Závecz: A Momentum elnökét még Gyurcsány Ferencnél is kevésbé szeretik az ellenzéki szavazók

2022. december 1. – 10:19

Závecz: A Momentum elnökét még Gyurcsány Ferencnél is kevésbé szeretik az ellenzéki szavazók
Gelencsér Ferenc, a Momentum képviselője felszólal az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2022. augusztus 8-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus – derült ki a Závecz Research friss, lapunkhoz eljutott közvélemény-kutatásából, amit az LMP megbízásából végzett. Az ország felnőtt népességét reprezentáló felmérés november 14. és 22. között készült, a személyes adatfelvétel során ezer embert kérdeztek meg.

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük az ellenzéki pártok vezetőit, összesen 13 politikust. Egyes osztályzatot adtak, ha nagyon ellenszenvesnek tartanak valakit, és ötöst, ha nagyon rokonszenvesnek. Ezek átlagát vetítették aztán a kutatók egy százas skálára, és így a kisebb különbségek is jobban látszanak. Závecz Tibor a Telexnek azt mondta, hogy 2-3 pont differencia még elhanyagolhatónak számít egy ilyen felmérésben, 4-5 ponttól azonban már érdemes figyelni a különbségeket.

Dobrev Klára és Ungár Péter az élen

Gyurcsány Ferenctől (29) Dobrev Kláráig (36) tart a népszerűségi skála, és szemmel láthatóan nagyon egyben van a mezőny, alig vannak különbségek. A dobogó tetejére Dobrev Klára került, de alig maradt le mögötte Ungár Péter, Donáth Anna és Kunhalmi Ágnes.

A sor legvégén Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét és Gyurcsány Ferencet találjuk. Lényeges különbség azonban, hogy míg a DK elnökét szinte mindenki ismeri az országban, Gelencsér nevét sokan még nem jegyezték meg. A népszerűségi mutatót ez ugyanakkor nem befolyásolja, mert csak azok pontoztak egy-egy politikust, akik ismerik is őt.

Gelencsérnél egyébként csak a Párbeszéd júliusban megválasztott társelnökének, Szabó Rebekának alacsonyabb az ismertségi mutatója. A felmérés szerint toronymagasan Gyurcsány, Márki-Zay és Dobrev a legismertebb ellenzéki szereplő, mögöttük az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és a Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László következik.

Az ellenzéki szavazók körében népszerűbb Gyurcsány, mint a Momentum elnöke

Februárban, még a választási kampány alatt írtunk a Závecz azonos módszerrel készült felméréséről. Az akkori eredményhez képest Márki-Zay népszerűsége – vélhetően a választási eredmény hatására – minimálisat romlott (2 pontot), míg Toroczkai László, Ungár Péter és Donáth Anna növelni tudta a támogatottságát (4-5 ponttal). A Mi Hazánk elnöke a februári felmérésben még Gyurcsány Ferencnél is népszerűtlenebb volt, most gyakorlatilag az ellenzéki szereplők középmezőnyében találjuk a nevét.

Az ellenzéki pártok szavazói között kiemelkedő Dobrev Klára (63) támogatottsága, de ennél meglepőbb adat, hogy Gyurcsány Ferenc (53) népszerűbb ebben a körben, mint a momentumos Gelencsér Ferenc (48), a jobbikos Gyöngyösi Márton (49) vagy Márki-Zay Péter (47).

A Fidesz–KDNP szavazói között továbbra is Ungár Péter a legnépszerűbb ellenzéki politikus, a Mi Hazánk szavazói pedig leginkább a Jobbik elnökével és az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltjével tudnak rokonszenvezni – természetesen a saját pártelnökük, Toroczkai László mellett.

Závecz Tibor szerint a felmérés leginkább azt mutatja, hogy a jelenlegi politikai elit –benne az ellenzéki politikusok – össztársadalmi támogatottsága meglehetősen alacsony szinten áll, az iskolai osztályzatok alapján kettest vagy maximum hármas alát kapnának. Csak viszonyításképp: harminc évvel ezelőtt Göncz Árpád 77, Palotás János 72, Orbán Viktor 68, míg Horn Gyula 64 pontot kapott egy ugyanilyen módszerrel készült felmérésben. Most az ellenzéki szereplők között Dobrev Klára 36 ponttal végzett az élen.

A fideszes szavazók közel felének nem tetszik a szociális törvény módosítása

A felmérésből az is kiderült, hogy tízből hat ember nem ért egyet a szociális törvény módosításával, és a megkérdezettek 23 százaléka támogatja csak azt. Az Országgyűlés november 22-én fogadta el azt a salátatörvénybe elbújtatott módosítási javaslatot, amely kimondja: az állam ezentúl csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a család és az önkormányzat is kudarcot vallott. Az egyén szociális biztonságáért ettől kezdve elsősorban önmaga felelős.

A Fidesz–KDNP országgyűlési képviselői megszavazták a javaslatot, miközben a felmérés szerint

a kormánypárti szavazók majdnem fele (46 százalék) nem ért egyet vele.

A fideszes szavazók több mint harmada támogatja (37 százalék) a módosítást, és 17 százalékuk nem tudott válaszolni a kérdésre. Az talán nem meglepő, hogy az ellenzéki pártok (71 százalék) és a Mi Hazánk (72 százalék) szavazóinak túlnyomó többsége nem ért egyet a kormánypárti javaslattal, de a felmérésből az is látszik, hogy a pártnélküliek többségének sem tetszik (63 százalék).

További érdekes adat a Závecz Research kutatásából, hogy a választók szerint

messze a Fidesz–KDNP és az LMP képviseli a leghitelesebben a zöld értékeket.

A Fidesznél valójában semmi meglepő nincs ebben, hiszen sok szavazója van Orbánéknak, akik jellemzően a saját pártjukat jelölték meg ennél a kérdésnél is.

Az LMP viszont komoly sikerként könyvelheti el, hogy más pártok szavazói közül is sokan őket tartják a leghitelesebb zöldpártnak. Miközben a Závecz novemberi kutatása szerint a szavazókorú népesség mindössze 3 százaléka szavazna az LMP-re, a választópolgárok 21 százaléka Ungár Péteréket jelölte meg ennél a kérdésnél (csak egy pártot lehetett választani). Az ellenzéki szavazók több mint harmada (31 százalék) szerint az LMP képviseli a leghitelesebben a zöld értékeket, de a pártnélküliek ötöde (21 százalék) és a fideszesek közel tizede (9 százalék) is így gondolja.

A többi párt jócskán elmarad ezen a téren, és a megkérdezettek ötöde szerint egyik párt sem hiteles zöld kérdésekben. A sor végén a Jobbik és a Momentum áll, de nem sokkal előzi meg őket az MSZP és a Párbeszéd. Az utóbbi talán a legérdekesebb, hiszen a Párbeszéd az LMP-ből vált ki, és Tordai Bencéék is zöldpártként definiálják magukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!