Donáth Anna lett a Momentum elnöke, új vezetéssel vágnak neki a kampánynak

2024. január 28. – 12:39

Donáth Anna lett a Momentum elnöke, új vezetéssel vágnak neki a kampánynak
Donáth Anna a Momentum tisztújításán 2024. január 28-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissült az új elnökség névsorával.

Kevesebb mint öt hónappal az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt teljes sorcseréről döntött a Momentum küldöttgyűlése vasárnap. Gelencsér Ferenc lemondása után visszatért a párt élére Donáth Anna EP-képviselő, az új elnökségbe pedig a Momentum meghatározó, országosan ismert politikusai kerültek. Az új vezetés feladata, hogy a párt minél jobb eredményt érjen el a júniusi választásokon, a közvélemény-kutatások szerint most nem túl jók az esélyeik.

Nem történt meglepetés a párt rendkívüli tisztújításán vasárnap. Ahogy az várható volt, verseny nélkül elnöknek választották az egyedüli jelöltként induló Donáthot, aki visszatérését azzal indokolta, hogy meg kell újítani az ellenzéket. A tisztújítás után liberális programot hirdetett Donáth, és arról beszélt, a Momentum feladata, hogy megszervezze a NER leváltására legalkalmasabb ellenzéket.

Szokatlan módon az indulása bejelentésekor azt is megnevezte, hogy kiket kíván az elnökségben látni. A decemberben lemondott elnökségből egyedül Cseh Katalin EP-képviselőre számít Donáth az új csapatban. Az új elnök javaslatára több olyan szereplő is bekerült az új elnökségbe, akik a Momentum alapításánál és NOlimpia-kampányban lettek országosan ismertek: Orosz Anna és Hajnal Miklós, a párt újbudai, illetve hegyvidéki egyéni országgyűlési képviselője, valamint Soproni Tamás terézvárosi polgármester. Az elnökség tagja lett Bedő Dávid és Tompos Márton, a párt két frakcióvezető-helyettese. Nem indult el a tisztújításon Gelencsér Ferenc, a párt parlamenti frakcióvezetője és távozó elnöke, mint ahogy Fekete-Győr Andrásra, a párt korábbi elnökére sem számítottak a vezető testületben.

Donáth Annának nem lesz új az elnöki szerep, pár hónapig már vezette korábban a Momentumot. 2021 novemberében ugyancsak egy rendkívüli tisztújításon választották meg, miután az alapító elnök, Fekete-Győr András a kudarcos miniszterelnök-jelölti előválasztás után bizalmi szavazást kezdeményezett a küldöttgyűlésnél, majd lemondott az elnöki posztról. Donáth vezette a pártot a 2022-es országgyűlési választás kampányában, a 2022. májusi rendes tisztújításon azonban nem indult újra. Az országos politikában addig kevésbé ismert Gelencsér Ferencet választották akkor a párt új elnökének.

„Másfél éve, egy rendkívül nehéz időszakban vállaltam el a Momentum elnöki pozícióját: a párt legnépszerűbb politikusa és akkori vezetője, Donáth Anna a gyermeke születése miatt nem tudta folytatni a Momentum vezetését” – írta decemberi Facebook-posztjában Gelencsér Ferenc, amikor bejelentette, hogy lemond a párt éléről. Elmondása szerint azt tekintette a feladatának, hogy egyben tartsa a pártot, amíg Donáth Anna újra készen nem áll a vezetésre.

„Ma eljutottunk erre a pontra: Donáth Anna készen áll. Ezért a mai napon arra kértem Donáth Annát, hogy egy hivatalos tisztújítási folyamatot követően, a párt küldöttgyűlésének támogatásával vegye át a Momentum vezetését, és álljon fel egy új elnökség.”

Bár a pártban többen dicsérik Gelencsér szervező munkáját és fegyelmezettségét, a nyilvánosságban leginkább a bakijaival és szerencsétlenül sikerült nyilatkozataival jelent meg. Miközben a parlamenti frakció vezetését is átvette, sokan továbbra is Donáthot tartották a párt valódi vezetőjének, aki a szülési szabadság után tavaly februárban tért vissza a politikába, és azóta a Momentum kampányarca lett.

