Egy olimpiai bajnokkal még az ellenzékinek hitt városokban is győzhet a Fidesz

2023. május 16. – 07:37

Egy olimpiai bajnokkal még az ellenzékinek hitt városokban is győzhet a Fidesz
Orbán Viktor és Kammerer Zoltán olimpiai és világbajnok kajakozó a Tokaji Vízitúra Központ átadásán 2018. június 14-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy papíron független, olimpiai bajnok kajakossal tudta leváltani a Fidesz az ellenzéket a gödi időközi polgármester-választáson. Kammerer Zoltán valószínűleg olyan szavazókat is meg tudott szólítani, akik nem szeretik a Fideszt, de a helyi kajakossal maximálisan tudtak azonosulni. Orbán Viktor már régen felismerte, hogy érdemes a sportolók népszerűségére építeni: Borkai Zsoltot négyszer választották Győr polgármesterének, Bebes István több mint húsz éve vezeti Körmendet, Schmitt Pál a köztársasági elnöki posztig jutott. Információnk szerint a kormánypártok már Gyurta Dániel népszerűségét is megmérték Budapesten, egy elismert sportolóval ugyanis sok esetben könnyebb győzni, mint egy pártpolitikussal.

Ismét a dobogó tetejére állhatott Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos. A vasárnapi időközi választáson nagy többséggel választották meg Göd új polgármesterének, miután az előző, korábban momentumos városvezető, Balogh Csaba februárban lemondott.

Kammerer papíron független jelöltként, logó nélkül indult, ám mindenki tudta, hogy valójában a Fidesz áll mögötte. „Szerettük volna, ha a városért mindig is elkötelezett olimpikon a Fidesz színeiben indul, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy pártpolitika felett álló jelöltként, a pártoktól függetlenül mérettesse meg magát. Döntését elfogadtuk és tiszteletben tartjuk” – írta Tuzson Bence, a Fidesz választókerületi elnöke és helyi országgyűlési képviselője a Facebookon márciusban, hozzátéve: Kammerer Zoltánt kiváló jelöltnek tartják, ezért a Fidesz nem indít ellene senkit, és megválasztása esetén mindenben támogatni fogja.

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos gyerekkora óta Gödön él, a város díszpolgára, és az elmúlt években finoman szólva sem rejtette véka alá a Fidesz iránti szimpátiáját. A 2019-ben megjelent életrajzi könyvének előszavát Orbán Viktor és Szijjártó Péter írta, de Tuzson Bence kampányába is beszállt a tavalyi parlamenti választás előtt.

Orbán: A nemzeti mezben pályára lépő sportolóknál fontosabb nem képzelhető el

A logót a hivatalos verzió szerint tehát Kammerer nem „kérte”, és a Fidesz politikusai sem vettek részt a kampányában, ám szemmel láthatóan komoly erőforrás és csapat állt mögötte, miközben ellenfelét, a korábban DK-s Szilágyi Lászlót a kormánypárti médiában igyekeztek lejáratni.

Kammerer polgármesteri elképzeléseiről, terveiről az égvilágon semmi nem derült ki a kampányban, és gondosan kerülte a Samsung egyre bővülő gödi akkumulátorgyárának kérdését is, amely a gödiek egyik legfőbb problémája évek óta. Kammerer megválasztása azért is lehet figyelemre méltó, mert a kormánypártok népszerűsége az akkumulátorgyár és a város iparűzési adóbevételeinek elvétele miatt finoman szólva sem túl magas Gödön, 2019-ben komoly győzelmet tudott aratni az ellenzéki összefogás. A mostani eredmény azonban azt mutatja: a Fidesz könnyen visszaszerezheti a vezetést azokon a településen, ahol az ellenzéki pártok nem tudnak együttműködni.

A kormánypárti sikert legalább három tényező alapozta meg:

  1. Az ellenzéki összefogás szétesett Gödön, és négy év civakodás után a választók már nem hiszik el nekik, hogy képesek vezetni a várost.
  2. Nem volt egy erős alternatíva, mint például Jászberényben a januári időközi választáson.
  3. Kammererrel meg tudták szólítani azokat is, akik nem szeretik a Fideszt.

Ez utóbbit mi sem mutatja jobban, mint hogy pár nappal a választás előtt többen is arról beszéltek a Telexnek Gödön, hogy pusztán szimpátia, Kammerer sportolói teljesítménye miatt szavaznak rá.

