Szétesett az ellenzéki összefogás Gödön, lemondott Balogh Csaba polgármester

2023. február 10. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Leteszem a lantot. Mélységes fájdalommal, de úgy kellett döntenem, hogy nem folytatom tovább polgármesteri pályafutásomat” – péntek délután Facebook-videóban jelentette be Balogh Csaba gödi polgármester, hogy lemond.

Arról beszél a volt momentumos polgármester, hogy szembe kellett néznie az igazsággal: nem tud küzdeni „a NER helyi és országos többsége ellen”. A képviselő-testületet nem tudja egyedül feloszlatni, a kormányhivatal pedig szerinte a testületben többségbe került „DK-LMP-Fidesz keze alá dolgozik”.

„A munkámra büszke vagyok, mert a körülmények ellenére minden tőlem telhetőt megtettem. Mostanra már a Fidesz és a velük kollaboráló helyiek teljesen kiüresítették a hatásköreimet” – mondta a ma már függetlenként politizáló Balogh, aki tavaly májusban lépett ki a Momentumból.

Szerinte elárulták azok az ellenzéki képviselők, akik kiléptek a közös frakcióból, és a Fidesszel szövetkezve elkezdték ellehetetleníteni. Úgy fogalmazott: az ex-DK-s képviselők bebizonyították, hogy „bár országosan legorbánellenesebbnek tartják magukat, valójában itt helyben bármilyen alkuba belementek a Fidesszel.” Ez is azt mutatja szerinte, hogy addig nem lesz esélye az ellenzéknek a Fidesszel szemben, amíg a DK is ott van a rendszerben.

Hosszasan sorolta Balogh a videóban, hogy a DK és a Fidesz szövetsége hogyan nehezítette az ő munkáját az elmúlt négy évben.

„Már évek óta nem reménykedem abban, hogy valódi akadályt jelenthetek a gödi ármánykodóknak, de úgy gondolom, hogy legalább megnehezíthettem a dolgukat”

– tette hozzá.

Sokáig abban reménykedett, hogy a következő, 2024-es választás előtt már ő válogathatja ki a képviselőket, akikkel végrehajthatja a terveiket. Mára azt látja azonban, hogy „a NER módszeresen kikészíti a becsületes embereket, mindig pont akkora létszámban, hogy ne tudjunk érdemben felszólalni ellenük.”

Azt is mondta, nem vállal tovább politikai szerepet, de támogatja azokat, akik kiállnak amellett, hogy megszűnjön a különleges gazdasági övezet és a Samsung garantálja a gyár biztonságos működését. „Most hátralépek mint politikus, de civilként folytatom tovább” – folytatta. Civilként a Fidesz és a DK engedélye nélkül pert indíthat azok ellen, akik megérdemlik, és nem kell magyarázkodnia amiatt, hogy mi folyik a Samsungban.

„Civilként végre kimondhatom azt, hogy Magyarországon és Gödön nem működik a demokrácia és az önkormányzatiság”

– jelentette ki Balogh. „Ha tényleg szeretnénk ezeket helyreállítani, akkor az egész NER-t, Fidesszel és DK-val le kell tudnunk váltani.”

Időközi polgármester-választás lesz

Alig egy évvel az önkormányzati választás előtt így időközi polgármester-választás lesz Gödön. A helyi választási bizottságnak a lemondástól számított százhúsz napon belülre kell kitűznie az időközit, a szavazás napjának a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie.

Ez azt jelenti, hogy legkorábban április végén tarthatják meg a választást.

Várhatóan nem csak polgármestert választanak majd, miután január végén lemondott a város 5. egyéni körzetében megválasztott – a polgármesterrel máig szövetséges – volt LMP-s önkormányzati képviselő, Hlavács Judit. Döntését ő is azzal indokolta, hogy nem szeretne hozzájárulni a demokrácia és az önkormányzatiság, valamint az ellenzéki városvezetés látszatának fenntartásához. Szerinte ugyanis nincs demokrácia ma Magyarországon, és Gödön nem a Fidesz ellenzéke vezeti a várost.

„A gödi képviselő-testületben – véleményem szerint – nem a város érdekében születnek a döntések, amit nem tudok megakadályozni. Bár nem szavazom meg őket, én nem tudok úgy képviselő lenni, hogy ne érezzek személyes felelősséget és szégyent miattuk, a szélmalomharcba viszont belefáradtam” – fogalmazott bejegyzésében.

