Juhász Péter a Kutyapárt polgármesterjelöltjeként indul az V. kerületben

2023. december 20. – 16:19

Juhász Péter a Kutyapárt polgármesterjelöltjeként indul az V. kerületben
Juhász Péter még 2018-ban az Együtt elnökeként – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Kétfarkú Kutya Párt polgármesterjelöltjeként indul a budapesti V. kerületben, a Belvárosban Juhász Péter, az egykori Együtt párt volt elnöke.

A Kutyapárt közleménye szerint Juhász kereste meg őket az ötlettel, ők pedig szívesen támogatják, hiszen ők „nem láttak más ellenzéki képviselőt az elmúlt évtizedben, aki ennyit próbált volna tenni a helyi korrupció ellen, és ilyen mélységben ismerné a kerület problémáit”. Mint írják, a helyi ellenzéki képviselők valamiért „észre sem vették”, mi történik a Belvárosban az ingatlanokkal, egészen addig, amíg Juhász ott képviselő nem lett 2014-ben: az ingatlanokat előbb bérbe adják, majd azokat pár hónappal később hatalmas kedvezménnyel vásárolhatják meg a bérlők. (A „belvárosi módszerről” itt írtunk bővebben.)

Juhász egyszer egyébként már próbálkozott a V. kerületben: 2014-ben is indult a polgármesteri posztért a Belvárosban, de alulmaradt, és a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter nyert, aki azóta is a kerület polgármestere. Juhász a kompenzációs listáról jutott be a kerületi képviselő-testületbe, így önkormányzati képviselő lett belőle.

Az V. kerület nehéz terepnek számít az ellenzéknek, Szentgyörgyvölgyi előtt két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. Erről a Kutya Párt a közleményében most azt írja, a kerület szerintük nyerhető, például azért, mert az ellenzéki Csárdi Antal több szavazatot kapott az országgyűlési választáson, mint a fideszes induló.

A Belvárosban már van bőven induló: a Momentum Kerpel-Fronius Gábor jelenlegi főpolgármester-helyettest indítja a kerületben, és az ellenzék helyi frakcióvezetője, Kovács Alex Gábor is bejelentette már, hogy a helyi ellenzéki képviselők támogatásával elindul a polgármesteri székért 2024-ben. De mellettük még a Mi Hazánk is indít saját jelöltet: Szikora Istvánt, akinek fő célja, hogy megvédje a magyarok otthonát és életterét a kerületben.

A Kutya Párt be is szólt majdnem mindegyiküknek. Szerintük Kerpel-Froniust a Momentum „ejtette le ide”, és ő túl „kompromisszumkereső”. De „biztosak abban, hogy a főváros egyik legkorruptabb kerületében, Rogán Antal helyi embereivel megküzdeni és vezetni a kerületet sokféle készségre lehet szükség, de kompromisszumkészségre a legkevésbé. De Kerpel-Froniusszal van egy nagyobb probléma is, nevezetesen, hogy az ember három mondatot nem tud mondani arról, hogy ő végül is mit is csinált az elmúlt négy és fél évben Budapesten alpolgármesterként”.

Kovács Alexről pedig azt írják, ő „nemcsak megszavazta a kerület ingatlanvagyonának kijátszását lehetővé tevő helyi rendeletet, de ő maga is haszonélvezője volt. 26 évesen, helyi önkormányzati képviselőként jutott hozzá egy Falk Miksa utcai 82 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz 50 százalék kedvezménnyel”. Kovács Juhász indulására röviden annyit reagált, „viccnek jó, politikának felelőtlenség”, mert az indulásukkal szerinte „veszélybe sodorják a Fidesz leváltásának esélyét”. Ehhez példaként a 2022-es országgyűlési választások listás szavazatainak eredményeit hozta: ebből azt látni, hogy a Fidesz 5078 szavazatot kapott, az összellenzék 5002-t, a Kutyapárt pedig 621-et. Kovács szerint tehát a Kutya Párt szavazatokat vihet így el a Fidesz javára. Ő maga előválasztást akarna.

Juhász a Telexnek a mostani indulásáról röviden azt mondta, a korábbi, 2014-es választási veresége sem tartja vissza az újrázástól. Azért a Belvárosban indul, mert évekig dolgozott a kerületben, például az ingatlanügyek felderítésén. A jelenlegi ellenzéki munkával pedig nem elégedett, pedig „Rogán kerületéről van szó, itt állni kell a sarat”.

Juhász Péter 2013-tól, az Együtt nevű párt megalakulásától előbb annak társelnöke, majd 2017-től elnöke volt. Időközben lemondott a kerületi képviselőségről, mert a pártelnöki feladataira és az országos politikára akart koncentrálni. A 2018-as országgyűlési választáson viszont nemcsak a bejutási küszöböt, de még az 1 százalékot sem érték el, így aztán az Együtt elnöksége lemondott, a párt pedig megszűnt. A 150 millió forintos állami kampánytámogatásuk visszafizetéséhez gyűjtést indítottak, a választások után három hónappal pedig már törlesztették is a tartozásukat.

Közben a kormánymédia több lejáratókampányt is indított Juhász ellen. 2018-ban az Origo cikkei például arról szóltak, hogy Juhász bántalmazta, begyógyszerezte, bezárta volt élettársát és gyerekei anyját. Mindezt 26 cikkben. Juhász személyi jogi pert indított az Origo és az azt kiadó Mediaworks ellen, a bíróság pedig arra jutott, az Origo 26 különböző cikkben megsértette Juhász jó hírnévhez, továbbá magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő személyiségi jogát. Idén júniusban a portál egy bejegyzésben, de 26 bekezdésben igazította helyre a korábbi hazugságait.

Még 2016-2017-ben a TV2 Portik Tamás olajbűnözővel hozta hamisan kapcsolatba Juhászt, a bíróság őket is helyreigazításra kötelezte. A Tények viszont a 16 hazugságból csak néhányról tett említést. Állításuk szerint azért voltak képtelenek a helyreigazítást teljes egészében közölni, mert arra nem lett volna elég műsoridő. Így hiába van jogerős ítélet, a csatorna azóta sem közölte az összes helyreigazítást. Az ügyben még idén októberben is újabb 500 ezer forintos bírságot kapott a TV2.

Juhász a politikai karrierje után vloggerként kezdett tevékenykedni, csinált videót például Kósa Lajos és a csengeri örökösnő ügyéről is. Mostanában pedig verseket és költőkkel készített interjúkat oszt meg a platformjain.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!