„Kammerer olyan szépen mosolyog a plakátokon” – Fidesz-logó nélkül is nyerhet az olimpiai bajnok kajakozó

2023. május 13. – 07:05

„Kammerer olyan szépen mosolyog a plakátokon” – Fidesz-logó nélkül is nyerhet az olimpiai bajnok kajakozó
Szilágyi László és Kammerer Zoltán választási plakátjai Gödön – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai bajnok kajakos, a települést hónapok óta vezető alpolgármester és egy esélytelennek tartott civil jelölt közül választhatnak a gödiek a vasárnapi időközi polgármester-választáson. Gödön pár hónappal a 2019-es győzelem után szétesett az ellenzéki összefogás, majd idén februárban lemondott a volt momentumos polgármester. Az időközi választáson pártlogó nem lesz a szavazólapon, de nyílt titok, hogy Kammerer Zoltán mögött valójában a Fidesz és a térség országgyűlési képviselője, Tuzson Bence áll.

„Szembe kellett néznem az igazsággal, […] nem tudok küzdeni a NER helyi és országos többsége ellen” – ezekkel a szavakkal mondott le Göd polgármestere, Balogh Csaba februárban. A volt momentumos városvezető szerint a Fidesz és a DK kollaborációja ellehetetlenítette az ő munkáját, a volt szövetségesei elárulták, amikor kiléptek a közös frakcióból, és megszűnt mögötte a többség.

Balogh mozgásterét nemcsak a konfliktusai és a képviselő-testület szűkítette le erősen. A kormány 2020-ban különleges gazdasági övezetnek minősítette Gödöt a Samsung folyamatosan bővülő akkumulátorgyára miatt, így a vállalat iparűzési adóját a város helyett a vármegyei önkormányzat kapja meg. Göd ezzel elvesztette a bevételeinek nagy részét, és kiszolgáltatottabbá vált a fideszes többségű vármegyei önkormányzatnak.

A 2019-es választáson az ellenzéki pártszövetség nagy többséggel leváltotta a Fideszt Gödön Balogh Csaba vezetésével, ám alig fél évvel később szétesett az összefogás, és ma már valószínűleg senki nem emlékszik vissza szívesen a közös győzelemre. A polgármester korábban kezdeményezte a képviselő-testület feloszlatását, ám azt nem szavazta meg a testület, így végül Balogh egyedül távozott. Utódjának a szétzilált testület mellett az agglomerációs településeket jellemző túlzsúfoltsággal és a Samsung akkumulátorgyárával is kezdenie kell valamit, amely megkeseríti a gödiek életét.

A Fidesz kiváló jelöltnek tartja Kammerert, de állítólag ő ragaszkodott a függetlenségéhez

Míg négy éve a Fidesz és az akkor először összeálló ellenzéki pártszövetség csatájáról szólt a választás Gödön, az időközi polgármester-választáson már egyetlen pártlogó sem lesz a szavazólapon. Igaz, logó nélkül is mindenki tudja, hogy a hivatalosan függetlenként induló Kammerer Zoltán mögött valójában a Fidesz áll.

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos gyerekkora óta Gödön él, és a város díszpolgára, az elmúlt években pedig finoman szólva sem rejtette véka alá a kölcsönös szimpátiáját a Fidesszel. Életrajzi könyvének előszavába Orbán Viktor és Szijjártó Péter is írt, de a Facebook-posztok szerint Tuzson Bencével, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével is igen jó kapcsolatot ápol, még Tuzson kampányába is beszállt a tavalyi parlamenti választás előtt:

Tuzson sem titkolta a mostani időközi előtt, hogy kinek szurkol. „Szerettük volna, ha a városért mindig is elkötelezett olimpikon a Fidesz színeiben indul, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy pártpolitika felett álló jelöltként, a pártoktól függetlenül mérettesse meg magát. Döntését elfogadtuk és tiszteletben tartjuk” – írta a Fidesz választókerületi elnöke a Facebookon. Mint fogalmazott, Kammerer Zoltánt kiváló jelöltnek tartják, ezért a Fidesz nem indít ellene jelöltet.