Orbánék nem először indítottak választáson visszavonult sportolót, a miniszterelnök világéletében előszeretettel mutatkozott sportolók között, és támaszkodott sportolók véleményére.

„Nagyapám úgy nevelt, hogy a nemzeti mezben pályára lépő sportolóknál fontosabb nem képzelhető el. Azt nézni kell, ismerni kell őket, mert ők mi vagyunk”

mondta a Nemzeti Sportnak Orbán pár évvel ezelőtt.

Mindez pedig jól leírja, hogy mi állt Kammerer támogatása mögött: az olimpiai bajnok sportolók képesek megteremteni azt az egységet egy településen vagy választókerületben, amit a pártpolitikusok nem tudnak. A hétköznapi embereken túlmutató sportolói teljesítményüket pártoktól függetlenül mindenki elismeri, és olimpiai eredményeiket minden magyar kicsit magáénak is érzi, így megvan a közösség érzése, a szimpátiát pedig már könnyen lehet szavazatokra váltani. Kammerer a mi fiunk, a mi olimpiai bajnokunk – gondolhatják a gödiek, ezt az érzést pedig egy pártpolitikus csak nehezen tudná megteremteni.

Kammerer Zoltán választási plakátja Gödön – Fotó: Bődey János / Telex
Kammerer Zoltán választási plakátja Gödön – Fotó: Bődey János / Telex

Nem kizárt, hogy a jövő évi önkormányzati választáson több, jelenleg ellenzéki vezetésű településen is sportolót vagy más, pártpolitikát eddig kerülő, közismert jelöltet indíthat a Fidesz.

Információnk szerint a kormánypártok Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó népszerűségét is megmérték Budapesten, ahol lázasan keresik Karácsony Gergely kihívóját.

Ha egy sportolót indítanak, és nem nyer, akkor a vereség nem a Fideszre ég rá, a győzelme esetén pedig a személyes népszerűsége magával húzhatja a pártét is. Míg Kammerer kampányában a függetlenséget igyekeztek hangsúlyozni, a sikerét már közös győzelemként ünnepelték vasárnap este a Fidesz politikusai és véleményvezérei a Facebookon, illetve a kormányhoz kötődő médiában.

Schmitt Pál plagizálás, Borkai Zsolt adriai orgia miatt mondott le

Nem ez volt az első olyan választás, ahol a Fidesz egy sportoló személyes brandjére, népszerűségére épített. Formálisan függetlenként indult a 2002-es főpolgármester-választáson Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, miközben mindenki tudta, hogy a Fidesz és az MDF áll mögötte.

„Nem véletlenül hangsúlyozom a függetlenségemet, ugyanis minden jóakaratú budapesti szavazataira számítok”

– magyarázta Schmitt akkor a Magyar Narancsnak. A főpolgármester-választást ugyan simán megnyerte Demszky Gábor, Schmitt viszont egy évvel később hivatalosan is belépett a Fideszbe. „Kihívásnak éreztem” – mondta egy tavalyi interjúban arról, hogy csatlakozott Orbánékhoz azután, hogy a Fidesz elvesztette az országgyűlési választást.

A 2004-es EP-választáson már a Fidesz listavezetőjeként és arcaként jutott be az Európai Parlamentbe, majd öt évvel később ismét a korábbi olimpiai bajnok vívóra építette a párt az EP-kampányát. Brüsszeli mandátumát Schmitt 2010-ben magyar képviselői helyre cserélte, majd pár hónappal később köztársasági elnöknek választotta a fideszes kétharmad.

„Ma Magyarországon olyan államfőre van szükség, aki az embereket közelíti, nem pedig eltávolítja egymástól. Ő sportolóként és sportdiplomataként megtanulta azt, ami ahhoz szükséges, hogy nagyon jó köztársasági elnök legyen”

– indokolta Borkai Zsolt, akkor még Fideszes országgyűlési képviselőként a HVG-nek, hogy miért szavaz Schmittre. Két évvel később azonban kénytelen volt lemondani a köztársasági elnök, miután kiderült, hogy a doktori disszertációja nagy részét egy az egyben átemelte, azaz plagizálta más, külföldi kutatók munkáiból.

