Több mint huszonkét órán át kitartott az LMP-frakció és a Párbeszéd két képviselője: nem hagyták lezárni a szociális törvény parlamenti vitáját

2022. október 27. – 05:34

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS 7:33-kor:

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szerint „ez a huszonkét óra egy dologra jó volt: olyan vitát folytattunk, amire korábban nem volt példa. Voltak fideszesek, akik valódi érveket mondtak, és ez megmutatja, hogy van valamennyi értelme a parlamenti munkának, az LMP továbbra is erre fog készülni.”

Csütörtök reggel hétig felszólalásokkal tartották életben a szerda reggel 9 óta zajló ülést, és így az obstrukciót egyes ellenzéki képviselők. Az LMP parlamenti képviselőcsoportja, valamint a Párbeszéd-frakció vezetője, Tordai Bence, és tagja, Jámbor András az élő közvetítés alapján még cikkünk megjelenésekor is kitartott az obstrukció mellett. Az obstrukciót a parlament honlapján élő közvetítésben lehetett követni.

A szociális törvény vitája szerda reggel kilenckor kezdődött a parlamentben, azonban az ellenzéki képviselők folyamatos felszólalásai miatt éjjel sem lehetett azt lezárni. A kormánypártok részéről nagyrészt Rétvári Bence és Nacsa Lőrinc reagált az ellenzéki képviselők felszólalásaira, többnyire gyurcsányozással.

A módosítás úgy írná át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt, hogy az állam csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a családtagok, az önkormányzat és a karitatív szervezetek is kudarcot vallottak.

A módosítás azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, amire eddig nem volt példa.

Szintén lényeges elem, hogy módosítás értelmében a családnak kötelessége lesz segíteni a hozzátartozóján, amennyiben az önhibáján kívül került nehéz helyzetbe. Korábban általánosságban írt a család felelősségéről a törvény. A módosítás hátteréről és időzítéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A törvénymódosítást egy több mint 160 oldalas salátatörvénybe elrejtve nyújtotta be Semjén Zsolt és Pintér Sándor kedden.

A párbeszédes Szabó Tímea „Lex Megdöglesznek” nevezte a vita során a törvénymódosítást, míg Tordai Bence szerint a embertelenség törvénybe iktatása a szociális törvény átírása. Az LMP-s Ungár Péter Facebook-posztjában azt írta: nem hagyhatják szó nélkül, hogy az állam kivonuljon a szociális ellátórendszerből.

Az obstrukció jelenleg is tart, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Jámbor András a Telexnek késő este azt mondta,

az a céljuk, hogy választ kapjanak a kormánytól, mi indokolja a szociális törvény módosítását, mit akar ezzel elérni a kormány egy közelgő válság előtt.

A párbeszédes képviselő úgy fogalmazott, hogy a módosítás egyik napról a másikra brutálisan alakítaná át a szociális ellátórendszert. Ha kell, akár holnap reggelig is bent lesznek a parlamentben, hogy választ kapjanak a kormánytól. Ezt azért tehetik meg, mert nem határoztak meg időkeretet a vitánál. Az ülést levezető elnök zárhatja le a vitát, ismétlésre hivatkozva, de úgy látszik, éjfélig erre nem volt indoka.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!