„Meggyőződésünk, hogy az ízig-vérig gödi Kammerer Zoltán rendkívül jó polgármester lenne, megválasztása esetén mindenben segíteni és támogatni fogjuk munkáját.”

Kammerer azt ígéri, hogy lezárja a kudarcos múltat, és lendületbe hozza Gödöt az elmúlt évek konfliktusai után. „Eddig azért küzdöttem, hogy Magyarországnak dicsőséget szerezzek, most azért fogok dolgozni, hogy Göd is egy győztes város legyen. Irány a dobogó teteje, hajrá, Göd!” – jelentette be az indulását.

A polgármesteri terveiről, elképzeléseiről azóta sem tudtunk meg ennél többet, a Facebook-bejegyzései leginkább arról szólnak, hogy sportolókkal, döntéshozókkal, és gödi vállalkozókkal, civilekkel folytat fontosnak tűnő megbeszéléseket. Ha hivatalosan nem is a Fidesz a jelölőszervezete, az biztos, hogy óriási erőforrások vannak a kampányában. Szinte nem találni olyan villanyoszlopot Gödön, amelyre ne az ő plakátját tették volna ki, szórólapjai minden gödi postaládába eljutottak,

a Facebookon pedig alig két hónap alatt már több mint 1,87 millió forintot költött el hirdetésekre.

Csak viszonyításképp az ellenfeleiről: Szilágyi László 94,5, míg Rataj András 65,7 ezer forintért hirdetett ez idő alatt a Facebookon.

Ilyen mennyiségű hirdetés és megjelenés mellett Kammerer kampánycsapata már azt sem érezte fontosnak, hogy szerepeljen az önkormányzati lap választási mellékletében, és a polgármester-jelölti vitára sem ment el. Mi is hiába kértünk tőle személyes találkozást emailben, nem reagált a levelünkre.

Kammerer szerint olyan fárasztó a kampány, mint az olimpiai készülés

A kampány azonban nagyon úgy tűnik, működik, pár nappal a választás előtt nem találkoztunk Gödön olyan emberrel, aki ne őt tartaná a vasárnapi választás fő esélyesének. „Kammerer szimpatikus, olyan szépen mosolyog a plakátokon” – mondta Urbán Lászlóné a Telexnek a helyi posta előtt. Családjával nemrég a Jászságból költözött Gödre, és az az érzése, hogy az utak itt rosszabb állapotban vannak, és minden tiszta gaz. „Csaba nem tudott elérni semmit” – mondta a februárban lemondott polgármesterről a középkorú nő. Abban bízik, hogy majd „a politika Kammerer mögé áll”, és akkor jobban fejlődhet a város.

Más is arról beszélt, hogy Kammerer Tuzson támogatásával várhatóan több pénzt tud hozni a városba, mint a kormánnyal hadakozó Balogh Csaba. A legtöbben azonban nem ilyen megfontolásból, hanem pusztán szimpátia, Kammerer sportolói múltja miatt szavaznak rá vasárnap. „Igazi sportember, gyerekkora óta ismerem” – mondta a postához érkező János, akinek a szimpátián túl nincsenek nagy várakozásai a választás előtt.

„Egyiktől sem várok én semmit, minden el van baszva”

– mondta legyintve. Nem volt ezzel a véleménnyel egyedül, többen annyira kiábrándultak mostanra a helyi és a nagypolitikából, hogy el se mennek szavazni.