Gelencsér és Donáth decemberben döntött arról, hogy a kampányidőszakra az EP-képviselő a párt formális vezetését is vegye vissza. „Miközben a korábbiaknál is minősíthetetlenebb a Fidesz kormányzása, miközben tovább szárnyal az infláció, miközben a miniszterelnök egyre inkább elszigeteli az országot Európában, az ellenzék egyre rosszabb és rosszabb állapotba kerül” – fogalmazott Donáth a decemberi Facebook-bejegyzésében.

A legtöbb ellenzéki párt Donáth szerint nem alternatívát kínál, hanem még rá is licitál a Fideszre: „Vagy a vendégmunkások elleni gyűlöletkeltésből próbál politikai tőkét kovácsolni; vagy csak azért is parlamenti képviselőt csinál offshore-ügyben érintett politikusából; vagy akkora populista hazugságokkal kampányol, amihez még a Karmelita kolostorban is csak gratulálnának.”

A Momentum EP-képviselője szerint szükség van egy erős liberális pártra, amely „nem fárasztja populista ígéretekkel a választóit, amely nem néz félre, ha egy jelöltje morálisan vállalhatatlan módon viselkedik”. Azt is írta, hogy szükség van

egy erős szabadelvű pártra, amelyik nem a 2010 előtti világ politikusaival akar örökbérletet az ellenzéki oldalon.

„Amelyik nem fél kimondani, hogy nem vezet kormányváltáshoz az az út, amin az ellenzék 13 éve jár. És ami ennek ellenére komolyan veszi a rendszer leváltásának küldetését, és nem menekül el a felelősség elől.”

A kritikus hangvétel nem volt szokatlan tőle. Október végén hasonlóan kemény stílusban üzent hadat a Demokratikus Koalíciónak. A Momentum EP-képviselője szerint Gyurcsány Ferenc pártja a hazugság kultúráját képviseli, és súlyos gátja a kormányváltásnak. Később a lapunknak adott interjúban azt is mondta, szerinte a DK gúzsba köti az ellenzéket, és „addig nem lesz kormányváltás, amíg a jelenlegi politikai kultúrán nem változtatunk”.

A DK-ellenes megnyilvánulások minden bizonnyal már az EP-kampánynak szóltak, de nem mindenki fogadta kitörő lelkesedéssel a párton belül. Különösen azoknak az önkormányzati képviselőknek és polgármestereknek volt rossz az időzítés, akik a DK támogatására is számítanak a júniusi önkormányzati választáson. Nyirati Klára bajai polgármester emiatt ki is lépett a pártból.

Miközben a Momentum célja a legutóbbi EP-választás óta az, hogy a DK versenytársává és az ellenzék vezető erejévé váljon, a közvélemény-kutatásokban egyre inkább lemaradtak Gyurcsányéktól, és az utóbbi hónapokban már inkább a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal voltak holtversenyben. A Medián januári mérése szerint a választani tudó „biztos” szavazók között 7 százalékon áll a Momentum, míg a Republikon legutóbbi mérésében a Kutyapárt (8 százalék) már minimálisan be is előzte Donáthékat (7 százalék) a biztos szavazók körében.

Komoly kihívás lesz a Momentum új vezetésének, hogy a következő hónapokban feljebb tornázza a párt népszerűségét, ha meg szeretnék tartani a két EP-mandátumukat a júniusi választáson. A 2019-es EP-választáson – amikor legutóbb indultak külön-külön az ellenzéki pártok – a választók 9,93 százaléka szavazott a Momentumra.

Donáth feladata lesz az is, hogy az önkormányzati választás előtt megállapodjon a többi párt vezetőjével a közös polgármesterjelöltekről, és arról is dönteniük kell, hogy Budapesten közös listán indulnak-e a DK-val, vagy önállóan vágnak neki a választásnak.

A Momentum új elnöke vasárnap délután tart beszédet, arról külön is beszámolunk majd a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!