Donáth Anna: Meg kell szervezni a NER leváltására legalkalmasabb ellenzéket

Legfontosabb

2024. január 28. – 17:29

Donáth Anna: Meg kell szervezni a NER leváltására legalkalmasabb ellenzéket
Donáth Anna a Momentum tisztújító kongresszusán 2024. január 28-án Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Liberális alternatívát kínálna a populista hatalommal és a 2010 előtti világgal szemben a Momentum frissen megválasztott elnöke. Donáth Anna az európai parlamenti és önkormányzati választás tétjéről is beszélt a párt tisztújító kongresszusán vasárnap délután a La Vida Duna Rendezvényházban.

„Nagyon nehéz hónapok elé nézünk” – kezdte bő egyórás csúszással a beszédét Donáth. Mint fogalmazott, nem vállalta volna el a Momentum vezetését, ha nem tudná, hogy egy „erős, konok, megingathatatlanul erős hittel rendelkező közösség” áll mögötte. A pártelnök szerint a szabadság iránti elköteleződés, vágy és hit tartja össze a Momentum közösségét. „Mi vagyunk azok, akik nem tesznek különbséget ember és ember között”, akik szerint „az emberi méltóság és szabadság egy és oszthatatlan”.

Az új elnök szerint a Momentum feladata az, hogy szembeszálljon azokkal, akik mások felett uralkodni akarnak. Ez a közösség nem tűri a kizsákmányolást, fellépnek a közbecsapás ellen a köz érdekében, és fellépnek mindenfajta korrupció ellen, mondta.

Ma a szabadság helyett az erő imádata, demokrácia helyett a feltétlen tekintélyelvűség, az együttműködésre törekvés helyett a folytonos háborúzás, nyitottság helyett pedig bezárkózás jellemzi az országot Donáth szerint. A Bibó Szakkollégiumban alapított Fidesz szembefordult mindazzal, amit Bibó gondol a kormányzásról, és elárulta az alapításkor vallott liberális értékeket, tette hozzá. Márpedig ahol gyengül a liberális eszme és a szabadság iránti vágy, ott a momentumos politikus szerint termékeny talajt kap a gyűlölet és azzal együtt a zsarnokság.

„A demokrácia vagy liberális, vagy nem létezik”

– jelentette ki a Momentum frissen megválasztott elnöke, és úgy fogalmazott: vissza kell adni a szabadságszerető embereknek a liberális demokráciát Magyarországon.

Arról beszélt, Európában a politikai felosztottság már nem a jobb- és baloldal vitájáról szól, hanem a liberálisok és a szélsőséges populisták feszülnek egymásnak. Az EP-választásnak ezért sokkal nagyobb lesz a tétje szerinte, mint hogy hány mandátumhoz jut egy-egy frakció.

A júniusi EP-választáson ugyan nem lehet leváltani a kormányt, de ezen a választáson dől el Donáth szerint, hogy képesek lesznek-e korlátozni „a kormány túlhatalmát”. Mivel a nemzeti parlament szerepe egyre inkább formálisabb, szerinte uniós eszközökkel kell szembeszállni a magyar kormánnyal.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Azt ígérte, a momentumos EP-képviselők 2024 után is azért fognak dolgozni, hogy minél több pénzt kapjanak a kormány megkerülésével azok, akiknek azt eredetileg szánták. A másik fontos feladatuknak az online tér szabályozását tartja, ami ma a fiatalok egyik legégetőbb problémája. Fel kell lépni ezenkívül az akkugyárak és a környezetszennyezés ellen, valamint továbbra is azért fognak harcolni, hogy az Európai Unió megőrizze azokat az értékeket, amelyekért Magyarország is csatlakozott a szövetséghez 2004-ben.

A választási törvény miatt az önkormányzati választáson muszáj együttműködniük az ellenzéki pártoknak, de Donáth szerint nem mindegy, hogy milyen minőségű és összetételű ellenzék áll szemben a kormánnyal.

„Arra kérjük a felhatalmazást, hogy megszervezzük a NER leváltására legalkalmasabb ellenzéket.”

Szerinte ezt a feladatot nem szabad a 2010 előtti világ árnyaira bízni, négy kétharmad épp elég bizonyíték erre. Új partnereket keresne a Momentum új elnöke: hiteles, független politikusokkal és civil szervezetekkel építene szövetséget. Mindemellett szükség van szerinte egy liberális programra is.

Azt mondta, a Momentum elnökeként az első feladata az lesz, hogy érdemi egyeztetéseket kezdeményezzen a pártokkal és szövetségesekkel az önkormányzati választásról. Ahol van közös, elfogadható polgármesterjelölt, ott a Momentum támogatni fogja. Ahol viszont nincs ilyen jelölt, ott előválasztást szeretnének.

Donáth kemény hónapokra számít, mert azt látja, hogy 2022 áprilisa óta picit sem csökken az apátia az országban. Márpedig a remény nem születik meg magától szerinte, „újra el kell hinnünk, hogy lehet változás”, és senkinek nem kell félnie a retorzióktól. „Nekünk kell kipukkasztanunk a populisták lufiját. Ne hagyjuk, hogy a félelmeinkre rájátszva félelemben tartsanak minket is. Én nem félek. Én cselekszem” – zárta beszédét.

Nem sokkal később megválasztották a Momentum új elnökségét is. Elnökségi tag lett:

  • Bedő Dávid országgyűlési frakcióvezető-helyettes;
  • Cseh Katalin EP-képviselő;
  • Hajnal Miklós országgyűlési képviselő;
  • Orosz Anna országgyűlési képviselő;
  • Soproni Tamás, Terézváros polgármestere és
  • Tompos Márton országgyűlési frakcióvezető-helyettes.

Arról, hogy mi vezetett a Momentum rendkívüli tisztújításához, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!