Kammerer Zoltán kampányol Gödön – Forrás: Kammerer Zoltán / Facebook
Kammerer Zoltán kampányol Gödön – Forrás: Kammerer Zoltán / Facebook

A Fidesz szimpatizánsai azonban a logó és a narancssárga színek nélkül is pontosan tudják, kit kell támogatniuk. A kormánypártra szavazó Zoltán arról beszélt lapunknak, hogy őt nem zavarja a Fidesz-logó hiánya, mert így olyanok is támogathatják Kammerert, akik egyébként valamilyen oknál fogva nem szeretik a Fideszt. Kérdésünkre azt elismerte, hogy

a pár éve visszavonult kajakosnak semmilyen önkormányzati vagy városvezetői tapasztalata nincs, de szerinte hamar bele lehet tanulni a polgármesterségbe.

A TV2 reggeli műsorában Kammerer azt mondta, már régóta kacérkodott a gondolattal, hogy részt venne Göd közéletében. Miután visszavonult az aktív sporttól, és több időt töltött a városban, azt tapasztalta, hogy „nagyon nem mennek jól a dolgok”, és látta, hogy „valamit tenni kell”. Azt szeretné, hogy újra olyan rend legyen a városban, mint ami az ő gyermekkorában volt, és a képviselő-testületben is rendet vágna, hogy irányba evezzenek. A kampányról azt mondta, hogy pont olyan fárasztó, mint az olimpiai készülés, de bízik benne, hogy „a hit, az alázat, a rengeteg munka meghozza a gyümölcsét”.

A Fidesz nem először támogat látszólag a háttérből papíron független polgármesterjelöltet, bár Jászberényben az év elején nem jött be ez a taktika. Az sem számít újdonságnak, hogy Orbánék visszavonult sportolót segítenek a közéletbe: Borkai Zsolt tornász évekig volt Győr polgármestere, míg Schmitt Pál vívó egészen a köztársasági elnöki posztig jutott. 2019-ben Pécsen Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázót indította a Fidesz, sikertelenül. Most egy helyben ismert, papíron független sportolót próbálnak ki Gödön.

Korábban a DK jelöltje volt, ma már nem kér a pártokból Szilágyi László

Kammerer kihívója, Szilágyi László egészen más kampányt folytat. Balogh Csaba februári lemondása óta alpolgármesterként ő vezeti a várost. Ennek megfelelően azt igyekszik megmutatni a kampányban, hogy készen áll a polgármesterségre, megvan hozzá a vezetői, szakmai képessége, és az elmúlt hónapokban fideszes háttér nélkül is sorra nyerte meg a pályázatokat a városnak. Alpolgármesterként azért nem hagyna ki egyetlen átadást vagy kátyúzást sem. „Elkészült. Göd épül, szépül” feliratú táblával pózol a kampányban, ahol csak lehet:

Szilágyit a DK jelöltjeként választották be a testületbe 2019-ben, de azt mondja, soha nem volt tagja a pártnak, csak felkérték, hogy induljon el abban az egyéni körzetben, ahol a Samsung akkumulátorgyára is van. Állítja, 2020-ban megszüntette a kapcsolatot a DK-val, és a többi pártot is kifejezetten arra kérte az időközi választás előtt, hogy maradjanak távol a kampánytól, mert sem ő, sem a gödiek nem kérnek most a pártpolitikából. Az a hátránya ugyanakkor megvan – ismerte el –, hogy így nincsenek nagy erőforrásai a kampányban.

„Kis pénz, kis foci, jóval nehezebbek így az esélyeim a fideszes gőzhengerrel szemben”

– mondta Szilágyi, aki a polgármesteri irodában fogadott minket.

Mióta tavaly áprilisban alpolgármesternek nevezték ki, elmondása szerint egyfajta hídszerepet igyekszik betölteni a testületben. „Ennél az asztalnál nagyon sok megbeszélést szoktam tartani a képviselőkkel, hogy ügyek mentén előrébb jusson a város.” Azt mondja, az előterjesztések többsége Balogh februári lemondása óta már úgy került a képviselő-testület elé, hogy előtte túl vannak az összes egyeztetésen és tárgyaláson, ezt a kompromisszumkereső gyakorlatot folytatná polgármesterként is.

