Lemondott a Momentum elnöke, visszatér Donáth Anna a párt élére

2023. december 20. – 17:15

Lemondott a Momentum elnöke, visszatér Donáth Anna a párt élére
Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője és Gelencsér Ferenc, a párt elnöke sajtótájékoztatót tart a Karmelita előtt 2023. május 30-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc, és visszatér a párt élére Donáth Anna – jelentette be közleményében a párt szerda délután. A Momentum teljes elnöksége távozik, és Donáth egy új csapattal indul neki a tisztújításnak, majd a jövő júniusi EP- és önkormányzati választás kampányának. Nem véletlen az időzítés, a közvélemény-kutatások szerint nem áll jól a Momentum fél évvel a választás előtt, és a párton belül is vannak konfliktusok.

„Másfél éve, egy rendkívül nehéz időszakban vállaltam el a Momentum elnöki pozícióját: a párt legnépszerűbb politikusa és akkori vezetője, Donáth Anna a gyermeke születése miatt nem tudta folytatni a Momentum vezetését” – írja Facebook-posztjában Gelencsér Ferenc, a párt elnöke, akit 2022 májusában választottak meg a Momentum élére.

Mint fogalmaz, azt tekintette a feladatának, hogy egyben tartsa a pártot, amíg Donáth Anna újra készen nem áll a vezetésre. „Ma eljutottunk erre a pontra: Donáth Anna készen áll. Ezért a mai napon arra kértem Donáth Annát, hogy egy hivatalos tisztújítási folyamatot követően, a párt küldöttgyűlésének támogatásával vegye át a Momentum vezetését, és álljon fel egy új elnökség”.

Donáth azt írja, gyermeke születése miatt nem tudta volna lelkiismeretesen ellátni a Momentum elnöki pozícióját, ezért is nem indult a tavaly májusi tisztújításon.

„Most viszont úgy érzem, szólít a kötelesség: miközben a korábbiaknál is minősíthetetlenebb a Fidesz kormányzása, miközben tovább szárnyal az infláció, miközben a miniszterelnök egyre inkább elszigeteli az országot Európában, az ellenzék egyre rosszabb és rosszabb állapotba kerül”

– fogalmaz Facebook-bejegyzésében.

A legtöbb ellenzéki párt Donáth szerint nem alternatívát kínál, hanem még rá is licitál a Fideszre: „vagy a vendégmunkások elleni gyűlöletkeltésből próbál politikai tőkét kovácsolni; vagy csakazértis parlamenti képviselőt csinál offshore-ügyben érintett politikusából; vagy akkora populista hazugságokkal kampányol, amihez még a Karmelita kolostorban is csak gratulálnának”.

A Momentum EP-képviselője szerint szükség van egy erős liberális pártra, amely „nem fárasztja populista ígéretekkel a választóit, amely nem néz félre, ha egy jelöltje morálisan vállalhatatlan módon viselkedik”. Azt is írja, hogy szükség van egy erős szabadelvű pártra, amelyik nem a 2010 előtti világ politikusaival akar örökbérletet az ellenzéki oldalon. „Amelyik nem fél kimondani, hogy nem vezet kormányváltáshoz az az út, amin az ellenzék 13 éve jár. És ami ennek ellenére komolyan veszi a rendszer leváltásának küldetését, és nem menekül el a felelősség elől.”

Donáth Facebook-bejegyzéséből az is kiderül, hogy nem egyedül tér vissza a Momentum élére, hanem a párt legnépszerűbb politikusaiból álló elnökségi csapattal indul a rendkívüli tisztújításon:

Orosz Annával, Soproni Tamással, Hajnal Miklóssal, Bedő Dáviddal, Tompos Mártonnal és Cseh Katalinnal.

Donáth az év elején tért vissza aktívabban a politikába, az ő arcával plakátolták tele az országot, és a párt vezető szereplője lett. Október végén kemény hangvételű publicisztikában üzent hadat a Demokratikus Koalíciónak. A Momentum EP-képviselője szerint Gyurcsány Ferenc pártja a hazugság kultúráját képviseli, és súlyos gátja a kormányváltásnak. Később a lapunknak adott interjúban azt is mondta, szerinte a DK gúzsba köti az ellenzéket, és „addig nem lesz kormányváltás, amíg a jelenlegi politikai kultúrán nem változtatunk.”

A DK-ellenes megnyilvánulások már a közelgő EP-kampánynak szóltak, de nem mindenki fogadta kitörő lelkesedéssel a párton belül. Különösen azoknak az önkormányzati képviselőknek és polgármestereknek volt rossz az időzítés, akik a DK támogatására is számítanak a jövő júniusi önkormányzati választáson.

Nyirati Klára bajai polgármester novemberben egy nyilvános rendezvényen kritizálta Donáth Annát. Szerinte a párt arca hülyeséget csinált, amikor páros lábbal beleszállt a DK-ba, miközben az önkormányzatokban egymás szövetségesei. A Momentum fegyelmi eljárást indított a bajai polgármester ellen, de ő még a vizsgálat vége előtt kilépett a pártból. A Telexnek adott interjúban arról beszélt, nem bánta meg a döntését, szerinte ugyanis választania kellett a párt és a város érdekei között. Mint fogalmazott, nem ő változott, hanem a Momentum irányvonala. Ő az ellenzéki összefogás jelöltjeként lett polgármester 2019-ben, és jövőre is csak így van esély a győzelemre.

Miközben a Momentum célja a legutóbbi EP-választás óta az, hogy a DK versenytársává és az ellenzék vezető erejévé váljon, a közvélemény-kutatásokban egyre inkább lemaradtak Gyurcsányéktól, és az utóbbi hónapokban már inkább a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal voltak holtversenyben. Október-novemberben minden közvélemény-kutató cég felmérésében 5 százalékon szerepelt a Momentum a teljes népességen belül, a biztos pártválasztók körében pedig a Závecz 6, a Republikon 7 százalékra mérte őket. Ezzel az eredménnyel csak egy mandátumot tudnának nyerni a jövő júniusi európai parlamenti választáson, ami mindenképp kudarcnak számítana a 2019-es eredményhez képest. A legutóbbi EP-választáson 9,93 százalékkal Cseh Katalin és Donáth Anna is kijutott Brüsszelbe.

A Momentumban legutóbb 2022 májusában, egy hónappal az országgyűlési választások után tartottak tisztújítást. Akkor némi meglepetésre Gelencsér Ferenc volt I. kerületi alpolgármestert, országgyűlési képviselőt választották a párt elnökének két évre. Bár Gelencsérnek a párton belül megvolt a támogatottsága, a nyilvánosságban többször is a bakijaival és gyenge szerepléseivel hívta fel magára a figyelmet. A felmérések szerint az ellenzéki választók körében nagyjából olyan népszerű, mint Gyurcsány Ferenc.

Tavaly májusban az elnökségbe Cseh Katalin EP-képviselő, Ilyés Márton közgazdász, Kele János közgazdász, politológus, sportújságíró, Kerpel-Fronius Gábort, Budapest főpolgármester-helyettese, Mihálik Edvin szegedi önkormányzati képviselő és Paróczai Anikó kispesti önkormányzati képviselő került be. Közülük az új elnökségben csak Cseh Katalinra számít Donáth.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!