Még éjfélkor is ment a „Lex Megdöglesz” vitája a parlamentben az ellenzéki felszólalások miatt

2022. október 26. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

A szociális törvény vitája szerda reggel kilenckor kezdődött a parlamentben, azonban az ellenzéki képviselők folyamatos felszólalásai miatt még éjfélkor is tartott az ülés. Ekkor már lassan 15 órája beszéltek egymást váltva az ellenzéki politikusok. A kormánypártok részéről nagyrészt Rétvári Bence és Nacsa Lőrinc reagált az ellenzéki képviselők felszólalásaira, többnyire gyurcsányozással.

A módosítás úgy írná át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt, hogy az állam csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a családtagok, az önkormányzat és a karitatív szervezetek is kudarcot vallottak. A módosítás azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, amire eddig nem volt példa.

Szintén lényeges elem, hogy módosítás értelmében a családnak kötelessége lesz segíteni a hozzátartozóján, amennyiben az önhibáján kívül került nehéz helyzetbe. Korábban általánosságban írt a a család felelősségéről a törvény. A módosítás hátteréről és időzítéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A törvénymódosítást egy több mint 160 oldalas salátatörvénybe elrejtve nyújtotta be Semjén Zsolt és Pintér Sándor kedden.

A párbeszédes Szabó Tímea „Lex Megdöglesznek” nevezte a vita során a törvénymódosítást, míg Tordai Bence szerint a embertelenség törvénybe iktatása a szociális törvény átírása. Az LMP-s Ungár Péter Facebook-posztjában azt írta: nem hagyhatják szó nélkül, hogy az állam kivonuljon a szociális ellátórendszerből.

Az obstrukció jelenleg is tart, és várhatóan az éjszakába nyúlik majd az ülés. A Pérbeszéd országgyűlési képviselője, Jámbor András a Telexnek azt mondta, az a céljuk az obstrukcióval, hogy választ kapjanak a kormánytól, mi indokolja a szociális törvény módosítását, mit akar ezzel elérni a kormány egy közelgő válság előtt. A pérbeszédes képviselő úgy fogalmazott, hogy a módosítás egyik napról a másikra brutálisan alakítaná át a szociális ellátórendszert. Ha kell, akár holnap reggelig is bent lesznek a parlamentben, hogy választ kapjanak a kormánytól. Ezt azért tehetik meg, mert nem határoztak meg időkeretet a vitánál. Az ülést levezető elnök zárhatja le a vitát, ismétlésre hivatkozva, de úgy látszik, éjfélig erre nem volt indoka.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!