Borkai Zsolt beszél a győri közgyűlés alakuló ülésén a városháza dísztermében 2019. november 7-én, aki másnap lemondott polgármesteri tisztségéről – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Borkai Zsolt beszél a győri közgyűlés alakuló ülésén a városháza dísztermében 2019. november 7-én, aki másnap lemondott polgármesteri tisztségéről – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Talán még csúnyábban ért véget az imént idézett Borkai Zsolt polgármestersége Győrben. A lólengésben 1988-ban olimpiai bajnoki címet szerző Borkai az 1994-es parlamenti választáson nem jutott mandátumhoz a MDF Győr-Moson-Sopron megyei listájáról, 2006-ban azonban a Fidesz színeiben polgármesternek választották Győrben, és utána még háromszor is ismételni tudott.

Ezek közül a legbravúrosabb győzelem alighanem a legutóbbi, 2019-es volt, amikor pár nappal a választás előtt nyilvánosságra kerültek a felvételek Borkairól, amint egy adriai jachton orgiázott egy ismert győri ügyvéd társaságában. A botrány ellenére is – részben a saját, részben a Fidesz népszerűsége miatt – megnyerte a választást, de pár nappal később lemondott, és a háttérbe vonult. Idén Borkai díszpolgári címre is felterjesztették.

„Ha nagyképűen is hangzik, azt gondolom, már csak olimpiai bajnokként is megérdemlem a díszpolgári címet. Nekem ez a szeretett városom, győri voltam, vagyok és leszek”

– mondta a jelölés után a Blikknek, végül azonban „csak” egy másik sportember, Szijjártó Péter részesült a kitüntetésben.

Egerszegit nem tudta megelőzni, az ellenzéki jelöltet igen

Mindössze 0,46 másodpercen múlt, hogy nem nyert aranyérmet Szabó Tünde 100 méteres hátúszásban az 1992-es barcelonai olimpián. A magyar sportoló Egerszegi Krisztina mögött másodikként nyúlt célba, csakúgy, mint egy évvel korábban a perthi vb-n és az athéni eb-n. A politikában már nincs ilyen pechje Szabónak, a legutóbbi két országgyűlési választáson egyéni mandátumot szerzett Nyíregyházán. Előtte évekig az országgyűlés ifjúsági és sport bizottságának tanácsadójaként, majd a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozott, 2015-ben sportért felelős államtitkárnak nevezték ki, tavaly óta pedig kormánybiztos.

Szintén a politikában lett sikeresebb Bebes István, a Körmend korábbi válogatott kosárlabdázója, aki több mint három évtizede lépett be a Fideszbe. Évekig önkormányzati képviselő volt a városában, majd négy cikluson át a Fidesz országgyűlési képviselője, és 2002 óta Körmend polgármestere, zsinórban öt választást nyert meg.

Kosárlabdázó volt a politikai pályafutása előtt Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, korábbi parlamenti képviselője is, míg az esztergomi választókerületben Völner Pál helyett induló Erős Gábor Kassai Viktor focibíró asszisztenseként vált korábban ismertté.

„Pécs előtt Vári Attilával óriási lehetőségek nyílnak”

– fogalmazott Orbán Viktor a Fidesz 2019-es kongresszusán két héttel az önkormányzati választás előtt. A Sydney-ben és Athénban olimpiai győztes vízilabdacsapat tagja, Vári Attila indult ugyanis a Fidesz jelöltjeként Pécsen, de ott nem jött össze a győzelem, simán kikapott az ellenzéki támogatással induló Péterffy Attilától.

Ugyancsak nem tudott nyerni a baloldal vidéki fellegvárának számító Szegeden Bartók Csaba korábbi válogatott kézilabdázó a 2022-es választáson. Hiába volt tagja a Szeged első bajnokcsapatának, ez még nem volt önmagában elég az MSZP-s Szabó Sándorral szemben. A Fidesz helyi elnöke tavaly és 2018-ban is vereséget szenvedett.

A Fidesz mellett más pártokban is feltűntek korábbi sportolók. A Jobbik országgyűlési képviselője volt az előző ciklusban Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó, míg tavaly óta Balassa Péter, a Szombathelyi Haladás volt focistája tagja a Jobbik-frakciónak.

A Nemzeti Sport Online korábbi gyűjtése szerint a rendszerváltás utáni első parlamentbe MDF-es színekben jutott be Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó, és az SZDSZ képviselője volt Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!