Szilágyi állítása szerint többször is jelezte Tuzson Bencének, hogy szeretne együttműködni, abban bízik, hogy az esetleges győzelme után jó kapcsolatot tud kialakítani a város országgyűlési képviselőjével. Azt ugyanis nem szabad szerinte elfelejteni, hogy a pénz a magyar államnál, illetve leginkább Pest vármegyénél van, mióta Gödtől elvették az iparűzési adót a különleges gazdasági övezettel.

„Mi nem tehetjük meg azt, hogy rossz viszonyt ápolunk azzal, akinél a kincsesláda kulcsa van” – fogalmazott Szilágyi, aki szerint nem igaz, hogy a várost az ellenzéki vezetés miatt büntetnék: tavaly 900 millió forint uniós támogatást kaptak, és több mint 400 millió forint fejlesztési forrást nyert el a város Pest vármegyétől.

 Szilágyi László – Fotó: Bődey János / Telex
Szilágyi László – Fotó: Bődey János / Telex

„Magyarországon is volt kiegyezés annak idején, most már a gödiek is szerintem a kiegyezéshez szeretnének eljutni – mondta, hozzátéve: a Samsunggal is keresi a kapcsolatot. – A Samsung-gyár itt van, itt is fog maradni, ezzel nem tudunk már mit tenni, de el kell érnünk, hogy a törvényeket tartsa be a cég, és minél több forrással járuljon hozzá a város működéséhez.”

Azt elismerte, hogy polgármesterként sem lenne sok lehetősége vagy jogköre az akkumulátorgyár megfékezésére, de hisz a tárgyalásban, és a szabálytalanságokat is jelzi a hatóságoknak. Mint mondta, tavaly nyár óta folyamatosan mérik az akkugyár zajterhelését, és a gyár minden második nap átlépi a törvényben előírt határt. Azt látja ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban a Samsung is változtatott a stratégiáján, új kapcsolattartót vettek fel decemberben, aki a korábbiaknál aktívabban tartja a kapcsolatot az önkormányzattal és a városi intézményekkel.

A civilek szerepvállalását sürgeti Rataj András

Nemcsak a veszélyt, hanem lehetőséget is lát a Samsung gödi akkugyárában a harmadik polgármesterjelölt, Rataj András. „Nem hiszem, hogy a Samsungot innen el lehet kergetni, vagy egyik napról a másikra úgy döntenek, hogy leállnak” – mondta a Telexnek Rataj, akivel a gödi Duna-parton találkoztunk.

A megoldás szerinte az lehet, ha valamilyen megállapodást, kompromisszumot köt az önkormányzat a gyárral a város fejlesztése érdekében.

Az első és legfontosabb lépésnek azt tartaná, hogy felmérjék a Samsung távlati hatásait a város fejlődésére, és kijelöljék a stratégiai irányokat.

Rataj közel húsz éve civilként vesz részt Göd életében, választáson azonban most indul először. Korábban egy multinacionális pénzügyi vállalat felsővezetőjeként dolgozott, a rendszerváltás után pedig Bécsben volt diplomata. A korábbi, fideszes városvezetés alatt előbb a város kommunikációs cégét vezette, majd a városgazdálkodási cég ügyvezetője volt a 2019-es váltásig. Az alapvető problémát ő abban látja, hogy egy 5-8 ezer fős kisvárosnak megfelelő módszerekkel, többnyire kézi vezérléssel irányították eddig Gödöt. „Ezt az irányítási modellt kellene felváltani egy hatékonyabb módszerrel, jobban leosztani a döntéseket, és nagyobb hatáskört adni az alacsonyabb szintekre is” – magyarázta lapunknak.

Rataj András – Fotó: Bődey János / Telex
Rataj András – Fotó: Bődey János / Telex

Nem számít arra, hogy vasárnap polgármesternek választják, úgy fogalmazott: az indulását inkább jelzésértékűnek szánja.

„Azt szeretném, hogy a helyi, lokálpatrióta civilek álljanak föl, és vállaljanak ők is szerepet, mert ezzel tudunk magunkért a legtöbbet tenni.”

