Sorozatos törvénysértésekre hivatkozva indult fegyelmi eljárás az I. kerületi polgármester ellen

2023. november 10. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken sajtótájékoztatón jelentette be két I. kerületi önkormányzati képviselő, a független Varga Dániel és a Fidesz-KDNP-s Gulyás Gergely Kristóf, hogy fegyelemi eljárást indított a kerületi képviselő-testület a polgármesterrel, V. Naszályi Mártával szemben, mert álláspontjuk szerint a „sorozatos törvénysértései akadályozzák a képviselő-testület törvényes működését”. – írja az MTI.

Varga szerint a polgármester akadályozza a képviselők tájékoztatáshoz való jogát, és számos képviselő-testületi határozatot egyszerűen nem hajt végre. Így a kerületben élő családok, idősek és fiatalok nem jutnak önkormányzati támogatásokhoz és meghiúsult a tanszer- és gyógyszertámogatás is – emiatt állítólag 17 ezer forinttól estek el a kerületben élő idősek és a polgármester is –, valamint V. Naszályi szerinte akadályozza a Várnegyed újság újrakiadását is. A politikus hozzátette,

15 napos határidőt adtak V. Naszályi Mártának a törvénysértések megszüntetésére, de ennek nem tett eleget, és nem is gondolják, hogy a későbbiekben fog, ezért indítottak fegyelmi eljárást.

Gulyás Gergely Kristóf emellett arról is beszámolt, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték a Ruszwurm cukrászda ügyében, melynek feladata annak kiderítése lesz,, hogy történt-e közérdeksérelem a Ruszwurm Kft. és az önkormányzat közötti ügyekben. Gulyás szerint a cukrászda 2011 óta működik a kerületben, 2016 óta azonban sem bérleti díjat, sem egyéb kötelező hozzájárulást nem fizetett az önkormányzatnak. A cukrászda tulajdonosa emellett azt is állította, hogy a polgármester a választások előtt védelmi pénzt kért tőle.

V. Naszályi erre az ügyre csütörtökön úgy reagált, hogy szerinte az üzletember problémája éppen az, hogy mióta ő a polgármester, megszűnt az urambátyám rendszer, így nem kap különleges elbánást, közpénzből kedvezményeket a kerülettől. Azt is hozzátette, hogy a kerület és a cukrászda korábbi jogvitájában a bíróság az ő javukra ítélt, a rágalmazás miatt pedig feljelentést tesz a tulajdonos ellen. Gulyás szerint ugyanakkor tudható, hogy az ügyben jelenleg nyomozást folyik vesztegetés gyanúja miatt, a tavalyi jogerős bírósági döntés óta pedig nem történt érdemi lépés, amíg Szamos Miklós elő nem állt a korrupciós vádakkal.

Varga elmondása szerint a bizottságnak harminc napja van az ügyek feltárására, és természetesen meghallgatja V. Naszályi Mártát is, akitől magyarázatot várnak arra, miért akadályozza az önkormányzat munkáját. A vizsgálóbizottság 30 nap után jelentést fog készíteni a képviselő-testületnek, és a törvényekben meghatározott kereteken belül, ha szükséges, szankciók alkalmazására tesz javaslatot – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!