Épül-szépül Németh Szilárd csepeli sportbirodalma, csak épp Csepellel nem beszélte meg

Legfontosabb

2022. június 28. – 06:51

Épül-szépül Németh Szilárd csepeli sportbirodalma, csak épp Csepellel nem beszélte meg
Csepel FC Béke téri stadionjának bejárata 2022. június 24-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-jétől új otthon után kell néznie a Csepel FC focicsapatának, mivel Németh Szilárdék alapítványa nem engedte meg nekik, hogy a jövőben is a Béke téri stadionban játsszanak. Egy éve ugyanez játszódott le, de akkor még sikerült megegyezniük a feleknek. Az egész ügyben vastagon benne van a fideszes vezetésű önkormányzat és Németh Szilárd egyre jobban elmérgesedő konfliktusa. A kiebrudalt focicsapat helyét egy új, még formálódó klub veszi át, ami szintén a rezsibiztos projektje. Az új csapat Csepel TC néven és csepeli színekben indul majd, amihez már több edzőt is átcsábítottak a Csepel FC-től. Az újabb csepeli sportbotrány hátterében feltűnik egy 52 milliárdosra becsült óriásberuházás terve is.

Már nem csak a birkózók miatt áll a bál Csepelen: a csepeli focisták ügye újabb frontot nyitott a fideszes vezetésű önkormányzat és Németh Szilárd egyre jobban elmérgesedő konfliktusában, aminek legnagyobb vesztese egyelőre a helyi sportélet. A Csepel FC június 14-én nyílt levélben kérte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztost, hogy ne játssza el velük is azt, amit a birkózókkal.

A Csepel FC hagyományosan a kilencvenes évek hangulatát árasztó Béke téri stadionban játssza a meccseit. Jelen állás szerint július 1. után új otthon után kell néznie a csapatnak, mivel a több ezer négyzetméteres sporttelep tulajdonosa, a Csepel SC Alapítvány bejelentette, hogy a jövőben csak saját labdarúgó-szakosztálya használhatja a pályát.

„Az összeolvadó egyesületek nevében azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy a kerületben működő legnagyobb létszámú sportegyesületként, a labdarúgó csepeli gyermekek és felnőttek sportolási, valamint fejlődési lehetőségeit szem előtt tartva, 2022. július 1-től változatlan feltételek mellett tegye lehetővé számunkra továbbra is a Béke téri sporttelep használatát” – írták a csepeli klub vezetői.

Mi köze ehhez Németh Szilárdnak? A Csepel SC-t, valamint annak ingatlanjait (köztük a Béke téri sporttelepet) néhány éve szerezte meg a rezsibiztos által irányított Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA). Az alapítvány élére új kurátorokat neveztek ki, a kuratórium elnöke pedig az a Süle László lett, akivel Németh Szilárd még csepeli polgármesterként dolgozott együtt.

A csepeli birkózók ügyéről és a fideszes belháborúról ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a lényeg röviden: a KIMBA 2,4 milliárdos állami támogatásból épült birkózócsarnokából kiszorították a csepeli birkózókat, helyettük a Németh Szilárd által frissen létrehozott új birkózószakosztály, a Csepeli Torna Club használhatja a multifunkciós épületet. Innen tehát a csepeli focisták által emlegetett párhuzam.

A csepeli focisták ügye azonban túlmutat a pályahasználat kérdésén, a történet nagyban szól a Fidesz alelnökének személyes ambícióiról és grandiózus terveiről.

Fúzióra léptek az önkormányzat csapatával, erre kitiltották őket a stadionból

De miért került Németh Szilárdék célkeresztjébe a Csepel FC? Ennek megválaszolásához kicsit vissza kell mennünk az időben. Tavaly augusztusban a Csepel FC fúzióra lépett a szintén Csepelen működő Csepel Utánpótlás Sport Egyesülettel, amit történetesen az önkormányzat hozott létre még 2015-ben, hogy „megszerettesse a labdarúgást az utánpótlás korú gyerekekkel, egészséges életmódra neveljen, illetve, hogy versenyzési lehetőséget biztosítson számukra”. A megállapodás értelmében Csepel FC USE néven folytatta a két klub. Ábel Attila csepeli alpolgármester kérdésünkre azt mondta, hogy a Csepel Utánpótlás Sport Egyesület létrehozása a csepeli Fidesz és Borbély Lénárd választási ígérete volt 2014-ben. Felnőtt csapatuk a BLSZ II. osztályú bajnokság 2. csoportjában szerepelt az előző szezonban, egy osztállyal a Csepel FC alatt.

