A felesége gyanút fogott, de Kósa Lajos annyira hitt a csengeri örökösnőnek, hogy a német pénzügyminiszterhez is elment volna vele

Legfontosabb

2021. február 13. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csengeri örökösnőként elhíresült Sz. Gábornénak sikerült annyira megtévesztenie Kósa Lajost, hogy a fideszes politikus többször is hajlandó lett volna elmenni tárgyalni a szélhámossal Németországba – ez derül ki azokból a rendőrségi jegyzőkönyvekből, amelyeket Juhász Péter, az Együtt korábbi elnöke ismertetett egy Youtube-videóban.

A szélhámosnő 2013 és 2018 között sok embertől csalt ki pénzt egy 1300 milliárd forintos örökségről szóló mesével. Azt állította, hogy Németországban élő édesapja után nagy vagyont örökölt, de ennek megszerzése költséges, ezért kölcsönöket kért, cserébe pedig anyagi hasznot ígért. (A nő apja a valóságban 2014-ben hunyt el Magyarországon, és semmilyen vagyont nem hagyott hátra.) A szélhámos 2013-ban Kósa Lajost is megkereste, akitől befektetési tanácsokat kért. Ugyan Kósa később azt állította, hogy szélhámosság volt az egész, a politikus többször is találkozott vele, és egy közjegyző előtti megállapodást is aláírt. Kósa közreműködött volna a vagyon sorsának rendezésében, amiért cserébe a nő mintegy 800 millió forintnyi eurót ajándékozott volna a politikus édesanyjának.

A rendőrségi jegyzőkönyvben Kósa Lajos feleségének, Porkoláb Gyöngyinek a vallomása arra utal, hogy a fideszes politikus annak idején elég komolyan vette az ügyet. A politikus felesége azt mondta: 2013 tavaszától háromszor is felmerült, hogy Kósa menjen el Sz. Gábornéval Németországba tárgyalni Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel. Kósa arra kérte feleségét, hogy kísérje el őket tolmácsolni. A találkozókat végül a szálhámosnő mindhárom alkalommal az utolsó pillanatban lemondta.

Kósa Lajosnak a jelek szerint nem szúrt szemet, hogy egy csengeri asszony vajon hogyan tud megszervezni egy találkozót az egyik legbefolyásosabb német politikussal és miniszterrel, de Kósa felesége viszonylag hamar gyanút fogott. Legalábbis ez derül ki Porkoláb Gyöngyi vallomásából:

A meghiúsult találkozót követően pár héttel később ismételten megbeszélt Sz. Gáborné egy időpontot a férjemmel a fent említett ügyintézésre. Ekkor is megkért engem a férjem, hogy tolmácsoljak, de én már ekkor nemet mondtam, mert a gyerekem miatt nem fér bele az a pár napos utazás, illetve megint olyan megérzésem volt, hogy nem életszerű az, hogy egy ilyen találkozó ilyen körülmények között jön létre. (…) Emlékszem hogy azután megbeszélt a férjemmel még egy harmadik időpontot is, de én már a második után kértem a férjemet, hogy ne említse nekem ezeket, ne kérjen ezzel kapcsolatosan tőlem semmit. Ez így is történt. A férjem érezte rajtam hogy nem vagyok partner ebben a témában, és ezért információkat már nem is adott át nekem Sz. Gábornéval és az örökségével kapcsolatosan.

Kósa Lajos a rendőrségi vallomásában azt mondta: Sz. Gáborné hívta Németországba és Svájcba is, de a német útra soha nem került sor. Arról is beszélt, hogy az örökösnő mondta neki, hogy Schäuble lánya fel fogja hívni. Fel is hívta egy női hang, de három mondat után a vonal megszakadt.

Kósa a Blikk megkeresésére azt mondta: nincs információja a német kormányok programszervezőiről, majd pedig azt, hogy nem tervezett találkozót Schäuble úrral, „s talán ez is lehet az oka annak, hogy nem volt szerencsém találkozni vele”.

A tanúvallomásokban Kósa azt állítja hogy soha nem fogadott el semmilyen ajándékot Sz. Gábornétól. A rendőrök ezután olyan dokumentumokat mutattak neki, amelyek alapján a politikus ajándékokat fogadott el az örökösnőtől, például egy párizsi cég részvénypakettjét, ami természetesen szintén nem volt valós.

Sz. Gáborné elhagyta az országot. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, és végül Svájcban fogták el 2018-ban. A vádirat szerint a nő húsz sértettnek okozott közel 780 millió forintos kárt. A megtévesztett emberektől 1,4 millió és 387 millió forint közötti összegeket csalt ki, amelyből kevesebb mint 4 millió forint térült meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!