Závecz: Megállt a Fidesz népszerűségének csökkenése

2023. november 15. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

Megállt, sőt, enyhe növekedésbe fordult a Fidesz támogatottságának jó ideje tartó lassú csökkenése a Závecz Research friss közvélemény-kutatása szerint. A választókorú népességben 32% most a kormánypárt támogatottsága, ez kb. 2,6 millió szavazót jelent. A második legerősebb párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, 14%-ra mérték most a támogatóik arányát, ez 1,1 millió ember. A Mi Hazánkat 6% támogatná egy mostani választáson, ami nagyjából félmillió szavazatot jelent. A Momentum 5%-on áll (400 ezres tábor), a Jobbik és az MSZP 4 százalékon áll, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékos. Egy százalék támogatottságot mértek a Párbeszédnek, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Néppártjának és a Jakab Péter-féle Nép Pártján mozgalomnak.

Fotó: Závecz Research
Fotó: Závecz Research

Ha csak a biztos szavazókat nézzük, 48 százalékon áll a Fidesz, a DK 19, a Mi hazánk 8, a Momentum 6 százalékos – minden más politikai erő az 5%-os parlamenti küszöb alatt van.

A Fidesz tábora vidéken emelkedett az elmúlt két hónapban, a megyeszékhelyeken 5, a kisebb városokban és a falvakban 3-3 százalékpontot. Budapesten viszont 4 százalékponttal csökkent a kormánypárt tábora a legutóbbi Závecz-féle mérés, azaz szeptember óta.

Ugyan a Fidesz a fővárosban is a legerősebb pártnak számít (24% támogatottság), az ellenzék itt összességében meggyőző fölényben van: a DK 18, a Momentum 13, az MSZP 6, az LMP 5, a Jobbik és a Kutyapárt 4-4, a Párbeszéd 3 százalékos. A Mi Hazánk támogatottsága Budapesten 4 százalékos.

Fotó: Závecz Research
Fotó: Závecz Research
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!