresi Borbély potenciális kihívóját. Úgy tudjuk, eddig fél tucat lehetséges jelöltet keresett meg, de mindenki nemet mondott. Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó neve is felmerült, de a sportoló a Telexnek cáfolta, hogy politikai ambíciói lennének.

Közeleg a 2024-es önkormányzati választás, de még nem tudni, ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje a fideszes belháborútól hangos Csepelen. Az egykori baloldali fellegvárnak számító kerületben a jelenlegi polgármester, Borbély Lénárd és Németh Szilárd, választókerületi elnök, rezsibiztos, a Fidesz első számú gasztrofelelőse feszült egymásnak. Konfliktusuk odáig fajult, hogy Németh Szilárd tavaly feloszlatta a csepeli Fideszt (aminek elnöke volt), csak hogy megszabaduljon Borbélytól és szövetségeseitől. Ez a módszer egyáltalán nem példa nélküli a Fideszben, ha konfliktusok elsimításáról van szó.

Borbély azon kevesek egyike, akik fideszesként nyerni tudtak Budapesten a 2019-es önkormányzati választáson. Ez azonban láthatóan nem zavarja Németh Szilárdot, aki saját ambíciói miatt kész megbuktatni is a polgármestert.

Borbély kiszorítása azért is volt kemény húzás a Fidesz alelnökétől, mert több mint húsz éven át volt a kormánypárt tagja, ráadásul sokáig Németh Szilárddal együtt vezették a csepeli önkormányzatot. Németh négyéves polgármestersége alatt Borbély volt a helyettese, amikor pedig Németh 2014-ben az országgyűlési képviselőséget választotta, Borbély lett az utódja.

Csatározásuk nem most kezdődött, és több van a hátterében, mint a 2,4 milliárdos csepeli birkózócsarnok ügye vagy a csepeli focicsapat sorsa. Az állami támogatásból épült birkózócsarnokból Németh Szilárd egyesülete kiszorította a helyi birkózókat, és így járt a csepeli focicsapat is, mivel a sporttelepet, ahol addig játszották meccseiket, néhány éve megszerezte magának Németh alapítványa. A hírek szerint inkább arról van szó, hogy Németh nem tudta elengedni, hogy nem ő irányítja a kerületet, Borbély pedig nem volt hajlandó végrehajtani a grandiózus terveit.

Még nem engedték el a polgármester kezét a Fideszben

Borbély Lénárd kiszorításával látszólag eldőlt a belháború. Nehéz elképzelni, hogy Németh Szilárd a Fidesz felső vezetésének jóváhagyása nélkül oszlatta fel a csepeli szervezetet, mivel a Kövér László vezette országos választmány elnöksége hozta meg a végső döntést, az idén márciusi újjászervezéshez pedig az Orbán Viktor vezette elnökség jóváhagyása kellett (aminek egyébként Németh Szilárd is tagja).

Ugyanakkor arra utaló jelek is vannak, hogy még egyáltalán nem lefutott a meccs, a Fideszben még nem engedték el teljesen az – immár nem Fidesz-tag – csepeli polgármester kezét. Szimbolikus lehet, hogy az egyik kerekasztal-beszélgetés előadójaként Borbély is ott volt Tusványoson, a fideszes holdudvar legfontosabb eseményén. Talán ennél is erősebb jelzés, hogy Borbély a Fővárosi Közgyűlésben továbbra is tagja a Fidesz–KDNP frakciójának. A csepeli politikára rálátó forrásaink szerint a Fideszben tehát még nem döntötték el, mi legyen Csepellel, „de látják, hogy baj van”, és ha így megy tovább, el is bukhatják a kerületet 2024-ben.

Borbély Lénárd is láthat még esélyt, mert október 2-án, az idősek világnapján tartott önkormányzati rendezvényen bejelentette: 2024-ben is indul a polgármesterségért. Egy helyi civil szervezet, a Közösen Csepelen Polgári Egyesület színeiben indul majd. Úgy tudjuk, hogy egyéni képviselőjelöltjeik is lesznek, összesen tizenkettőt terveznek indítani, de konkrét nevek nem hangzottak el. Nélkülük nem lenne értelme Borbély indulásának, mivel ha a polgármestert újraválasztanák is, nem lenne támogatottsága a képviselő-testületben, kisebbségben meg lenne kötve a keze.

