Első fokon húsz év fegyházra ítélték Portik Tamást

2023. június 16. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Fokozott biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg Portik Tamás büntetőperének tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken – írja a Blikk. A tárgyaláson Portik Tamás személyesen is megjelent.

Frissítés 12:30:

Az MTI beszámolója szerint a törvényszék első fokon húsz év fegyházbüntetésre ítélte Portik Tamást az 1996-os ügetői merénylet és gyermekkori barátjának 1999-es meggyilkolása ügyében. A másodrendű vádlott, K. Gábor 14 év fegyházbüntetést kapott.

A bíróság szerint Portik Tamás bízta meg Tanyi Györgyöt, hogy ölje meg a hajtóként dolgozó Lakatos Csabát még 1996-ban. A bíróság ebben az ügyben felbujtóként, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek Portik Tamást.

A törvényszék szerint ugyancsak Portik Tamás adott megbízást 1999-ben gyermekkori barátjának, Gyüre Józsefnek a megölésére. A férfit a per másodrendű vádlottja, K. Gábor lőtte le, őt ezért 14 év fegyházbüntetéssel sújtották. A bíróság Portik Tamást ebben az ügyben felbujtóként elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek, és halmazati büntetésül húsz év fegyházbüntetésre ítélte.

Korábban írtuk:

A Blikk beszámolója szerint a tárgyalóterem előtt TEK-esek állnak, akik mobil biztonsági kapukat szereltek fel, valamint átnézik a táskákat, bekapcsoltatják a laptopokat, szétszedik a kamerákat.

A Fővárosi Főügyészség 2021 nyarán emelt vádat egy 1999-ben elkövetett gyilkossági ügyben. A gyilkosság tényleges elkövetőjére és a gyilkosság felbujtójaként Portik Tamásra egyaránt életfogytig tartó fegyházbüntetést kér az ügyészség.

Portik Tamás elvezetik az ellene és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper első tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Portik Tamás elvezetik az ellene és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper első tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Portik az 1990-es évek közepétől egy bűnelkövetői csoportot szervezett maga köré, amelyet ő irányított, és a tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait. A vád szerint a gyilkosság áldozata, Gyüre József is ennek a bűnelkövetői csoportnak a tagja volt. Gyüre József volt, akit a nyolcvanas években egy telefonfülke-fosztogató banda főnökeként ismertek, ennek a bandának az akkor még tinédzser Portik Tamás is tagja volt a nyolcvanas években.

1999-ben megromlott közöttük a korábbi baráti viszony, ezért Portik megbízta két társát, hogy öljék meg Gyürét. 1999. április 25-én Budapest XI. kerületében, a Karinthy úton lévő egyik albérletben gépfegyverrel ölték meg a 36 éves férfit.

Az elkövetőt, az 52 éves K. Gábort 2021 februárjában vették őrizetbe.

A pénteken kezdődő tárgyaláson Portik személyesen is megjelent, amire régen volt példa, korábban rendszerint csak videón jelentkezett be. A Blikk úgy tudja, azért nem a BV műveleti egységének kommandósai biztosítják a tárgyalást, hanem a TEK, mert „Portik esetében soha nem zárható ki a szökés vagy éppen az ellene irányuló támadás lehetősége”.

A másodrendű vádlott, K. Gábor is személyesen vesz részt a tárgyaláson. Ő a bíróságon azt vallotta, nincs köze a gyilkossághoz, a helyszínen talált DNS-ek között sincs ott az övé. Szerinte aki ellene vallott, szavahihetetlen.

Portik Tamásról és köréről Dezső András írt könyvet, könyvkritikánk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!