Tíz évet kaphat a csengeri örökösnő

2020. november 23. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz sértettnek okozott közel 780 millió forint kárt egy nő azzal, hogy külföldi örökségének megszerzéséhez kölcsönöket kért, noha az örökség nem is létezett, ezért vádat emeltek ellene – közölte hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a csengeri örökösnőként elhíresült nő a csalásokat még 2009-ben kezdte. A módszere az volt, hogy elhitette a környezetében élőkkel azt, hogy külföldön élő édesapja után nagy vagyont örökölt, melynek megszerzése költséges, ezért kölcsönöket kért a sértettektől, cserébe pedig anyagi hasznot ígért, de fizetni nem tudott.

A vádlott édesapja egyébként csak évekkel később, 2014-ben hunyt el Magyarországon, de utána vagyont nem örökölt a nő.

Mégis sikeresen elhitette a csalás áldozataival, hogy a külföldön örökölt vagyonba kimagaslóan nagy értékű részvénycsomagok, üzleti és egyéb vagyoni részesedések, valuta és forintbetétek, értékpapírok és nagy értékű ingatlanok tartoznak, melyek megszerzéséhez külföldi ügyvédeket kell fizetnie, a vagyon kezeléséhez tanácsadókat kell bevonnia, bonyolult jogügyleteket kell előkészítenie és elintéznie pénzintézeteknél. A nő az átverés sikere érdekében magyar ügyvédi és közjegyzői okiratokat készíttetett a nem létező külföldi hagyatékkal kapcsolatban, melyben titoktartást vállaltak azok, akiket átvert. Ezen kívül fiktív, saját maga által küldött e-mailekkel is „igazolta” a sztoriját.

Az asszony akkor vált ismertté, amikor kiderült, hogy a fideszes Kósa Lajost is a mesés örökséggel hitegette.

Az ügy több ezer oldalnyi nyomozati anyagiról készült kép. Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség
Az ügy több ezer oldalnyi nyomozati anyagiról készült kép. Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség

Az ügyészség szerint az átverés áldozatainak okozott kár okozott kár 1 400 000 forinttól 387 millióig terjedt, amiből kevesebb mint 4 millió forint térült meg.

A csengeri örökösnőt korábban a svájci hatóság adta ki Magyarországnak. Kilenc hónap letartóztatás után bűnügyi felügyelet alá került, de ennek során is elkövetett egy újabb csalást: több mint 11 millió forintot csalt ki, ismét a nem létező örökségére hivatkozva. Emiatt az ügyészség indítványozta, a bíróság pedig el is rendelte, hogy a nőt újból letartóztassák.

Jelneleg is letartóztatásban van, a Mátészalkai Járási Ügyészség 20 rendbeli csalás bűntettével vádolja. Ha a nő beismerő vallomást tenne és lemondana a tárgyaláshoz való jogáról az előkészítő ülésen,

akkor az ügyészség szerint 10 év börtönbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást kellene vele szemben kiszabni.

Az eljárás a Mátészalkai Járásbíróságon folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!