A tiltakozások ellenére megszavazták a szociális törvény módosítását

2022. november 22. – 16:30

A tiltakozások ellenére megszavazták a szociális törvény módosítását
A Párbeszéd képviselői „Lex Megdöglesz” feliratú pólóban tiltakoznak a szociális törvény szavazásán – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megszavazta az Országgyűlés a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot, amit a párbeszédes Szabó Tímea korábban „Lex Megdöglesznek” nevezett, míg Tordai Bence szerint „az embertelenség törvénybe iktatása”.

A zárószavazásnál 134 képviselő nyomott igen gombot, és 54-en szavaztak nemmel. A Párbeszéd képviselői „Lex Megdöglesz” feliratú pólóban tiltakoztak szavazás közben. Az Országház előtt pedig 38 civil szervezet tüntetett flashmobbal. Harminc szociális dolgozó fekete hullazsákokba bújt, és lefeküdt a földre, a hangszórón szívdobbanásokat játszottak le.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A módosítással alapjaiban írták át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt. A 160 oldalas salátatörvénybe elbújtatott módosítás szerint

az állam ezentúl csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a család és az önkormányzat is kudarcot vallott.

A megszavazott javaslat azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, amire eddig nem volt példa. Egészen eddig az állam és az önkormányzat feladata volt ez. A törvényalkotási bizottság múlt csütörtökön némileg finomította a szöveget, és a végső verzióban már az szerepel, hogy „mindenki felelős önmagáért”, a lényegen azonban ez valójában nem változtat.

Egy másik lényeges pontja a módosításnak, hogy mostantól a családoknak képességeik és lehetőségeik szerint kötelességük lesz segíteni a hozzátartozójukon. Korábban csak általánosságban írt a törvény a család felelősségéről. A módosítás hátteréről és időzítéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben, a legfontosabb részleteket pedig ebben a cikkben szedtük össze.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A szociális törvény módosítási javaslatáról október végén vitázott az Országgyűlés. A reggel kilenckor kezdődő ülés több mint 22 órán keresztül tartott, miután az LMP frakciója és a Párbeszéd két képviselője folyamatos felszólalásokkal nem engedte lezárni a vitát. A módosítás miatt az LMP az Alkotmánybírósághoz fordult, hétfőn pedig „NEM a szociális törvény módosítására” címmel tüntettek a Kossuth téren.

„Eddig is éhen lehetett halni ebben az országban, de most törvénybe is írnák” – mondta a módosításról Szikra Dorottya szociálpolitikus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa a Telexnek adott interjúban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!