Németh Szilárd és Borbély Lénárd egy szoboravatáson Csepelen, 2018 októberében – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Németh Szilárd és Borbély Lénárd egy szoboravatáson Csepelen, 2018 októberében – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A fúziót azzal indokolták, hogy jobb lehetőségeket tudnak nyújtani a sportolni vágyó csepeli gyerekeknek, újból felvirágozhat a csepeli labdarúgás. Az egyesülésről beszámoló közleményben is előkerült a Csepel SC neve:

„Reményünket fejezzük ki, hogy a kerület szívében álló sporttelep tulajdonjogát gyakorló alapítvány nem a XXI. kerületi önkormányzattal szembemenve, hanem azt bevonva, velük, velünk együttműködve kívánja megvalósítani az ígért nagyszabású sportcélú fejlesztési terveit.”

Ehhez képest a bejelentés után pár nappal arról posztolt Borbély Lénárd, a kerület polgármestere, hogy a Csepel SC nem engedte be a csepeli focistákat a Béke téri pályára. „Arra kérem az Alapítványt, hogy gondolja át és változtassa meg a döntését! A gyerekeinkkel és a csepeli családokkal ezt nem lehet megtenni” – írta akkor Facebook-oldalán. A felnőtt csapat emiatt nem tudta lejátszani az augusztus 18-i meccsét a BLSZ I. osztályú bajnokságban, de az utánpótlásban focizó gyerekeket sem engedték be a pályára. Azért is nevezte ezt érthetetlennek Ábel Attila, mert elmondása szerint akkoriban Németh Szilárd fia is a Csepel FC-ben edzett. A helyzetet akkor sikerült átmenetileg rendezni, a csapat augusztus végén visszatérhetett a stadionba, miután megegyeztek a Csepel SC-vel a pályahasználatról.

Az alpolgármester szerint nem véletlen, hogy a Csepel FC nem akart összeállni Németh Szilárdékkal, mivel „a csepeli birkózók példája hamar szétterjedt a csepeli sportvilágban”. Az önkormányzat és az egyesületek is kérték Németh Szilárdot, hogy maradhassanak a pályán, de hiába. „Mi is arra kértük-kérjük Németh Szilárdot, hogy ne tegye ezt a csepeli családokkal, gyerekekkel. Még akkor sem, ha óriási düh van benne évek óta azért, mert nincs minden az ő fennhatósága alatt vagy a tulajdonában.” Ábel egyébként már nem bízik abban, hogy rendezni tudják a vitás kérdéseket Németh Szilárddal, szerinte a rezsibiztos mindent megtesz azért, hogy a Fidesz elveszítse Csepelt.

A rivális csapattól csábítanának át edzőket és játékosokat Németh Szilárdék

A Csepel SC-nél máshogyan látják a történteket. Állítják: „a sportoló gyerekek védelmében” 2020 novembere óta ingyen használhatta a Béke téri pályát és az ott lévő létesítményeket a Csepel FC, még a rezsit sem kellett fizetniük, „ezzel sok millió forintos támogatást nyújtva a Csepel F.C. részére”. A polgármesternek címzett nyílt levelükben (ami egy napon jelent meg a csepeli focisták Németh Szilárdnak küldött írásával) azt is szóvá teszik, hogy az önkormányzat a hátuk mögött állapodott meg a Csepel FC-vel, illetve hogy a klub nem őket választotta végül.

A nyílt levélből a Csepel SC célja is kiderül:

egy sok szakosztályos sportegyesület felépítése.

Ezért nem hosszabbították meg a Csepel FC szerződését, az a céljuk, hogy a saját csapatuk focizzon a Béke téren. Csavar a történetben, hogy a Csepel SC-nek nincs futballszakosztálya. Itt jön a képbe egy újabb csepeli focicsapat, a Csep-Gól FC, amellyel június elején kötöttek együttműködési megállapodást, és a jövőben egyesülnek is. A 2003-ban alakult, eredetileg focisuliként induló klubnak saját pályája van a Kis-Duna partján, és a felnőtt mellett több korosztályos csapatuk is van. A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságot megjárt, 23-szoros válogatott Bese Barnabás is itt kezdett el focizni, a Csep-Góltól került a Ferencvároshoz.

