Závecz: A vidéki szavazók Karácsonyt és Fekete-Győrt is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél

Závecz: A vidéki szavazók Karácsonyt és Fekete-Győrt is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás második fordulójának kampánynyitóján – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a legnépszerűbb, Toroczkai Lászlót kedvelik a legkevésbé a közélet vezető politikusai közül – derült ki a Závecz Research lapunk birtokába került felméréséből. A közvélemény-kutatást február elején, még az ukrajnai háború előtt készítették az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán ezer ember személyes megkérdezésével.

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük a Fidesz és az ellenzéki pártok vezető politikusait, a felmérésben összesen 18 névre kérdeztek rá. Egyes osztályzatot adtak, ha nagyon ellenszenvesnek tartanak valakit, és ötöst, ha nagyon rokonszenvesnek. Ezek átlagát transzformálták aztán a kutatók egy százas skálára, így a kisebb különbségek is jobban kijöttek.

A teljes népesség körében és a pártnélküliek közt is jócskán népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter.

De a hódmezővásárhelyi polgármesternél – ha csekély mértékben is – jobb értékelést kapott az előválasztáson részt vevő többi miniszterelnök-jelölt: Jakab Péter, Dobrev Klára, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely.

Závecz Tibor ugyanakkor a Telexnek arról beszélt, hogy 2-3 pont különbség még elhanyagolhatónak számít egy ilyen felmérésben, 4-5 ponttól érdemes figyelni a különbségeket. A Jobbik elnöke 5 ponttal előzi meg Márki-Zayt a teljes népesség körében, ez például már egy szemmel is látható differencia.

Az ellenzéki pártszövetségnél az eddigi közvélemény-kutatások alapján azzal számolnak, hogy Budapesten sokkal több szavazatot kaphatnak, mint a Fidesz. Ezek után meglepő képet mutat a Závecz mostani felmérése.

Márki-Zay Péter a fővárosban sem előzi meg Orbán Viktort, a többi városban pedig fej fej mellett áll a népszerűségük.

Figyelemre méltó még az is, hogy az ellenzék többi vezető politikusa sem végzett túl jól Budapesten, a főpolgármester és Dobrev Klára sem kapott jobb értékelést, mint a miniszterelnök.

A falvakban és a pártnélküliek között sem áll jól Márki-Zay

Az már kevésbé számít váratlan fejleménynek, hogy a falvakban jóval nagyobb Orbán Viktor népszerűsége, mint Márki-Zayé: a Fidesz elnökét 52 pontra, míg kihívóját 21 pontra értékelték a választók.

Érdekes módon azonban Márki-Zay a falvakban sem előzi meg az ellenzéki szövetség többi vezető politikusát,

mint ahogy a fideszes szavazók és a pártnélküliek körében is kisebb az ellenzéki miniszterelnök-jelölt népszerűsége.

Ezt azért is érdemes kiemelni, mert Márki-Zay Péter az elmúlt hónapokban többször is arról beszélt, hogy egyedül neki van esélye legyőzni Orbán Viktort április 3-án, mivel az ellenzéki oldalon ő tudja megszólítani a jobboldaliakat, a pártnélkülieket és a vidékieket is.

„A legkisebb elutasítottságom nekem van a felmérések szerint, de nem kérdéses, hogy még a pártok is ódzkodnának egy pártfüggetlen civiltől, akivel egyébként a legnagyobb esély lenne. Én azért vagyok ebben a versenyben, mert meggyőződésem és Hódmezővásárhelyen tapasztalatom is, hogy pártfüggetlen civilként én tudom a legtöbb bizonytalant, vidékit, sőt, kiábrándult fideszest, jobboldalit is megszólítani, akiken majd múlik a 2022. áprilisi választás” – mondta szeptemberben, két nappal az előválasztás első fordulója előtt az Inforádiónak.

Ehhez képest a Závecz felmérése egészen más képet mutat. A Fidesz szavazói mások mellett az LMP-s Ungár Pétert, a momentumos Fekete-Győr Andrást és Donáth Annát, illetve a jobbikos Jakab Pétert, valamint a DK-s Dobrev Klárát is jobban kedvelik, mint Márki-Zay Pétert.

A pártnélküliek között pedig Jakab Péter, Fekete-Győr András, Donáth Anna, Dobrev Klára és Karácsony Gergely mögött áll az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A Jobbik elnöke még Orbán Viktornál is népszerűbb ebben a körben, de az MKKP-s Kovács Gergely is jó értékelést kapott a pártnélküliektől.

Ami talán a legfájóbb lehet neki, hogy a községekben is ő a legkevésbé támogatott szereplő (21) a fentebb felsorolt politikusokhoz között. Ellenzéki oldalon a Jobbik elnöke (31) a legnépszerűbb a falvakban, de ennél meglepőbb adat, hogy Karácsonyt (24) és Fekete-Győrt (25) sem tudta megelőzni Márki-Zay (21). A felmérésben egyedül Gyurcsány Ferenc (20) végzett a miniszterelnök-jelölt mögött.

Závecz Tibor a Telexnek arról beszélt, a felmérés eredményei is megmutatják, hogy Márki-Zay Orbán ellenfele, ő kapja a legtöbb támadást a kormányzati médiában, és más a politikai szerepe, mint a többi ellenzéki szereplőnek. Az ellenzéki táborban magas a miniszterelnök-jelölt népszerűsége, a Fidesz és a pártnélküliek körében azonban nem áll jól. Mivel két hasonló támogatottságú politikai tömb küzd meg egymással április 3-án, az utóbbi adat a Fidesznek lehet kedvező. Orbán Viktor népszerűségben 9 ponttal jár a hódmezővásárhelyi polgármester előtt a pártnélküliek között.

Az ellenzéki szavazók jobban kedvelik Novák Katalint, mint Orbánt

Orbán mellett Novák Katalin, Varga Judit és Szijjártó Péter népszerűségét is megmérték. Az talán senkit nem lep meg, hogy kormány vezető politikusai közül a miniszterelnököt kedvelik a leginkább, utána a külügyminiszter jön, majd Novák és Varga következik a sorban.

Míg a Fidesz híveinél elsöprő Orbán támogatottsága, az ellenzéki listára szavazók és a pártnélküliek között Novák Katalin népszerűbb a miniszterelnöknél.

Ez jó hír lehet Nováknak, akit csütörtökön köztársasági elnöknek választ az Országgyűlés, és utána az Alaptörvény szerint a nemzet egységét kell szimbolizálnia.

Závecz Tibor szerint a felmérés leginkább azt mutatja, hogy

a jelenlegi politikai elit társadalmi támogatottsága meglehetősen alacsony szinten áll, az iskolai osztályzatok alapján kettest vagy maximum hármas alát kapnának.

Nincsenek is akkora különbségek, mint korábban, amikor rendszeresen készítettek a közvélemény-kutatók ilyen felméréseket. Hozott erre egy példát is Závecz: harminc évvel ezelőtt – 1992. februárban – Göncz Árpád 77, Palotás János 72, Orbán Viktor 68, míg Horn Gyula 64 pontot kapott egy ugyanilyen módszerrel készült felmérésben. A Fidesz elnöke három évtized elmúltával egy teljes osztályzattal rosszabb eredményt ért el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!