Rataj egyéni képviselőként is elindul, ugyanis Balog Csaba távozása előtt pár héttel lemondott a város 5. egyéni körzetében megválasztott, korábbi LMP-s önkormányzati képviselő, Hlavács Judit is. A megüresedett képviselői helyért jóval nagyobb tolongás van, mint a polgármesteri székért: hat jelölt közül választhatnak a körzetben lakók. Rataj mellett Kammerer és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Oroszki Ádám is elindul. Bár korábban arról volt szó, hogy polgármester-jelölt is lesz, végül csak a képviselői helyért száll versenybe Orosz Mihály Zoltán, Érpatak egykori szélsőséges rendpárti polgármestere, akinek az indulásáról itt írtunk bővebben.

Gyurcsány és Fekete-Győr kezet fogott, Gödön azonban nem csitultak a kedélyek

2019-ben Göd volt azon kevés vidéki kisvárosok egyike, ahol az ellenzéki pártszövetség nagy többséggel le tudta váltani a Fideszt. A tizenkét fős testületben nyolc képviselője lett az ellenzéknek és négy a Fidesznek. Alig fél év telt el azonban, és szétesett az összefogás: a nyolcfős frakció kettévált. Négyen kiléptek a közös frakcióból és újat alakítottak, így három négyfős frakció maradt a testületben.

A kiválás után az új frakció a kormánypárti képviselőkkel közösen lényegében rögtön „kiskorúsította” a polgármestert egy rendelettel, majd nem sokkal később a DK, az LMP, a Jobbik és a Fidesz képviselőiből álló testületi többség két hétre felfüggesztette a polgármestert a hivatalából, augusztusban pedig ezt újabb 30 nappal meghosszabbították. A bíróság később Baloghnak adott igazat, és visszamenőleges hatállyal érvénytelenítette a polgármester felfüggesztését.

Balogh a konfliktus után többször is megpróbálta leváltani a két alpolgármesterét: az LMP-s Fülöp Zoltánt és a DK-s Lőrincz Lászlót. A javaslatot azonban a testület napirendre sem vette. Novembertől aztán a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzeti szabályozás alapján a polgármester már a testület nélkül dönthetett a két alpolgármester menesztéséről. A bíróság később azonban úgy ítélte meg, hogy Balogh visszaélt a veszélyhelyzeti felhatalmazással, és jogerősen is elmarasztalta tavaly a polgármestert.

A helyzet akkor mérgesedett el igazán, amikor a DK közzétett egy hangfelvételt 2020 nyarán, amelyen szerintük Balogh arról beszélt, hogy a Momentum országos vezetésével egyeztetve le akarja váltani a szövetséges pártok (LMP és DK) alpolgármestereit, és helyettük a Fidesz önkormányzati képviselőjét nevezné ki alpolgármesternek a városban. A Momentum ezt később egy másik felvétellel cáfolta, és azt állította, hogy a DK hangfelvétele manipulált.

A konfliktus országos szintre jutott, végül a Momentum akkori elnöke, Fekete-Győr András és Gyurcsány Ferenc személyesen kötött békét a Balatonon.

A DK kizárta Lőrincz László alpolgármestert, Szilágyi László pedig állítása szerint megszakította a kapcsolatot a párttal.

A gödi közéletben azonban nem lett béke. Az ellenzéki képviselők diktatórikus vezetési stílussal, hivatali visszaéléssel és a testület megtévesztésével vádolták Balogh Csabát, aki szerint viszont az egykori szövetségesei elárulták, és a Fidesszel együtt olyan döntéseket szavaztak meg, amelyek a Samsung pozícióját erősítették, őt pedig gyengítették.

Bármelyik jelöltet is választják meg polgármesternek május 14-én, nem lesz egyszerű dolga, ugyanis nem lesz mögötte többsége a képviselő-testületben, a jövő évi választásokig így folyamatos kompromisszumokkal, tárgyalásokkal hozhat csak döntéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!