Pereskedés, hangfelvétel, akkumulátorgyár

Az ellenzéki pártszövetség Balogh Csaba vezetésével 2019 októberében leváltotta a Fideszt Gödön, ám alig fél évvel később szétesett az összefogás, és a nyolcfős frakció kettévált. Két alpolgármester, valamint egy DK-s és egy jobbikos képviselő kilépett a közös frakcióból, és új frakciót alakított, így három négyfős frakció maradt a testületben.

A kiválás után az új frakció a kormánypárti képviselőkkel közösen lényegében rögtön „kiskorúsította” a polgármestert azzal a rendelettel, amely alapján a korábbi tizenötmillió helyett már csak kétszázezer forintról dönthet a közgyűlés hozzájárulása nélkül. Sőt, nem sokkal később a DK, az LMP, a Jobbik és a Fidesz képviselőiből álló testületi többség

két hétre felfüggesztette a polgármestert a hivatalából, majd augusztusban újabb 30 nappal meghosszabbították azt.

A bíróság később Baloghnak adott igazat, és visszamenőleges hatállyal érvénytelenítette a polgármester felfüggesztését.

Balogh a konfliktus után többször is megpróbálta leváltani a két alpolgármesterét: az LMP-s Fülöp Zoltánt és a DK-s Lőrincz Lászlót. A javaslatot azonban a testület napirendre sem vette. Novembertől aztán koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzeti szabályozás alapján a polgármester már a testület nélkül dönthetett a két alpolgármester menesztéséről. A bíróság később azonban úgy ítélte meg, hogy Balogh visszaélt a veszélyhelyzeti felhatalmazással, és jogerősen is elmarasztalta tavaly a polgármestert.

A feszültség akkor mérgesedett el igazán, amikor a DK közzétett egy hangfelvételt 2020 nyarán, amelyen szerintük Balogh arról beszélt, hogy a Momentum országos vezetésével egyeztetve le akarja váltani a szövetséges pártok (LMP és DK) alpolgármestereit, és helyettük a Fidesz önkormányzati képviselőjét nevezné ki alpolgármesternek a városban. A Momentum ezt később egy másik felvétellel cáfolta, és azt állította, hogy a DK hangfelvétele manipulált. A konfliktus országos szintre jutott, végül a Momentum akkori elnöke, Fekete-Győr András és Gyurcsány Ferenc személyesen is kötött békét a Balatonon. A helyi DK-s képviselők azonban ezután felfüggesztették a párttagságukat, és továbbra sem lett béke a városban.

Frissítés: A DK cikkünk megjelenése után közleményben jelezte, hogy 2020 augusztusában megszűnt a párt képviselete a gödi önkormányzatban. Szilágyi László kilépett a pártból, Lőrincz László alpolgármestert pedig kizárták.

Az ellenzéki képviselők diktatórikus vezetési stílussal, hivatali visszaéléssel és a testület megtévesztésével vádolták a polgármestert, aki szerint viszont a DK, az LMP és a Jobbik képviselői a Fidesszel együtt olyan döntéseket szavaztak meg, amelyek a Samsung pozícióját erősítették.

Gödön évek óta megy a küzdelem az akkumulátorgyár miatt, legutóbb múlt héten volt lakossági fórum, ahol mi is ott voltunk. A Samsung a lakossági tiltakozás ellenére bővítené üzemét a városban, a növekedéssel viszont a problémából is egyre több lett. A gyár miatt ki kellett vágni az egyik helyi erdőt, a gépek egy része pedig olyan hangos, hogy a környéken élők nem tudnak tőle aludni. A folyamatos bővülés közben a gyár épületei elérték a lakóövezet határát, ami miatt a korábban falusias, pihenőövezetnek számító Göd Újtelep a helyiek szerint gyakorlatilag élhetetlen lett.

Szintén rendszeresen felmerülő probléma, hogy működése során a Samsung fütyül a jogszabályokra, nem tartják be sem a munkavédelmi, sem a katasztrófavédelmi, sem az iparbiztonsági, sem az építési szabályokat. Ezek miatt a céget rendszeresen megbírságolják, de a szabálysértéseket nem számolják fel, 2021 novemberében pedig egy munkás meg is halt a gyárban szerzett súlyos fejsérülések miatt.

A kormány azzal segítette a Samsung terjeszkedését, hogy a gyár környezetét különleges gazdasági övezetté minősítette. A döntéssel elvonta Göd iparűzési adóját, és a fideszes többségű megyei önkormányzathoz irányította. A város és a polgármester mozgásköre így alaposan beszűkült, részben ez is vezetett Balogh mostani lemondásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!