A Németh Szilárd-féle focicsapat tehát egy már meglévő klubra és a Csepel FC-től átcsábított edzőkre, játékosokra alapozva akarja beindítani futballszakosztályát. Az a terv, hogy Csepel TC néven, a megszokott csepeli címerrel és színekben indul majd a bajnokságokban. A Csep-Gól ráadásul közvetlen riválisa a Csepel FC-nek, mivel felnőtt csapataik ugyanabban a bajnokságban szerepelnek. Októberben 0–0-s döntetlent játszott a két csepeli csapat, áprilisban viszont a Csepel FC nyert 2–0-ra. A most lezárult BLSZ I.-es bajnokságban 13. helyen végzett a Csep-Gól, míg a Csepel FC veretlenül lett második, csak rosszabb gólaránnyal maradtak le a bajnoki címről és az azzal járó feljutásról.

A Csepel SC egyébként úgy kommunikálja a Csepel FC kirakását a Béke térről, hogy csak a klubnak kell elhagynia a sporttelepet, a játékosoknak és az edzőknek nem, hiszen bármikor átigazolhatnak a Csepel TC-hez, ami kreatív értelmezése a helyzetnek. Eddig három utánpótlásedző igazolt át a Csepel FC-től a formálódó szakosztályhoz. Információink szerint játékosok még nem mentek át.

Kerestük a Csepel FC elnökét, azonban Märtz János nem akart nyilatkozni, de szavaiból azt vettük ki, hogy nem estek kétségbe a kényszerű költözés miatt. Úgy tudjuk, hogy a jövőben a Hollandi úton játszik majd a Csepel FC. Kérdés persze, hogy a csepeli szurkolók melyik csapat mellé állnak majd. A mindenkori csepeli futballcsapat otthona hagyományosan a Béke téri pálya, logikus lenne, ha azt a csapatot támogatnák, amelyik ott játssza a meccseit.

Kápolna és az ökotó is szerepel a grandiózus tervekben

Németh Szilárdék június elején már meg is tartották az első szülői értekezletet a Csep-Gólnál és a Csepel FC-nél focizó gyerekek szüleinek. Ezen Süle László beszélt a tervezett fejlesztésekről, elmondása szerint „egy nemzetközi színvonalú sportkomplexumot és számos szakosztályt magába foglaló sportegyesületet szeretnének létrehozni, támogatni”. Németh Szilárdék tavaly nyáron ismertették, hogy mit terveznek a 10 hektáros sporttelep területén.

A látványtervek alapján nem is csak egy sportkomplexumról van szó, hanem gyakorlatilag egy komplett városrészről. És ez nem is akkora túlzás, felsorolni is nehéz, mi minden épülne vagy újulna meg Csepelen. Újjáépülne a Bajnokok Csarnoka, felújítanák a 12 ezres atlétikai és labdarúgó-stadiont, ráadásul a látványtervek alapján a lelátó végig fedett lenne (jelenleg csak a főlelátó az). Épülne még tanuszoda, sporthotel, három új sportcsarnok, kettő az edzésekre, egy pedig a versenyeknek. Itt kapna helyet a paralimpiai központ, és a sportbolt, fedett parkolóház, irodák mellett egy kápolna is szerepel a tervekben.

Forrás: Csepel SC Forrás: Csepel SC
Forrás: Csepel SC
Forrás: Csepel SC

De itt még nincs vége a fejlesztéseknek: szó van a nehézatlétikai- és fitneszcsarnok felújításáról és a Holland úti kajak-kenu telep újjáépítéséről. A felújításra váró és megépítendő épületek összterülete, a kültéri pályákkal és a sporttelepre tervezett ökotóval (igen, a tervek alapján az is lesz a csepeli sportkomplexumban) együtt több mint 70 ezer négyzetmétert tesz ki. Németh Szilárdék úgy számoltak, hogy 5-10 év kell a beruházás befejezéséhez, de az az elképzelés, hogy egyes létesítményeket már egy éven belül használatba vehetnének a csepeliek. Ezekhez a grandiózus tervekhez képest szinte eltörpül a nagy botrányt kiváltó birkózócsarnok.

Ábel Attila a Telexnek azt mondta, hogy a csepeli önkormányzatot nem tájékoztatták a tervekről, kerülőúton szerezték meg az arról szóló, belső használatú előterjesztést. A csepeli sportszervezeteknek sincs tudomásuk arról, hogy mi lesz a sportteleppel. „Gyakorlatilag az történt, hogy Németh Szilárd beszélte meg a terveit a saját szűk tanácsadói testületével – akik többnyire üzletemberek és ingatlanfejlesztők – és saját magával.” A csepeli alpolgármester információi szerint tavalyi árakon 52,5 milliárdba kerülne a fejlesztés megvalósítása. Az alakuló futballszakosztály, a tervezett fejlesztések miatt kerestük a Csepel SC-t és Németh Szilárdot is, de nem kaptunk választ tőlük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!