Így oldaná meg a Momentum, hogy ne kelljen a DK-val közös listán szerepelnie az önkormányzati választáson

2024. január 19. – 20:25

Másolás

Vágólapra másolva

A január végi tisztújítás után dönt arról a Momentum, hogy közös fővárosi listát állítson-e a DK-val, az MSZP-vel és a Párbeszéddel Budapesten az önkormányzati választáson, vagy külön listán induljanak. Erről beszélt Bedő Dávid, a párt frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában péntek este.

Míg Karácsony Gergely és a három másik párt egyértelműen a közös lista mellett kardoskodik, a Momentumnál még vizsgálják, hogy szerintük miként lehetne maximalizálni a szavazatokat. Bedő úgy fogalmazott: nemcsak az a két opció van, hogy az összes ellenzéki párt közös listán indul, vagy mindenki önállóan.

„Mi el tudunk képzelni olyan eshetőséget is, hogy adott esetben van egy liberális-zöld lista és van egy szociáldemokrata-baloldali lista.”

Ebben a konstrukcióban a Momentum a Párbeszéddel indulna külön listán, és emellett lenne egy külön DK–MSZP-lista is. Mindeközben az LMP nagy valószínűséggel önállóan akarja megmérettetni magát Budapesten, míg a Jobbik is hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy megszakítja az együttműködést a többi ellenzéki párttal.

Bedő Dávid szerint lehetnek olyan fővárosi választók, akik nem feltétlenül szavaznának egy közös ellenzéki listára, viszont „egy ilyen megosztott, de koordinált listára” igen. A Momentum politikusa azt szeretné, hogy minél hamarabb döntsenek a listaállításról és a közös ellenzéki polgármesterjelöltekről is.

Amint arról mi is írtunk pár napja, a megállapodások helyett inkább egyre több saját polgármesterjelöltet jelentenek be az ellenzéki pártok, miközben vészesen közeleg a választás napja. Budapesten a huszonháromból tíz kerületben vannak viták, és a megyei jogú városok közül is több helyen kérdéses még, hogy melyik párt adja a közös jelöltet.

A legnagyobb nézeteltérés Bedő szerint a fővárosban Budafok-Budatétényben (XXII. kerület) van, ahol a momentumos Havasi Gábor a legutóbbi választáson mindössze 312 szavazattal kapott ki a fideszes jelölttől. Havasi most megpróbálna revansot venni, ám a DK inkább Perlai Zoltán helyi önkormányzati képviselőt indítaná. Mindkét párt nyitott arra, hogy előválasztáson döntsenek a közös jelöltről. Arról azonban még nem tudtak megegyezni, hogy az előválasztáson csak személyesen lehessen leadni a voksokat, mint a 2019-es főpolgármester-jelölti előválasztáson, vagy lehessen online is szavazni, mint a 2021-es előválasztáson.

Karácsony Gergely csütörtökön levélben kereste meg a pártelnököket, és február közepéig adott nekik határidőt, hogy megállapodjanak a közös kerületi polgármesterjelöltekről. Ahol ez nem sikerül, ott legkésőbb március közepén előválasztást kell tartani a főpolgármester javaslata szerint.

Miért kell fővárosi listát állítaniuk a pártoknak? A Fidesz a Mi Hazánk Mozgalom aktív közreműködésével decemberben átírta a választási törvényt: visszaállították a 2014 előtti, listás választási rendszert Budapesten. A módosítás arról szól, hogy a júniusi választás után már nem a kerületi polgármesterek ülnek be a Fővárosi Közgyűlésbe, hanem a 33 fős testület tagjait pártlistákról szavazzák meg a budapestiek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!