Németh Szilárd a csepeli focistadionban Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár társaságában, 2022. december 16-án – Fotó: Kovács Tamás / MTVA
Németh Szilárd a csepeli focistadionban Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár társaságában, 2022. december 16-án – Fotó: Kovács Tamás / MTVA

Azért sem olyan egyszerű átlépni Borbély Lénárdon, mert népszerűnek számít Csepelen, ami a rezsibiztosról nem mondható el. Németh Szilárd zsinórban három országgyűlési választáson kapott ki a Csepelt is magába foglaló választókerületben az ellenzéki Szabó Szabolcstól. Ehhez képest Borbély négy éve meggyőző fölénnyel nyerte a polgármester-választást, a szavazatok több mint 52 százalékát szerezte meg (közel 15 ezer szavazattal), az ellenzék jelöltjének, a párbeszédes Erdősi Évának a 43 százalékával szemben. Borbély ezzel alaposan felülmúlta 2014-es eredményét, amikor 47 százalékot és 12 ezer szavazatot kapott. Ez egyébként több, mint amennyit Németh Szilárd kapott 2010-ben, amikor megválasztották polgármesternek.

Több helyről is úgy tudjuk, hogy a pártok belső felmérései szerint is jó eséllyel újraválasztanák Borbélyt, ha most lenne a választás.

Forrásaink szerint Borbély Lénárd még jól is járt azzal, hogy kitették a Fideszből, mivel a Németh Szilárddal való konfliktusa csak népszerűbbé tette. Másrészt ha a párt tagja marad, választókerületi elnökként Németh Szilárd döntött volna a polgármesterjelölt személyéről, így viszont esélyt kapott az indulásra és az újraválasztására. Azt is elképzelhető forgatókönyvnek tartják, hogy a Fidesz végül hagyja nyerni a civil színekben induló Borbélyt, de legalábbis nem fogják akadályozni a győzelmét. A polgármester sorsa a Fidesz novemberi tisztújító kongresszusán dőlhet el, amit már a jövő évi választásra való felkészülés jegyében tartanak.

Nem hallottátok? Már meg is nyertem a választást!

Többen is arról számoltak be, hogy Németh Szilárd közben gőzerővel castingol, és keresi Borbély Lénárd lehetséges kihívóját. Egyik beszélgetőpartnerünk azt mondta, hogy eddig fél tucat lehetséges jelöltet keresett meg, de mindenki nemet mondott a felkérésre. Más forrásból is azt hallottuk, hogy voltak már megkeresések, egyelőre eredménytelenül.

Információink szerint Németh Szilárd egy országosan ismert sportolót szeretne indítani Borbély ellen. „A gödi modellt szeretnék Csepelen is megvalósítani, olyan karaktert képzelnek el, mint Kammerer Zoltán” – mondta egyik forrásunk. Ez akár működhet is, Gödön a papíron függetlenként induló, de korábban nyíltan a Fidesz mellett kampányoló olimpiai bajnok kajakossal tudták leváltani az ellenzéket. Más települések példája is azt mutatja, hogy könnyű politikai tőkére váltani a sportolók népszerűségét, mert így a Fidesz azokat a szavazókat is képes lehet megszólítani, akik amúgy nem szimpatizálnak a kormánypárttal. Azért is merülhet fel egy külsős jelölt indítása, mert Csepelen Borbély Lénárd és Németh Szilárd jelentette a Fideszt, nincs rajtuk kívül komolyan vehető erős embere a pártnak helyben, fogalmazott egyik forrásunk.

A Csepel.info nevű helyi propagandaújság Lőrincz Tamás olimpiai bajnok nevét dobta be lehetséges polgármesterjelöltként. Fenntartásokkal kell kezelni a Csepel.info értesüléseit, mivel az oldal gyakorlatilag a polgármester köréhez tartozik, ennek megfelelően rendre Borbély Lénárdot dicsérő és Németh Szilárdot támadó cikkek jelennek meg rajta. A pletyka alapja az lehet, hogy a tokiói olimpián aranyérmet szerző birkózó a Németh Szilárd-féle csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai igazgatója, továbbá elnökségi tag a Németh Szilárd vezette Magyar Birkózó Szövetségben, ebből adódóan többször is a rezsibiztos mellett tűnt fel. Megkérdeztük a sportolót, hogy mi igaz a polgármester-jelöltségéről szóló pletykákból.

„Nem hallottátok? Már meg is nyertem a választást!”

– viccelődött, amikor elmondtuk, miért keressük. Lőrincz Tamás is hallott a pletykáról, hogy őt kérték fel jelöltnek, ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy jövőre indulna a polgármesterségért. Hozzátette: jelenleg nincsenek politikai ambíciói.

A sajtóban a csepeli Fidesz-frakció vezetőjének neve merült még fel lehetséges polgármesterjelöltként. Bercsik Károly 2019-ben még Borbély Lénárddal együtt kampányolt, most az általa vezetett frakció rendre leszavazza a polgármester előterjesztéseit a csepeli közgyűlésben – azaz többször együtt szavaz az ellenzéki pártokkal.

Bercsikről már a Facebook-oldala alapján is egyértelműen látszik, melyik oldalon áll: rendszeresen megosztja Németh Szilárd posztjait, a felújított Jedlik Ányos Gimnázium átadóján pedig együtt fotózkodott vele. Bercsik Károly érdemben nem reagált arra, hogy ő lesz-e a Fidesz polgármesterjelöltje Csepelen, szűkszavúan csak ennyit írt: „A csepeli Fidesznek olyan polgármesterjelöltje lesz, aki Csepelért fog dolgozni, és kizárólag a kerületi közérdek szerint fogja végezni a munkáját; látványberuházások, valamint látványkommunikáció helyett.”

A polgármestert is megkérdeztük, van-e információja arról, kit indít a Fidesz ellene, a felmerült neveket viszont nem kommentálta. A Telexnek küldött válaszában úgy fogalmazott:

„Teljesen mindegy, hogy hogyan fogják hívni Németh Szilárd jelöltjét. Legyen az bárki, az esetleges megválasztása esetén a valódi hatalom nem nála lenne, ezt tudjuk.”

Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt arra, hogy újból a Fidesz tagja legyen, azt írta: a kormánnyal nincs konfliktusa, jó a kapcsolatuk. „A legfontosabbnak azt tartom, hogy a véleményem a világnézeti kérdésekben nem változott. Továbbra is a klasszikus értékekben hiszek, és abban, hogy polgármesterként kizárólag a csepeliek érdekében lehet döntést hozni.”

Németh Szilárdot is kerestük az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre.

Amikor fideszesek támadják az exfideszes polgármestert

Hiába a népszerűség, a csepeli polgármester nincs könnyű helyzetben, mivel a Fidesz-frakció látványosan szembefordult vele. Izgalmas helyzet alakult ki ezzel a közgyűlésben: a csepeli ellenzéknek és a Fidesznek is 6-6 képviselője van, így sosem lehet előre tudni, mit szavaz meg a testület, és mit nem. Nem véletlen, hogy a polgármester környezetében azt terjesztik, hogy a csepeli ellenzék is Németh Szilárd szekerét tolja, ezért szavaztak többször együtt a fideszes képviselőkkel.

Tavaly decemberben az inflációs helyzetre hivatkozva Borbély Lénárd az önkormányzat adóbevételeinek növelését javasolta, amitől több száz milliós bevételnövekedést várt, a fideszes képviselők azonban leszavazták.

Néhány hete is abszurd jelenetek játszódtak le a közgyűlésben. A fideszes képviselők azt akarták megtudni a polgármestertől, hogy pontosan mire ment el a pénz a nemrég átadott Kolonics György Szabadidőközpont felújítása során, majd kivonultak az ülésteremből. Ez a projekt is szálka volt Németh Szilárd szemében, legalábbis a polgármester állítása szerint a Fidesz alelnöke a helyére egy szállodát szeretett volna, de ő ezt nem hagyta. A hivatalos verzió nem szállodáról, hanem egy sportkollégiumról szólt, amit a birkózók használtak volna.

Borbély Lénárd a Kolonics Györgyről elnevezett szabadidőközpont átadóján, 2023. július 1-jén – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Borbély Lénárd a Kolonics Györgyről elnevezett szabadidőközpont átadóján, 2023. július 1-jén – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli önkormányzati képviselője azt mondta a fideszes belháborúról, hogy Borbély Lénárd nem világosodott meg hirtelen, nem ábrándult ki a Fideszből, csupán Németh Szilárddal fordult szembe. Borbély is úton-útfélen igyekszik hangsúlyozni, hogy nem tagadta meg a jobboldali értékeit, és hű maradt a Fidesz politikájához. A pártból való kiszorítása után például ezt posztolta: „Ettől függetlenül a jobboldali világnézetem, a nemzetről, hazáról, családról és az isteni gondviselésről nem változott meg a véleményem és soha nem is fog. Továbbra is ahhoz a szellemi közösséghez tartozom, akikkel közösen dolgoztunk az elmúlt két évtizedben. Nekem mindig is Csepel lesz az első!”

A momentumos képviselő azt reméli, hogy az ellenzéki szavazók is felismerik ezt, főleg, hogy az ellenzék számára nyerhető kerületnek tartja Csepelt. Ő sem írná még le a polgármestert, úgy látja, hogy vannak még támogatói a Fideszben, amit szerinte az is jelez, hogy gyakran mutatkozik kormánytagokkal. Az már biztos, hogy Dukán lesz a Momentum polgármesterjelöltje Csepelen, és azt szeretné, ha a többi ellenzéki párt is beállna mögé, mert szerinte „csak összefogással lehet megakadályozni, hogy a Fidesz tovább folytassa a csepeli közlekedés tönkretételét”. Már jelezte a helyi ellenzéki pártoknak, hogy szeretnének tárgyalni a csepeli együttműködésről, de még várják a DK válaszát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!